Bo-Ex: “Huurders NOM-woning blij met energieadvies”

Twee energiecoaches van Energie-U, Ad Kwak en Sander Ekstijn, hebben bewoners van NOM-woningen in Rijnvliet bezocht om tips en uitleg te geven. Bo-Ex heeft hierover een artikel op haar website geplaatst. Daarin lees je meer over lagere energierekeningen en blije bewoners.

In januari 2020 betrokken huurders de Nul op de Meter nieuwbouwwoningen aan de Shipovalaan in Rijnvliet. In een NOM-woning wonen verschilt erg van het wonen in een ‘gewone’ gasgestookte of met stadsverwarming verwarmde woning. Daarom kregen de bewoners bezoek van twee energiecoaches van Energie U. Deze legden de techniek achter de woning nog eens uit en welk gedrag daarbij wenselijk is om comfortabel te wonen met een lage energierekening.

Gasloos wonen bevalt

De bewoners waren blij met het advies en de tips van de coaches. Van de 26 bewoners die zijn bezocht, hebben er 16 bewust gekozen voor een NOM-woning. Bijna alle bewoners bevalt het wonen in een woning zonder gas. ‘Koken op inductie vergt gelukkig heel weinig gewenning’, aldus een bewoner. Bij 19 bewoners valt de energierekening naar verwachting lager of gelijk uit ten opzichte van hun vorige woning.

Bewuster omgaan met energie

Bewoners zijn door het bezoek van de energiecoaches zeker bewuster gaan kijken naar hun gebruik van warm water en energie. Veel blijven wel binnen hun energiebundel. ‘We wonen hier met 9 personen en slagen er toch nog in binnen de bundel te blijven’ zegt een bewoner. En ‘Wij kochten zelf zoveel mogelijk energiezuinige apparatuur en hebben allemaal LED lampen’. ‘Iedereen kan in deze woningen – met een beetje aangepast gedrag – Nul op de Meter wonen, dus zonder bijbetaling’, was de conclusie van de energiecoaches.