Activiteiten-agenda

Via activiteiten zoals rondleidingen, spreekuren, workshops, bijeenkomsten en info-avonden bij jou in de buurt komt duurzaamheid en energie-besparen wel heel dichtbij. Bekijk onze agenda en tot binnenkort!


Maandagavond 15 april “informatieavond warmtenetten”

We horen er steeds meer over, warmtenetten, of ook wel stadsverwarming. Utrecht gaat stoppen met aardgas en dan kun je een warmtepomp in huis nemen, hopen op andere (bio)gas of waterstof, of je kunt geld inzetten op een warmtenet. Nou ligt er in Utrecht al sinds 1923 een warmtenet, stadsverwarming. Ruim voordat we aardgas gingen gebruiken. Dat warmtenet is in de afgelopen bijna 100 jaar alleen maar groter geworden.

Maar weten we ook hoe het werkt? Technisch? Er komen buizen bij kijken maar zijn die echt een meter dik of kunnen het ook flexibele slangen zijn? En wat staat er dan in je huis, op het einde van de buis? Daar gaan we het over hebben. Op maandagavond 15 april 2019. Energie-U organiseert deze avond, als onderdeel van ons kennisprogramma over warmte. Eneco komt uitleg geven. Hun honderdjarige kennis is de kennis van Utrecht! Naast de techniek behandelen we ook de economie van een warmtenet. Daar wordt ook vanalles over gezegd. Het is te duur. Nee het is juist níet duurder dan anders. Of wel?Gelukkig is er meer over te zeggen en gaat Eneco dat doen. Hoe zijn de kosten opgebouwd? En hoe de opbrengsten? En wat blijft er dan over?

We organiseren deze avond voor de mensen die willen weten hoe een warmtenet nou werkt. Omdat ze er zelf eentje willen beginnen in hun buurt. Of omdat ze denken dat dat voor hen een belangrijke optie kan worden en er dus meer over willen weten. We zorgen ervoor dat het voor iedereen begrijpelijk is. Je hoeft niet naar een technische of naar een business school te zijn geweest. Positieve nieuwsgierigheid volstaat.
In de vorige bijeenkomst over warmtenetten, maandag 28 januari jl., vertelde Gerwin Verschuur van Thermo Bello uit Culemborg over… hun eigen warmtenet! Tien jaar Thermo Bello. Een warmtecoöperatie die eigenaar is van het warmtenet waarmee zo’n 200 woningen en enkele kantoren worden verwarmd. We leerden veel. Het kan “heel gaaf!” zijn, zelf je eigen warmteberdrijf zijn, met alle uitdagingen die erbij horen. Eigen baas, over bronnen, over tarieven, over uitbreidingsplannen. Ook is het “beslist geen sinecure!”. Je moet wel iedere dag alle huizen prettig warm houden. En ook al kun je veel werk uitbesteden (techniek, administratie, financiering), je moet wel zelf goed de belangrijke knoppen blijven bedienen. Wat dus gaaf kan zijn, en wat geen sinecure is.

Deze bijeenkomst, maandag 15 april, in ANNE Veemarktplein 41 (naast de Jaarbeurs) om 19:30 is voor iedereen toegankelijk. Dus ook voor mensen die bij de vorige bijeenkomsten er niet bij waren en ook voor niet-leden van Energie-U.

Geef je op of meer informatie ❯


Vrijdagmiddag 26 april – rondleiding:
“Wat heeft ANNE voor je in huis?”

Op vrijdag 26 april om 15 uur is er een rondleiding in ANNE, Veemarktplein 41 (op het Jaarbeursterrein). Wil je aan de slag met het verduurzamen van je eigen huis of bedrijf? Kom eens kijken! ANNE heeft allerlei interessante dingen om te bekijken: lage temperatuurverwarming, isolerende folie voor ramen, verschillende warmtepompen, infraroodpanelen, hybride warmtepompen, PVT zonnesystemen voor op het dak en een ijsbuffervat. De rondleiding is gratis duurt ongeveer een uur. Daarna is er nog tijd om vragen te stellen. We beginnen om 15 uur met een mini college over het verduurzamen van je woning, daarna gaan we in ANNE kijken wat er allemaal toepasbaar.

Graag vooraf opgeven, de rondleiding is alleen op afspraak. ​Geef je op bij Rianne Bakker: rianne@energie-u.nl of 06-46001684.


Voorjaar 2019 – Cursus:
“Reken je Rijk”

In 2019 gaan we door met deze cursus. Op drie avonden leer je als bewoner hoe je aan het energieverbruik en de thermische gegevens van je huis kunt rekenen zodat je begrip van energiebesparing en installaties wordt vergroot. Met deze kennis op zak word je een betere gesprekspartner voor je adviseur, aannemer of installateur die je inhuurt. De cursus kost € 75 voor Energie-U-leden en € 100 voor niet-leden. (De eerste cursusronden zijn inmiddels succesvol verlopen.)

In april wordt de cursus op de donderdagavonden 4, 19 en 25 april gegeven vanaf 19:30 tot 21:30 in ANNE.

Meer info bij Peter van Mondfrans: peter@energie-u.nl.Elke vrijdag – Inloopspreekuur:
“Vraagje voor Energie-U?”

We zitten klaar om je te woord te staan of te informeren. Kom langs op het kantoor van Energie-U in ANNE (bij de Jaarbeurs). Wij raden je aan om sowieso vooraf te mailen dan kunnen we je gerichter helpen.

Mail ons voor meer informatie of afspraak ❯


Elke zaterdag – Energie-advies in de bibliotheek:
“Bespaarbieb”

Twee EnergieAmbassadeurs zitten klaar om jouw vragen te beantwoorden over energiebesparen en duurzaamheid.

Kijk hier voor info over de bespaarbibliotheek ❯