Energieregisseurs

Je woning verduurzamen is niet altijd even simpel. Daarom werkt Energie-U samen aan een vernieuwend project voor bewoners. Behulpzame “energieregisseurs” zorgen voor overzicht, inzicht en begeleiding bij de daadwerkelijke uitvoering.

Dit project is inmiddels afgelopen en verkeert in de rapportagefase. Er komt een vervolg maar nu is nog niet duidelijk hoe precies. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via peter@energie-u.nl.

Woningverduurzaming kan eenvoudiger!

Stel je eens voor dat het duurzaam verbeteren van je huis net zo simpel is als het kopen van bijvoorbeeld: een keuken. Keukenverkopers kunnen vaak gemakkelijk een warmtepomp verkopen – in elke koelkast zit zo’n kleine warmtepomp – maar dat komt natuurlijk omdat niemand worstelt met vragen en verkopers niks erover hoeven uit te leggen!

Regisseurs

Woningverduurzaming is interessant en veel bewoners in Nederland beginnen er dan ook aan, vaak met het nodige uitzoekwerk. En dan? Velen lopen tegen een woud aan van mogelijke maatregelen (en daar weer varianten en types van), haken af en halen de eindstreep helaas niet. Menigeen vraagt zich af: kan dat niet eenvoudiger?

“Zorgvuldig geselecteerde en opgeleide mensen die rekening houden met (on)bewuste wensen van de bewoner die vanzelfsprekend altijd de eindregie behoudt.”

Gelukkig is er verbetering op komst. Geen rapport vol maatregelen maar een handjevol concepten, geheel passend bij huis én – niet onbelangrijk – bewoners. En geen adviseurs meer maar een “regisseur” die zorgt voor overzicht, begeleiding en de daadwerkelijke uitvoering. Geen gemaksadviesjes meer maar zorgvuldig geselecteerde en opgeleide mensen die rekening houden met (on)bewuste wensen van de bewoner die vanzelfsprekend altijd de eindregie behoudt.

Samenwerkingsverband

Hogeschool Utrecht ontwikkelt een vernieuwend opleidingsprogramma voor deze regisseurs. Energiepaleis en JMA leveren kennis en eerste opgeleiden. Energie-U en de Natuur- en Milieufederatie Utrecht werven zoekende bewoners en pioniers. Essense, Sustainomy en Wendel vereenvoudigen de rekenmethodiek (via een tool die nauw aansluit bij het proces van de bewoner). De inbreng van TNO bestaat uit methodes, onderzoek en evaluatie van de opleiding en de toepassing.

Ook de Topsector Energie doet een duit in het zakje (middels subsidie van het ministerie van EZ*) waardoor genoemde partijen samen kunnen werken aan dit innovatieve project. Zo ziet de tijdslijn in 2019 eruit:

De basis leggen voor de opleiding, de methode en praktijktest (eerste kwartaal),

Eerste praktijktest met twintigtal bewoners (voorjaar),

Tweede serie praktijktest op basis van verbeterde versie (na de zomer).

Vanaf 2020 zijn alle bouwstenen beschikbaar om bewoners echt op weg te helpen: de regisseursopleiding, bruikbare tools en getrainde regisseurs. Zo raakt het gedachtegoed voor eenvoudige woningverduurzaming breed verspreid.

 

Interesse of aanmelden?

Wil je meer weten over deze regisseurs of heb je vragen? Lees dan “Verduurzamen met regisseurs” op de website van de NMU of bekijk de bijlage onderaan deze pagina. Daar kun je ook met je vragen terecht. Wil je je aanmelden als bewoner? Mail dan naar peter@energie-u.nl.

 

Lees ook onze nieuwsberichten van 20 november 2019 en 27 november 2019.

 

*Dit project wordt uitgevoerd met Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken.