Energie-U maakt handleiding voor huurders die zonnepanelen willen

Huurders hebben steeds vaker vragen over zonne-energie. Omdat het, vergeleken met een koopwoning, vaak een stuk lastiger is om op een huurwoning zonnepanelen te plaatsen heeft Energie-U voor huurders die met zonnepanelen aan de slag willen een handleiding gemaakt.

Handleiding met voorbeelden

In de handleiding staat uitgelegd hoe zonne-energie werkt, hoe de financiële kant eruit ziet en hoe Utrechtse corporaties ermee bezig zijn. In de handleiding staan tevens verschillende voorbeelden van Utrechtse huurders die laten zien dát het kan en hoe het lukt. Eén van de voorbeelden van een geslaagd project waarbij zonnepanelen op huurwoningen zijn gerealiseerd is het project in de Kersentuin in Leidsche Rijn.

Wethouder Paulus Jansen ontvangt 1e exemplaar uit handen van Anton Kiewiet.
Geslaagd project: de Kersentuin

De uitdaging in dit project, een combinatie van koop- en huurwoningen, was om tot een eerlijke verdeling van het dakoppervlak te komen. In de VvE statuten is daarom vastgelegd dat iedereen, huurder of koper en ongeacht of er sprake is van een eigen dak, recht heeft op evenveel dakoppervlak. De eigenaar van de huurwoningen en deelnemer van de VvE, de woningcorporatie Portaal, ging hiermee akkoord. Per huurwoning is er een contract opgesteld onder de regeling Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZAV) van de woningbouwcorporatie.

Bij een eventuele verhuizing hoeven ze de zonnepanelen niet te verwijderen, maar krijgen ze een vergoeding. Als huurders verhuizen kunnen de zonnepanelen dus gewoon blijven liggen. Bij de Kersentuin is uiteindelijk niet voor een collectief project gekozen maar voor een individuele regeling. Elektriciteit terugleveren via de eigen meter levert namelijk de hoogste vergoeding op.