Definitief geen windmolens op Lage Weide

De Utrechtse gemeenteraad heeft donderdagavond 30 januari het plan van Energie-U voor zes windmolens op Lage Weide weggestemd. Het was voor ons geen verrassing meer omdat diverse politieke partijen hun standpunten voor en tegen al aangekondigd hadden. In het ruim twee uur durende debat was ook aandacht voor de vrijblijvende manier waarop de politiek aan dit project is begonnen en de nog onderontwikkelde rol van de gemeente ten opzichte van maatschappelijke initiatieven voor grote projecten. We zijn blij dat de politiek de inzet van Energie-U waardeert, maar teleurgesteld dat sommige politieke partijen niet zien dat het om daden gaat in plaats van beloftes. Niet alleen mensen die bezorgd zijn hebben dat nodig, ook en vooral ondernemende mensen hebben een zorgzame en betrouwbare overheid nodig. Zeker in dit geval waar het gaat om het ondersteunen van een burgerinitiatief. Het blijft zonde dat de gemeenteraad het niet aandurft deze maatschappelijke inspanning in tijd en geld door betrokken burgers om te zette in veel voordelen voor de stad. We vinden het de moeite waard om samen met anderen te onderzoeken wat er verbeterd kan worden zodat dit nooit meer kan gebeuren. Samen met de leden gaan we komende maanden kijken hoe we verder zullen gaan met de zakelijke kant van het windpark. Gaat Energie-U nu door? Ja, we gaan natuurlijk gewoon vol energie door met al onze andere kleine en grote projecten. Allemaal in de gemeente Utrecht,  voor en door burgers, samen en vrijwillig. Voorlichting en advies over energiebesparing en zonnepanelen thuis, en projecten voor collectieve duurzame energieopwekking. Samen met andere organisaties en bedrijven, scholen, leerlingen en ouders, woningcorporaties en hun huurders, particulieren, verenigingen en collectieven. We zijn inmiddels ouder en wijzer geworden maar ook nog altijd jong, fris en energiek, met uitgestoken handen uit de mouwen. Van dit windproject hebben ook wij veel geleerd en de Utrechtse samenleving kan op onze inspanning voor besparing en verduurzaming van de Utrechtse energie blijven rekenen.