Sandor Penninga uit Tuindorp is al tien jaar bezig met het verduurzamen van zijn koopwoning

Sandor Penninga is team- en organisatiecoach en zet zich in om energielekken in organisaties en teams op te sporen, te onderzoeken en op te lossen. Deze talenten benut hij ook binnenshuis: de afgelopen tien jaar verduurzaamde hij zijn koopwoning in Tuindorp-oost. Je leest er in dit artikel meer over.

Van nature ben ik iemand die bezig is met duurzaamheid. Ik ben opgegroeid op een boerderij, ik ga met de kinderen op fietsvakantie sinds ze klein zijn en kom tot rust in de natuur. Daarnaast ben ik in mijn werk ook bezig met duurzame ontwikkeling van mens en organisatie. Ik onderzoek waar energie en talent verloren gaat. Want ook daar zit heel veel energieverspilling. En tot slot ben ik bezig met verduurzaming van mijn eigen huis. Ik ben daar stapsgewijs mee begonnen en gaandeweg is de lat steeds verder omhoog gegaan.

Ik heb de afgelopen jaren uiteenlopende verduurzamingsstappen gezet in mijn woning:  


1. Vloerisolatie

“We zijn aan de slag gegaan met vloerisolatie. We begonnen allereerst met bodemisolatie met piepschuimkorrels in de kruipruimte. Maar, we merkten toch nog koude voeten en daarom zijn we aan de slag gegaan met vloerisolatie.  

2. Dubbele ramen

In de hele woning hebben we nu dubbel glas. Nooit meer beslagen ramen. Dit Isolatieglas biedt ook de nodige comfort in onze woning. Zo hebben we geen last meer van koude ramen die de kou afstralen en ook is er minder tocht in de kamers.  

3. Dakisolatie 
Ik heb het dak voornamelijk van binnenuit geïsoleerd. Ik heb ervoor gezorgd dat het plafond van de tweede verdieping gelijk is met de vloer van de vliering. Deze vloer is vervolgens verdikt en ook geïsoleerd. Verder zijn de dakkapellen geïsoleerd van binnenuit en ook van buitenaf. Er ligt onder de dakbedekking van de dakkapellen een isolerende piepschuimplaat. Hierdoor is de hele schil van het dak geïsoleerd.

4. Gevelisolatie 

Doorzonwoningen hebben bijna geen gevel, dus voor onze woning levert spouwmuurisolatie weinig energiebesparing op. Toch ben ik verder op onderzoek uitgegaan: onder onze grote ramen zitten houten platen waar veel warmte lekte. Ik heb onder de platen een 3 cm dikke piepschuimplaat aangebracht. Dit zijn ook nog eens de plekken waar de radiator hangt dus daar heb ik radiatorfolie aangebracht.
 

5. Zonnepanelen en zonneboiler

We hebben zonnepanelen, een elektrische auto en een hybride warmtepomp aangeschaft en een zonneboiler geïnstalleerd van ruim 100 liter. Met een waterbesparende douche en douchewekker (korter douchen) zorgen we ervoor dat ons hele gezin kan douchen van de hoeveelheid warm water uit de zonneboiler.

Tips van Sandor:

Als je je woning wilt verduurzamen, doe dat dan volgens de volgende drie pijlers:

- Stop het energielek: Isoleren = energie besparen

Ga aan de slag met het opsporen van energie lekken in je huis en ga deze dichten bijvoorbeeld  door isoleren, kierdichting maar ook sluipverbruik van elektriciteit door standby stand van apparaten te verminderen.

- Toon leiderschap voor gedragsverandering

Mijn kinderen doen de cv hoger en lopen dan in hun hempie door het huis of gaan met hun favoriete muziek en geluidbox lekker lang disco douchen. Als ouders geven we het goede voorbeeld en voeden we ze op tot ze duurzaam gedrag vertonen, wat hier concreet inhoudt: cv graadje lager en trui aan en de douchewekker op 3-4 minuten om niet te veel te verspillen.

- Energie opwekken

Is je woning geïsoleerd en werkt alles goed? Ga dan kijken of je zelf energie kunt opwekken d.m.v. zonnepanelen, Pvt panelen of zonneboiler.”

Waar kan Sandor jou mee helpen?

Sinds januari 2020 ben ik als organisatieadviseur en energie ambassadeur werkzaam bij Energie-U. Stel me vragen over energielekken, leiderschap, bewustwording en gedragsverandering en integrale verduurzaamheidsstappen die je als particulier kan zetten in bestaande woningen richting energieneutraal.

 

Energiebox

Geïnspireerd door het artikel over Sandor? Je kunt gratis een box ontvangen die je verder kan helpen met besparen. De Energiebox informeert bewoners over energiebewust gedrag. Bewoners krijgen grip op hun energierekening, en inzicht in wat ze zélf kunnen doen om hun energierekening te verlagen. Bijvoorbeeld door hun koelkast op de juiste temperatuur te zetten, of door in plaats van gloeilampen led lampen te gebruiken. Bewoners krijgen een doos met enkele energiebesparende producten. Een adviseur stelt op basis van een adviesgesprek een persoonlijk rapport op met besparingstips. Daarin staat ook hoeveel geld zij met elke tip kunt besparen.

Online Quickscan van Jouwhuisslimmer

Een andere tool. De online quickscan is een eerste en globale scan van jouw huis. Is jouw huis een huurhuis, monument of onderdeel van een VvE? Heeft jouw huis vocht- of ventilatieproblemen? Dan is energieadvies aan huis een aanrader, want dat biedt maatwerk! Of voel je je niet zeker genoeg om zelf te kiezen en wil je begeleid worden bij de uitvoering? Twijfel niet. Ook dan is energieadvies aan huis een slimme zet!

#energiebesparen #duurzaamleven #bewustleven #wooncomfort #geldbesparen