Buurtenergie, samen doen! (Kennisreeks-avond 23 januari 2020)

Wist jij dat er in Nederland buurten zijn met een eigen energiesysteem? Benieuwd hoe dat werkt en wat de mogelijkheden voor jouw buurt zijn? Laat je inspireren door de experts op het gebied van buurtenergie.

Over dit evenement
Sander van Schaik
In Nederland zijn er buurten die op energiegebied zelfvoorzienend zijn. Ze hebben een laag energieverbruik en wekken stroom duurzaam op. Daarnaast hebben ze vraag- en aanbodsturing van elektriciteit gerealiseerd. Dat kan bijvoorbeeld door elektrische auto’s te laden op het moment dat er voldoende groene stroom beschikbaar is en door het inzetten van batterijen om duurzame stroom op te slaan zodat deze kan worden gebruikt op momenten dat er onvoldoende groene stroom wordt opgewekt.

Tom Westra
Job Swens
Programma 23 januari

Wil jij meer weten over buurtenergie of ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden voor jouw buurt? Stel je vragen aan onze experts Sander van Schaik, Tom Westra, Job Swens en Robin Berg. Laat je door onze sprekers inspireren en praat mee! Energie-U heeft een inspirerende avond georganiseerd over dit onderwerp, het programma ziet er als volgt uit:

  • 18.45 – 19.00 Inloop met koffie en thee.
  • 19.00 – 19.10 Welkom door Energie-U.
  • 19.10 – 19.30 Sander van Schaik van Greenchoice vertelt over wat duurzame stroom nu eigenlijk precies is, welke mogelijkheden er zijn en wat Greenchoice de komende jaren in Utrecht gaat doen. Meer over Sander van Schaik…
  • 19.30 – 20.00 Tom Westra van Spectral lokale energie-communities hebben de sleutel in handen voor de versnelling richting een 100% duurzame energievoorziening. Tom neemt ons mee in hoe dat werkt in de praktijk en hoe we dat in de toekomst kunnen realiseren en organiseren. De technologie en businesscase voor dit soort integrale slimme energiesystemen wordt alleen maar beter de komende jaren. Job Swens van Spectral is een specialist in lokale energie communities en peer-to-peer uitwisseling. Hij vertelt over zijn praktijkervaringen en informeert het publiek op het gebied van opkomende wet- en regelgeving vanuit Europa. Hoe kunnen we ons daardoor laten inspireren?
  • 20.00 – 20.20 Robin Berg van We Drive Solar laat zien hoe we met bidirectionele technologie duurzame energie op efficiënte wijze kunnen opslaan en op een later moment terug kan leveren aan het elektriciteitsnet. Hoe kunnen (deel)auto’s uitwisseling en opslag van energie in wijken decentraal mogelijk maken? Meer over Robin Berg…
  • 20.20 – 21.00 Publiek in gesprek met onze experts. Hoe kunnen we de opgedane kennis in Utrecht toepassen? En wat zijn dan de randvoorwaarden? Of zijn er andere brandende vragen?
  • 21.00 – Einde informele netwerkborrel.

Kaartjes zijn (gratis) verkrijgbaar via deze EventBrite-pagina:

Locatie: Meeting Plaza Utrecht

LET OP: Deze inspiratiesessie vindt plaats bij Meeting Plaza Utrecht, Godebaldkwartier 357 in Hoog Catharijne. Route (met het OV) is als volgt: je loopt vanaf Utrecht CS het stationsgebouw uit richting Centrum. Dan steek je schuinrechts via het stationsplein de hoofdingang van ‘Hoog Catharijne’ in via de schuifdeuren. Dan ga je naar rechts. Vrij snel heb je aan je rechterhand de winkel Lush, daarna ga je naar rechts. Na ongeveer 120 meter vind je aan je linkerhand de winkel ACTION, na deze winkel vind je de kantooringang Janssoenborch. Daar ga je naar binnen en vind je de ‘bel’ van Meeting Plaza. Neem de lift naar de tweede etage. Mocht je Meeting Plaza niet kunnen vinden, neem dan telefonisch contact met ze op: zij begeleiden je naar de vestiging: telefoonnummer 030-2337010.