Zon en VvE

Zonnepanelen plaatsen op een appartementengebouw of een koopwoning met een gezamenlijk dak, kan dat eigenlijk wel? Lees hier het antwoord en de brochure.

Vereniging van Eigenaren

Heb je een appartement en ben je lid van een Vereniging van Eigenaren (VvE)? Ook dan is het ook mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. De wet- en regelgeving is wel wat ingewikkelder dan voor “grondgebonden” koopwoningen, maar het kan wel. Er zijn verschillende manieren om zonnepanelen op het dak van een appartementen-gebouw te leggen en te financieren.

Dit zijn de mogelijkheden

Heeft jouw VvE gezamenlijke ruimtes en/of een lift en een eigen stroomverbruik dat lager is dan 50.000 KwH? Dan kun je als VvE nu al rendabel zonnepanelen op het dak leggen. De VvE koopt de zonnepanelen en gebruikt de stroom voor de lift en/of de verlichting. Heb je een heel kleine VvE, zonder lift en met een heel laag eigen stroomverbruik? Dan kun je het beste als individuele appartementseigenaren panelen op het dak plaatsen. Daarbij moet je wel vooraf goede afspraken maken met àlle leden van de VvE. Het is ook mogelijk om met een deel van de appartementseigenaren gezamenlijk een grote installatie op het dak van het gebouw te leggen en gezamenlijk te financieren. Ook dan zijn wel goede afspraken binnen de VvE nodig.

Voorbeelden

Er zijn steeds meer VvE’s die van zonnestroom genieten zoals De Ronde 48. Het VvE-bestuur heeft daar aan individuele bewoners een stukje dak toegewezen om zonnepanelen te plaatsen. Bekijk hieronder het filmpje om te zien hoe dat is gedaan:

 

Bij VvE Crescendo aan de Veilinghaven zijn de panelen voor het elektriciteitsverbruik van de VvE zelf, voor de liften en de verlichting. Hieronder vertelt Dirk van Haastrecht over dit project:

Handige brochure

Heel veel info vind je ook in onderstaande brochure “Zonnestroom voor Utrechtse VvE’s” (4 pagina’s).

Download de brochure (pdf)

 

Vragen voordat je start?

Energie-U kan je in alle gevallen helpen. Onze adviseurs komen graag langs om samen met jou de mogelijkheden voor jouw VvE te bekijken. Meer weten? Neem contact met ons op via info@energie-u.nl.