Leven van zonlicht en warme lucht­

Door Michel Post. Michel werkt mee aan het project Zon op Huur maar is ook erg actief om zijn eigen woning duurzaam te maken.


michel_post_gas_afsluiten
Geen gas meer, tijd voor een feestje!

Op 18 juni heeft Stedin op mijn verzoek het gas afgesloten. Nu zit ik zonder en ben ik qua energie volledig aangewezen op mijn zonnepanelen en … de (warme) buitenlucht. Een spannend gevoel. Waarom ik hiertoe besloten heb? Uit solidariteit met de inwoners van Groningen, vooruit willen lopen op de troepen, geen woorden maar daden. De zonnepanelen liggen al vanaf 2001 op het dak van mijn huurwoning en dekken ruimschoots mijn stroomverbruik. Nu ben ik klaar voor de volgende stap: van het gas af.

Koken zonder gas blijkt geen probleem. Alles bij elkaar heeft het overstappen van gas naar inductie-koken me zo’n 350 euro plus 6 dagen werk gekost. De inductiekookplaat zelf vond ik op Marktplaats voor slechts 10 euro. Vooral het trekken van een dubbele leiding van de meterkast naar de keuken was veel werk. Van de 6 pannen bleken er 3 niet meer bruikbaar en die moest ik dus bijkopen. Maar het koken op inductie bevalt mij uitstekend. Opwarmen van water gaat veel sneller en dingen branden niet meer snel aan doordat je de temperatuur heel precies kunt regelen en je per plaat ook precies de kooktijden kunt instellen. Ik zie dan ook alleen maar voordelen vergeleken met koken op gas. Nou, een nadeeltje misschien. De inductiekookplaat heeft een ventilator. Die slaat af en toe aan en dat maakt dan een klein beetje geluid. Valt goed mee te leven.

Maar nu start mijn race tegen de klok. Want hoe houd ik het hier de komende winter warm? Daarvoor moet er nog flink geklust worden en moeten er allerlei zaken worden aangeschaft. Een zonneboiler had ik ook al. Maar vanaf ongeveer oktober geeft zo’n ding niet meer voldoende warm water om te kunnen douchen. Dus ga ik er eind september een elektrische spiraal inzetten. Ook die heb ik voor weinig geld op Marktplaats gevonden. Ondertussen zoek ik op internet naar een warmtepomp en boiler die met de warmte uit de buitenlucht warm water kan maken.

In september ga ik het plafond van de huiskamer isoleren, gewoon door de holle ruimte boven de gipsplaten vol te spuiten met cellulose. Dan trekt de warmte straks namelijk niet meer naar boven. Want hoewel mijn huis volgens de verhuurder, Bo-Ex, energielabel B heeft, is in 2013 bij de renovatie het dak niet aangepakt. Het is gips, hout en daar overheen meteen de dakpannen. De bovenverdieping laat ik daarom voorlopig maar even voor wat het is. Ik ben tenslotte van de generatie die de kolenkachel nog heeft meegemaakt en toen hadden we op de slaapkamers ook geen verwarming.

Dan ga ik in oktober vervolgens de lucht-lucht warmtepomp aansluiten. In de volksmond heet zo’n ding gewoon een airco, je ziet ze veel in kantoren, maar daar worden ze gebruikt om te koelen. Ik ga mijn huis er alleen mee verwarmen. Ze zijn namelijk vaak in 2 richtingen te gebruiken: ze kunnen warmte naar buiten pompen (koelen) en warmte van buiten naar binnen pompen (verwarmen). Grappig genoeg werk dat laatste ook als het buiten heel koud is, alleen is het rendement dan minder gunstig. Ik kan alleen niet goed kiezen welke ik zal nemen. Het aanbod is groot en mijn kennis beperkt. Maar gelukkig leer ik snel. Ik weet in ieder geval dat ik er eentje wil met een zo hoog mogelijke COP (dat is een getal dat staat voor de prestatie).

De eenvoudige rekensom die ten grondslag ligt aan mijn plan – althans in mijn achterhoofd – is als volgt. Ik gebruik sinds de renovatie naar label B al enkele jaren zo’n 400 m3 gas (daarvoor bij label E en geen HR-ketel gebruikte ik zo’n 800 kubieke meter). Van die 400 m3 gebruik ik waarschijnlijk maximaal 350 m3 voor ruimteverwarming. Een m3 gas staat voor ongeveer 10 kWh aan elektrische energie. Nu heb ik een warmtepomp (split inverter) op het oog met een COP van 5,9. Laat dat in de praktijk nu eens gemiddeld uitkomen op 3,5. Dan heb ik 350 maal 10 gedeeld door 3,5 is ongeveer 1000 kWh aan extra stroom nodig voor de verwarming. Met de elektrische spiraal in de boiler en het inductie-koken erbij komt dat neer op in totaal zo’n 1400 kWh extra. Dat zijn zo’n zes zonnepanelen die ik dus ook nog moet aanschaffen en op het dak moet leggen. Alles bij elkaar gaat mij dit zo’n 5000 euro kosten.

Al bij al nog best een investering in mijn nieuwe, gasloze bestaan. Het goede nieuws: door het afsluiten van het gas ging mijn maandbedrag bij energieleverancier Greenchoice meteen al omlaag van 60 naar 5 euro. De terugverdientijd van die investeringen komt daarmee uit op 7,5 jaar. Dus tel uit je winst.