Veel geleerd over warmtenetten

Op maandagavond 15 april was de bovenzaal van ANNE goed gevuld. Er was weer informatie te halen! Deze keer over warmtenetten. Eneco vertelde er alles over. En dat was best veel.

We kregen door Jeroen Harren uitgelegd dat een warmtenet onderdeel uitmaakt van een groter warmtesysteem: bronnen, transportleiding, distributienet, en aflevering. Er volgde discussie over de bronnen. Uiteraard! De huidige aardgasgestookte elektriciteitscentrale, de BioWarmte-Installatie die nu proefdraait. De geothermie waarnaar gezocht wordt.
Omdat we vooral over warmtenetten willen leren, zeiden we dat we het een andere keer over al die bronnen gaan hebben. Bijvoorbeeld op donderdagavond 20 juni in de Duurzame Week.

Over warmtenetten leerden we dat de leidingen tegenwoordig allemaal van “staal-PUR-PE” zijn. Met een draadje erin om te meten waar zich een lekkage bevindt. Dat scheelt een hoop graafwerk. De huisaansluiting komt van onder, onder de funderingsbalk door en dan komt-ie in de buurt van de meterkast weer naar boven. Als je die hebt… Niet in alle huizen zit zo’n kast.
Per circa 300 woningen is een soort transformatorhuisje nodig. In een bestaande omgeving dus..! En er is zo hier en daar een expansiebocht nodig in de straat. Want de leidingen worden koud gelegd en dan gaat er heet water door, dus de buizen zetten uit… Dat moet opgevangen worden.
Genoeg ontwerpuitdagingen dus voor wie een warmtenet wil aanleggen in een bestaande stad.

Eneco leerde er zelf ook weer van. Bijvoorbeeld van een bewoonster die bezorgd opmerkte dat als zo’n warmteaansluiting van onderen je huis binnenkomt, dat Eneco dan wel de net zelf aangebrachte vloerisolatie in tact moet laten! Hadden ze nog niet meegemaakt.
Ook concludeerden we dat dit naar meer smaakt. Onze informatiehonger is nog lang niet gestild, en Eneco heeft er ook plezier in om met de achterban van Energie-U in gesprek te blijven.