Warmtescans

Wil jij ook graag weten waar je huis warmte lekt? Laat een warmtescan doen.

Wat is een warmtescan?

Een warmtefoto is een foto gemaakt met een speciale infraroodcamera. Deze camera ziet infrarood licht en kan daarmee de temperatuur berekenen. De goed geïsoleerde delen van een huis lekken geen warmte en zijn dus aan de buitenkant koud. Minder goed geïsoleerde delen zijn warmer. Vaak is op foto's goed te zien dat glas niet zo'n goede isolatie is. De kleur blauw betekent dat de temperatuur laag is en de kleuren rood en wit betekenen dat de warmte van binnen naar buiten lekt. Deze plekken komen in aanmerking voor isolatiemaatregelen zoals dubbel glas, radiatorfolie of het dichten van kieren en dergelijke. Maar laten we niet vergeten dat er ook geventileerd moet worden in huis!

Standaard of uitgebreide scan? (Nieuw dit seizoen)

De standaard warmtescan is dus gericht op warmtelekken. Daarvoor worden warmtefoto's gemaakt van buitenaf en van binnenuit. Voor het begrip is het gewenst dat de bewoner meekijkt bij het maken van de foto's.
Bij een uitgebreide scan wordt in gesprek met de bewoner breder gekeken naar de energietoestand van de woning. Er wordt in gesprek met de bewoner globaal gekeken naar de isolatie van gevel, vloer, dak, glas en ook naar de verwarming (en koeling), ventilatie en opwekking van energie. Hierdoor wordt met een beperkte extra inspanning een breder beeld geschetst van de woning.
De foto's en een beperkt rapportje worden achtergelaten of deze zaken worden achteraf per email toegestuurd.

Wanneer kunnen de warmtefoto's gemaakt worden?

Warmtefoto's kunnen alleen gemaakt worden bij geschikte weersomstandigheden. Het moet buiten koud genoeg zijn; het temperatuurverschil tussen binnen en buiten moet minstens 10 graden zijn. De windkracht mag niet groter zijn dan 3 Bft (ongeveer 20 km per uur). Bovendien mag er geen neerslag zijn (of kortgeleden zijn geweest) en mag de zon een tijd niet op een gevel hebben geschenen (ca 3 uur). En binnen worden ook enkele eisen gesteld (gelijkmatige temperatuur in de hele woning).

Na aanmelding wordt altijd vooraf contact opgenomen en worden afspraken gemaakt.
Het seizoen loopt globaal van november tot en met maart.

Wie maakt de warmtescan?

De scans worden gemaakt door vrijwilligers. Die hebben een cursus gedaan onder auspiciën van NMU en hebben enige ervaring in de praktijk. Voor de uitgebreide scans hebben ze daarnaast ook de kennis van een energiecoach.
De coördinatoren van de warmtescans bij Energie-U zijn Ad Kwak en Joep Dickhaut.

Warmtescan aanvragen?

Leden van Energie-U krijgen een standaard scan gratis.
Anderen betalen 25€ voor de standaard scan en 50€ voor de uitgebreide scan.
(Deze bedragen worden gebruikt voor de afschrijving van de camera, de opleiding en de coordinatie.) 

Vul onderstaand formulier in om een warmtescan aan te vragen, en we nemen binnen 2 weken contact met je op (alleen in het seizoen van november tot en met maart).


Ja, ik wil graag een warmtefoto laten maken

NB1: We hebben helaas een flinke wachtlijst o.a. doordat er afgelopen seizoen nauwelijks gescand is.
(We werken momenteel aan het uitbreiden van de scancapaciteit.)
NB2: We maken alleen warmtescans in de gemeente Utrecht

Vereist
Vereist
Vereist
Vereist
Vereist