Fietsen voor het klimaat

Zaterdag 24 augustus 2019 stond de Neude voor één dag in het teken van hét sportevenement voor duurzaamheid in Utrecht: Cycling 4 Climate. Sportieve individuen, (bedrijven)teams en passanten gingen de strijd aan met elkaar om zoveel mogelijk kilowattuur bij elkaar te trappen en zo duurzame projecten in Utrecht te steunen.

Opbrengst naar duurzame projecten

Deelnemers lieten zich voor dit evenement sponsoren. Met de opbrengsten worden duurzame projecten in de regio Utrecht gefinancierd: Bij zonder Huis, Voorlopers en KlimaatGesprekken. De kilowatturen die ter plekke worden gefietst zijn op een scherm af te lezen. Deelnemers kunnen zich aanmelden via cycling4climate.nl.

Het door de deelnemers opgehaalde sponsorgeld werd volledig gedoneerd aan Utrechtse projecten. Bij zonder Huis geeft workshops over het maken van duurzame bijenhotels van hergebruikte materialen, Voorlopers maakt video’s over circulaire initiatieven in Utrecht en KlimaatGesprekken organiseert workshops over klimaatverandering. Er is bewust gekeken naar een mix van projecten die zowel tastbare resultaten als structurele verandering teweeg kunnen brengen en bijdragen aan het welzijn van mens, dier en de natuur.

Duurzame markt, wielerronde en de Vuelta

Naast het fietsen en aanmoedigen is er een markt te vinden met duurzame diensten en producten, duurzame catering, lokale biertjes en muziek. Dit evenement vindt gelijktijdig plaats met de start van de wielerronde van Spanje en is een voorproefje voor de editie dit jaar. Dan wil Cycling 4 Climate tijdens de start van de Vuelta in Utrecht met honderd fietsen een plekje in het World Guinness Book of Records veroveren, door zoveel mogelijk kilowattuur op te wekken!

Initiatiefnemers zijn Sebastian Ferfers, Samuel Beltman en Joost Brinkman die over dit evenement zegt: “Met Rijne Energie, waar ik bestuurslid ben, willen we via een energiepark in de omgeving van Utrecht duurzame energie opwekken van, voor en door Utrechters. Eigenlijk doen we dat zaterdag 24 augustus in het klein met vijftig fietsen, tijdens Cycling 4 Climate. We laten daarmee zien hoe eenvoudig het eigenlijk is om duurzame energie op te wekken.”

Het evenement is een initiatief van Utrecht Klimaatneutraal 2030 en energiecoöperatie Rijne Energie en wordt mede mogelijk gemaakt door Oracle Nederland, ENGIE en nlmtd. Met support van Socialrun. Wiltraco verzorgt de fietsen. Stichting Cycling 4 Climate heeft als missie om duurzaamheid leuk te maken met fietsevenementen, bewustwording rond klimaatverandering te vergroten én te laten zien hoe iedereen zelf impact kan hebben.