Buurtstroomproject op SSH-dak Molenstraat

Op woensdagmiddag 21 juni is “Buurtstroom Molenstraat” officieel in gebruik genomen, het tweede collectieve zonnestroom-project in de gemeente Utrecht.

Dak in de buurt

Buurtstroom Molenstraat is een gezamenlijk project van 3 partijen; Stichting Studenten Huisvesting (SSH), buurtbewoners Mieka Vroom, Albert Luiks en Bert Poortman (de initiatiefnemers) en Energie-U. De initiatiefnemers wilden heel graag zonnepanelen, maar konden die niet op hun eigen dak plaatsen. Zij hoorden van buurtstroom, waar Energie-U net mee gestart was. Vervolgens zochten zij een groot dak in de buurt en die vonden zij in de Molenstraat bij de SSH.

De SSH heeft de platte daken van 2 van haar kantoorpanden beschikbaar gesteld, een relatief nieuw kantoorpand aan de Molenstraat en een pand op haar binnenterrein. Op deze daken zijn in totaal 104 zonnepanelen geïnstalleerd. Twintig buurtbewoners (waaronder de initiatiefnemers) hebben geïnvesteerd in deze zonnepanelen.

De 104 zonnepanelen van ieder 290 Wp zijn samen goed voor een vermogen van 30 kWp en een verwachte jaaropbrengst van 26.000 kWh. Deelnemers konden investeren in één of meer zonnepanelen.

Binnenkort meer projecten

Sinds 2016 werken we bij Energie-U aan het opzetten van zonnestroomprojecten op grote daken in Utrecht. Landelijk worden deze projecten postcoderoos-projecten genoemd. In Utrecht noemen we het Buurtstroom. Met Buurtstroom investeren buurtgenoten gezamenlijk in zonnepanelen. De opgewekte stroom geeft vervolgens een belastingkorting op de eigen energierekening. Dat wordt mogelijk gemaakt met de Regeling Verlaagd Tarief. Ook geïnteresseerd? We zijn net gestart met het volgende buurtstroomproject, op Buurthuis Zuilen. En er volgen binnenkort meer projecten. Kijk voor meer informatie op: www.energie-u.nl/buurtstroom