Zonnepanelen en zelfbeheer bij huurders, een verrassende combi

Anton
Anton Kiewiet is projectleider bij Zon op Huur, waar hij huurders helpt met zonnepanelen. In dit blog vertelt hij over de kansen en barrières die hij tegenkomt in huurdersland.

Op de ALV van de huurdersvereniging STOK werd ik geconfronteerd met een nieuw concept: “Zonnepanelen als een vorm van zelfbeheer”. Dat je als huurder zelf het onderhoud van je woning gaat doen, zoals het vervangen van lampen, was als vorm van zelfbeheer mij al wel bekend. Maar dat wanneer huurders zonnepanelen nemen dit ook onder zelfbeheer valt was voor mij helemaal nieuw.

Foto: Nicolette van Heesch
Foto: Nicolette van Heesch

Maar wat is nou zelfbeheer. Normaal zijn er twee smaken; of je bent eigenaar van een woning of je huurt er één. Meestal beheert een woningbouwcorporatie dan de woning. Maar er is ook een derde smaak. De woning wordt gehuurd van de corporatie maar het beheer van de woning wordt door de huurder zelf gedaan; dit heet zelfbeheer. Omdat huurders dan meer zeggenschap hebben over hun woonomgeving zijn ze bij zelfbeheer ook meestal meer tevreden over hun woonsituatie. Zelfbeheer is er in allerlei varianten. Bewoners kunnen kleine taken in het beheer van hun complex overnemen van de verhuurder. Zoals het (groen)onderhoud van een gemeenschappelijke tuin of de schoonmaak van een portiek. Ze kunnen ook grotere taken in eigen beheer nemen, zoals het schilderen van het buitenwerk (groot onderhoud), het sociale beheer en de leefbaarheid in het complex of de woningtoewijzing. Het zelf opwekken van stroom door zonnepanelen past dus prima in dat rijtje.

Huurders kunnen op deze manier dus als het ware hun eigen elektriciteitsrekening beheren. En voor huurders die ook nog hun verwarming zelf willen beheren: laat HR++ glas plaatsen, of verwijder je CV ketel en plaats een warmtepomp. En zo kunnen huurders met zelfbeheer dus zelf hun plan trekken om hun huurwoning energieneutraal te maken. Met dit concept slaan we tevens twee vliegen in klap: huurders meer tevreden met hun woning en de aarde vaart er wel bij. In Utrecht is de Kersentuin een goed voorbeeld van deze combi. Recentelijk heeft de ALV van de VvE besloten groen licht te geven voor de plaatsing van zonnepanelen bij een aantal huurwoningen van de Kersentuin. Portaal stemde hierin toe. En goed voorbeeld doet volgen! Verschillende huurdersinitatieven in Utrecht staan te popelen om hun huurwoning te voorzien van zonnepanelen.