Utrechters pitchen ideeën over schone energie (1 februari 2020)

Tijdens een feestelijke “pitch & match”-sessie bracht Energie-U op 1 februari mensen bij elkaar in circulaire hotspot ANNE. Met welk doel? Allen die zich willen inzetten voor de Utrechtse energietransitie aan elkaar verbinden. Hier alvast een korte impressie, binnenkort verschijnt ons uitgebreide verslag.

Foto door Joris Louwes (pushthisbutton.com)
Iedereen was welkom om het podium te beklimmen en te pitchen tijdens deze EnergieMatch: leden en niet-leden, ervaren professionals en beginners. Want Energie-U wil dat alle Utrechters positief deelgenoot gaan uitmaken van de energietransitie. Maar liefst 21 deelnemers beklommen het podium om onder andere te vertellen over zelf te maken isolatiemateriaal, een nieuw op te richten storytell platform met energieke verhalen, een zoektocht naar meer huiskamers om klimaatgesprekken te kunnen voeren of om een oproep om daken beschikbaar te stellen voor zonnepanelen die de buurt kunnen voorzien van stroom.

Zonnepark Meijewetering

De pitch van projectleider Anton Kiewiet ging over de grond bij Meijewetering. Deze is ongeschikt voor bebouwing en begroeiing, maar wel geschikt voor zonnepanelen. Maar, deze moeten dan wel verplaatsbaar zijn want er liggen ondergrondse kabels en buizen waaraan onderhoud moet kunnen plaatsvinden. Inmiddels zijn de onderzoeken naar deze mogelijkheid in volle gang. De vraag van Anton aan het publiek (en ook andere Utrechters) is: wie helpt er om het zonnepark te promoten?

Cycling4Climate

Pitcher Samuel Beltman riep het publiek op om mee te doen met het meest duurzame sportevent van Utrecht: op 27 juni, in de aanloop naar de start van de Vuelta in Utrecht! Op die dag wil de organisatie samen met 180 deelnemers en 500+ bezoekers genoeg kilowattuur bij elkaar fietsen. Met 50 spinningfietsen strijden teams en individuen tijdens Cycling 4 Climate om aandacht te vragen voor het klimaat. Zijn hulpvraag was: wie fietst er mee om de Dom van groene energie te voorzien?

De Geluidswal aan de Veldhuizerweg

Michiel Roemer pitchte over project ‘de Geluidswal aan de Veldhuizerweg (de Meern/A12)’. Een super geschikte plek om zonnepanelen tegenaan te bevestigen. Er wordt nu onderzocht of de grond het aan kan en of de panelen impact hebben op het geluid, dit in samenwerking met de gemeente. Een prachtkans om de bewoners in de wijk achter de geluidswal van groene energie te voorzien. Michiel vroeg het publiek om tips om het proces (het onderzoek) te de doen versnellen.

Events van Energie-U

Energie-U organiseert regelmatig informatieavonden, cursussen of evenementen voor bewoners die meer willen leren over isoleren, energie besparen, het opstarten van een buurtinitiatief of meer. De evenementen zijn laagdrempelig, veelal gratis en toegankelijk voor iedereen. Bekijk onze agenda en wie weet, tot ziens!