Energie Ambassadeur Rento Hermanns uit Oog in Al geeft tips aan professionals over energie besparen en isoleren

Je koopwoning isoleren of energie besparen? Rento Hermanns weet er alles van. Rento Hermanns is voormalig projectleider en architect en besloot om zijn kennis en kunde over te dragen op bewoners uit Utrecht. Dit doet hij onder meer door rond te rijden in zijn elektrische bus, van waaruit hij mensen alles vertelt over de mogelijke vormen van isoleren. Ook isoleert hij vanuit zijn bedrijf op aanvraag verschillende soorten woningen. In de praktijk maakt hij veel mee en leert veel bij. Dit keer deelt hij zijn inzichten die geschikt zijn voor professionals.

“Ik zeg wel eens tegen ambtenaren: maak het aanbrengen van bodemfolie bij nieuwbouwwoningen verplicht.”

Professional tip 1. Bescherm hout in de kruipruimte

“Ga je de houten balken in de kruipruimte vervangen? Dan is het verstandig om stevig plastic aan te brengen rondom de balkkoppen zodat er geen direct contact is tussen hout en metselwerk. Ga je houten balken extra ondersteunen door houten poeren? Zet dan DPC folie onder de houten poer, zodat er geen contact is tussen vochtige kruipruimtebodem en houten poer. Dit voorkomt een houten poer die gaat rotten.”

 Professional tip 2. Durf te stoppen met steenwol en glaswol: durf te veranderen

“Werken met steenwol en glaswol is slecht voor je gezondheid, veroorzaakt irritatie en kriebelt. Durf over te stappen op hennep, vlas of houtvezel. Werkt veel prettiger en de bewoners hebben er veel meer profijt van. Natuurlijke isolatiematerialen zoals hennep, vlas en houtvezel isoleren bovendien veel beter tegen geluid en hebben veel betere warmte-accumulatie. Dat wil zeggen dat ze in de zomer de zon beter tegenhouden en in de winter de warmte beter vasthouden. Het wordt veel aangenamer in huis.”

 Professional tip 3. Doe eens een cursus waterzijdig inregelen 

“ Ga je een nieuwe HR-ketel installeren? Laat dan ook die ketel werken als een HR-ketel en niet als een ouderwetse VR-ketel. Ga aan de slag met de CV-ketel en installeer waterzijdig, zodat de bewoners werkelijk minder stookkosten hebben met hun nieuwe ketel.”

Professional tip 4. Maak bodemfolie bij nieuwbouwwoningen verplicht.

“Ga je een nieuw huis bouwen of een uitbouw achter een woning plaatsen? Zorg dan voor een bodemafsluiter (5 cm beton of bodemfolie) op de kruipruimtebodem, zodat er geen vocht in de nieuwe isolatie kan condenseren. Bij een vochtige kruipruimte en nieuwe geïsoleerde vloer, gaat de isolatie achteruit als er geen bodemafsluiter wordt aangebracht. Zorg er daarnaast voor dat er werkelijk voldoende ventilatie blijft in de kruipruimte.”

Energiebox

De Energiebox informeert bewoners over energiebewust gedrag. Bewoners krijgen grip op hun energierekening, en inzicht in wat ze zélf kunnen doen om hun energierekening te verlagen. Bijvoorbeeld door hun koelkast op de juiste temperatuur te zetten, of door in plaats van gloeilampen led lampen te gebruiken. Bewoners krijgen een doos met enkele energiebesparende producten. Een adviseur stelt op basis van een adviesgesprek een persoonlijk rapport op met besparingstips. Daarin staat ook hoeveel geld zij met elke tip kunt besparen.

Online Quickscan van Jouwhuisslimmer

De online quickscan is een eerste en globale scan van jouw huis. Is jouw huis een huurhuis, monument of onderdeel van een VvE? Heeft jouw huis vocht- of ventilatieproblemen? Dan is energieadvies aan huis een aanrader, want dat biedt maatwerk! Of voel je je niet zeker genoeg om zelf te kiezen en wil je begeleid worden bij de uitvoering? Twijfel niet. Ook dan is energieadvies aan huis een slimme zet!

#energiebesparen #duurzaamleven #bewustleven #wooncomfort #geldbesparen