Warmtescans

Wil jij ook graag weten waar je huis warmte lekt? Laat een warmtescan doen.


Warmtescan aanvragen
Vul het formulier hieronder in om een afspraak te maken met een van onze energieambassadeurs, onze meest actieve vrijwilligers die hun kennis inzetten om buurtbewoners te helpen bij energiebesparing. De energieambassadeur komt bij jou thuis langs en maakt met de infraroodcamera een foto van de gevels. Hierop is te zien welke delen van jouw huis goed geïsoleerd zijn en welke niet. Onze ambassadeur kan ook adviseren over de maatregelen.

Koud, geen regen of harde wind
Globaal gezien loopt het warmtescanseizoen van november tot en met maart. Om te zorgen dat slecht weer geen roet in het eten gooit, nemen we kort voor de afspraak nog even contact op om te kijken of er toch iets moet worden aangepast in de afspraak vanwege de weersverwachting. 

De warmtescan kan alleen worden uitgevoerd op koude dagen. Het temperatuurverschil tussen binnen en buiten moet minstens 10 graden zijn. Het mag niet harder waaien dan 20 km per uur en het moet niet regenen (of net geregend hebben). Bovendien mag de zon voordat de foto wordt gemaakt niet te lang op een van de gevels hebben geschenen. Ook voor binnen gelden een aantal eisen. Bijvoorbeeld dat er een gelijkmatige temperatuur in de hele woning moet zijn.

Kosten
De standaard scan kost € 25– voor niet-leden. Leden van Energie-U betalen niets. Je kunt natuurlijk ook gewoon lid worden. Dat kost ook € 25– per jaar. Dan krijg je dus een gratis warmtescan én je draagt bij aan een duurzamer stadsie!

Een uitgebreide scan kost voor niet-leden € 50,– en voor leden € 25–. De standaard warmtescan is dus gericht op warmtelekken. Daarvoor worden warmtefoto's gemaakt van buitenaf en van binnenuit. Voor het begrip is het prettig dat de bewoner meekijkt bij het maken van de foto's.

Bij een uitgebreide scan wordt in gesprek met de bewoner breder gekeken naar de energietoestand van de woning. Er wordt in gesprek met de bewoner globaal gekeken naar de isolatie van gevel, vloer, dak, glas en ook naar de verwarming (en koeling), ventilatie en opwekking van energie. Hierdoor wordt met een beperkte extra inspanning een breder beeld geschetst van de woning.

De foto's en een kort rapport worden achtergelaten of deze zaken worden achteraf per email toegestuurd. Het geld wat we verdienen met de warmtscans wordt gebruikt voor de afschrijving van de camera, de opleiding van de warmtescanners en de coördinatie van het warmtescanprogramma.

Tijdelijk: via Energie-U de scan laten maken door een professional?
Door de aanhoudende corona-perikelen kunnen de vrijwilligers de vraag naar de warmtescans niet bijhouden en neemt onze lange wachtlijst alleen maar toe.

Binnen Energie-U werken enkele vrijwilligers die daarnaast ook woningverduurzamingswerk doen als beroep. Zij kunnen u ook helpen met een betaalde scan. Lees verder voor meer informatie.
​​​​​​​
NB: Het seizoen voor het maken van warmtescans is voorbij.
Nieuwe aanmeldingen zullen blijven staan tot het volgend seizoen dat loopt van ca oktober tot medio maart 2023.

Aanmeldingen komen wel binnen maar worden pas in het begin van het seizoen verwerkt.

Vul onderstaand formulier in om een warmtescan aan te vragen. Binnen ca. 2 weken ontvang je een reactie. (Alleen in het seizoen van november tot en met maart).
!Let op! De huidige wachtlijst is zo lang dat de kans groot is dat een scan pas het volgende seizoen gemaakt kan worden. Excuus hiervoor.

Vereist
Vereist
Vereist
Vereist
Vereist