Utrecht Oost gaat Slim Wonen

Als samenwerkingspartner van de gemeente Utrecht organiseren we Slim Wonen-bijeenkomsten in de Utrechtse wijken om u meer te vertellen over energiebesparing. Op deze avonden kunnen wijkbewoners persoonlijk advies over hun woning krijgen op de infomarkt en worden er workshops verzorgd.
Zo streek het Slim Wonen-circus ook op 13 juni neer in de Kromhoutkazerne in Utrecht Oost. En verzorgden wij 2 twee workshops. Eén over Buurtstroom en wat de mogelijkheden zijn in Oost. Om 17.00 uur zat de zaal helemaal vol en Machiel van Dalen nam het publiek mee over de mogelijkheden van Buurtstroom in de wijk Oost. Aan animo geen gebrek bleek uit de interesselijst die na afloop goed gevuld werd. Het is nu nog zoeken naar een geschikt groot dak. Veel bewoners in Oost willen wel zonnepanelen, maar zijn erachter gekomen dat het niet zo gunstig is op hun eigen dak en dan is Buurtstroom een mooi alternatief.

In de tweede sessie nam Sander Willemsen de wijkbewoners van Oost mee met een kijkje in de toekomst die steeds dichterbij komt. Aardgasloos wonen. Het interessante van Utrecht-Oost is dat er zowel veel stadsverwarming ligt als veel aardgas. In sommige straten liggen ze zelfs allebei! Dat is tamelijk uniek. Dan is de overstap van aardgas naar “iets anders” makkelijk te maken. Maar, merkte de zaal ook al op: de Utrechtse stadsverwarming draait ook op aardgas…
En de enige persoon in de zaal die niet op stadsverwarming en niet op aardgas stookt maar op elektriciteit, kreeg te horen dat ook voor zijn elektriciteit ergens in het land soms aardgas wordt gebruikt. Om Utrecht en Nederland “aardgasvrij” te krijgen zijn dus acties nodig in en aan woningen, op stadsniveau en landelijk. Met de acties op stadsniveau houdt Energie-U zich bezig. En met de hulp voor bewoners die zelf willen overschakelen naar een duurzamere vorm van verwarming houden we ons zeker bezig. Zie bijvoorbeeld de infoavonden over warmtepompen en de warmtepompfietstocht. Voor een fietstocht langs warmtepompen en duurzame woningen in Utrecht-Oost bleek ook genoeg belangstelling.

Ook werd de wijkweegschaal onthuld in het bijzijn van Pia Dijkstra, Tweede Kamerlid D66 en wijkbewoner. Met 4% opwek mag Utrecht Oost zich scharen in de top 3 van Utrechtse wijken die het meest duurzame energie opwekken. Maar dat smaakt natuurlijk naar meer. Energieambassadeur Paul van Seters van de Rosariumbuurt werd in het zonnetje gezet. Hij kreeg een flinke bos bloemen voor zijn inspanningen om de Rosariumbuurt op de kaart te zetten als buurt met veel zonnepanelen. Hij en anderen zijn van plan de score van hun wijk nog flink op te stuwen.