Van energie besparen naar energieneutraal

In maart 2012 is de werkgroep opgericht om nieuwe activiteiten vanuit Energie-U te ontwikkelen op het gebied van energiebesparing met als einddoel: energieneutraliteit. Daarbij richt de werkgroep zich op de volgende onderwerpen:

Onze aanpak

Wat is de beste manier om de energieprestatie van bestaande woningen te verbeteren? Nu isoleren naar bijvoorbeeld energielabel B en dan in de toekomst verder gaan richting energieneutraliteit, of nu direct de energiesprong maken naar energieneutraal? Als je een woning naar label B brengt, doe je dan dingen waarvan je in een toekomstige stap naar energieneutraal last gaat krijgen? En als je je woning verbetert, hoe zorg je daarbij voor een goede kwaliteit en voorkom je problemen? De werkgroep werkt aan een position paper waarin Energie-U haar positie over deze vragen bepaalt, en aan een eenvoudig stappenplan voor renoveer-het-zelvers werkt.

Begeleiding bewoners bij planning, renovaties en oplevering

In Utrecht draait het programma Utrechtse Energie vanuit de gemeente. Energie-U werkt op diverse manieren mee aan dat initiatief. De werkgroep bekijkt of de begeleiding zoals momenteel aan Utrechtse bewoners wordt gegeven vanuit het programma Utrechtse Energie verbeterd of aangevuld kan worden.

Huurders en woningcorporaties

Woningcorporaties hebben vaak moeite om hun huurders te overtuigen van het nut van energiebesparingsmaatregelen. En dat terwijl energiebesparing juist gunstig is voor de woonlasten en het wooncomfort. De oorzaken zijn divers. Soms ligt het aan de communicatie, soms worden de klachten en wensen van huurders niet meegenomen, vertrouwen huurders de voorgespiegelde besparing niet of is er sprake van oud zeer dat eerst uit de weg moet worden geruimd. Uiteindelijk is er echter sprake van een gedeeld belang: als energiebesparing goed wordt georganiseerd worden huurder en verhuurder er beter van. De werkgroep bespreekt hoe Energie-U kan helpen de obstakels uit de weg te ruimen.

Benutten verandermomenten

In de periode rond een verhuizing of verbouwing zijn bewoners meer dan normaal met hun huis bezig. Dat biedt kansen om ook de voordelen van energiebesparing onder de aandacht te brengen. Hoe kan Energie-U hierin meer losmaken? Heb je interesse in deze werkgroep of wil je weten wanneer er weer een bijeenkomst is? Neem dan contact met ons op.