Duurzaam wonen

Op deze pagina zullen we onze activiteiten opnemen rondom gasloos of energie-neutraal wonen. Hier lees je alles over onze activiteiten zoals “Reken je rijk”, fietstochten en bijeenkomsten.

Duurzaam wonen?

Steeds meer Utrechters willen hun woning verduurzamen. Van het aardgas af. Een warmtepomp. Energienul. Energiepositief. Duurzaam. Allemaal termen, allemaal motieven, allemaal goed.

Op de hoogte blijven

Binnen Energie-U hebben zich veel leden en andere bewoners verzameld rond dit onderwerp. Sinds januari 2016 organiseren we regelmatig informatie-bijeenkomsten waarin de warmtepomp wordt uitgelegd, waarin “het huis om de warmtepomp heen” wordt besproken en waarin bewoners hun zoektocht en behaalde resultaten laten zien. Houd onze agenda in de gaten of mail naar infoavond@energie-u.nl als je interesse hebt. We zullen de lijst met ge├»nteresseerden op de hoogte houden.

Cursussen en fietstochten

In 2017 hebben we cursussen toegevoegd aan ons programma voor woningverduurzaming. Zo is er een cursus warmtepompen waarin de diepte wordt ingegaan. Ook is er de cursus “Reken je rijk”, waarin bewoners leren hoe ze aan het energieverbruik en de thermische vermogens van hun huis kunnen rekenen zodat hun begrip van energiebesparing en installaties wordt vergroot. Met deze kennis op zak word je een betere gesprekspartner voor de adviseur, aannemer of installateur die je inhuurt. Of je weet beter hoe je alles zelf kunt aanpakken.

Overvecht-Noord aardgasvrij

Ook zijn we betrokken bij het project om Overvecht-Noord aardgasvrij te maken. Hierover komt meer informatie. Je kunt nu alvast kijken op de website van van de gemeente Utrecht.

Meer activiteiten

Ook organiseren we regelmatig een “warmtepomp-fietstocht”: we fietsen met een groep op een zaterdagmiddag langs drie woningen die door de bewoners energieneutraal zijn gemaakt. Vanaf september 2017 houden we steeds meer activiteiten op dit vlak in ANNE, het “clubhuis voor duurzaam Utrecht”. Daar staan warmtepompen, zon-thermische panelen, een pelletketel en zelfs een ijsbuffer! Allemaal te bewonderen.

Ook werken we aan een overzicht met ervaringen van bewoners die al een warmtepomp hebben: welk merk/type, welke installateur, welke adviseur. Hoe bevalt het? Wat zou je anders doen? Heb je zelf zulke ervaringen die je wilt delen: mail naar Rianne@energie-u.nl.

Eind september zijn we ook gestart met hackathons. Als sparringpartner helpen we bewoners, zoals bijvoorbeeld de woongroep Overhoop uit Overvecht-Zuid. En begin 2018 gaan we ons richten op hybride warmtepompen.

Lees ook de interviews met onze leden Michel Post en Joost Brinkman. Of kom eens op een zaterdagmiddag naar de Bespaarbieb.