Deelnemers 4e EnergieMatch

De energietransitie is een feestje waarvoor jij bent uitgenodigd! Op 1 februari vindt onze vierde EnergieMatch plaats. Ook dit jaar grijpen duurzame helden weer hun kans om hun idee te pitchen. Hieronder zie je welke plannen voor schone en betaalbare energie ze gaan pitchen. Zaterdagmiddag gaan we weer koppelen en mooie energie-matches maken!

Erbij zijn?

Hieronder zie je de deelnemers voor de 4e Utrechtse EnergieMatch! Het is weer een kleurrijk lijstje energieplannen geworden dankzij deze helden. Wil je hierbij zijn als publiek? Meld je dan vooraf aan! Laat het ons spoedig weten via een mailtje naar energiematch@energie-u.nl. Het programma en de exacte tijden vind je hier.

1. Arthur Lippus

“Energieke verhalen”
Energieke Verhalen is een on- en offline platform ontwikkeld door ANNE in samenwerking met Provincie Utrecht om goede voorbeelden in de energietransitie beter zichtbaar en vindbaar te maken. Zodat we samen sneller trots vooruit gaan! Dit voorjaar helpt Academie van de stad met studenten van Hogeschool Utrecht ons daarbij. Heb of weet je een energiek verhaal? Doe dan mee!


2. Anton Kiewiet

“Zonnepark Meijewetering”
Industrieterrein “De Wetering” in het westen van Utrecht is de beoogde locatie voor de ontwikkeling van een groots zonnepark. Bij initiatiefnemer Anton Kiewiet (Energie-U) voegden zich Maik Nijhuis en Joop de Bondt, alledrie bewoners van Leidsche Rijn. Bij de uitvoering en/of communicatie haakten behalve buurtbewoners al vele partijen aan. Anton vertelt over de laatste ontwikkelingen.


3. Anneke Wensing

“Klimaatgesprekken”
Steeds meer mensen willen iets doen voor een beter klimaat, maar weten niet waar en hoe te beginnen. Of hun omgeving werkt (nog) niet mee. KlimaatGesprekken biedt workshops om daarmee te helpen en gelijkgestemden te vinden. Anneke is klimaatcoach en een van de coördinatoren van KlimaatGesprekken in Utrecht.


4. Michiel Roemer

“Zonnepanelen op de geluidswal A12”
Een oud initiatief weer nieuw leven inblazen. De Geluidswal aan de Veldhuizerweg (de Meern/A12) schreeuwt om “beplanting” door PV. Veel ruimte en een wijk erachter. Echter,… kan de grond het aan? En wat doet het met het geluid? We proberen de gemeente zover te krijgen deze zaken in kaart te brengen. Als het haalbaar is dan hebben we een prachtige kans om de mensen erachter groene energie aan te bieden. Als het niet haalbaar zou zijn dan zoeken we andere locaties.

5. Stella Eitjes

“Nieuwe daken voor Buurtstroom”
In de pitch leg ik kort uit wat Buurtstroom is en roep ik iedereen op naar geschikte daken te zoeken voor Buurtstroom. Want we hebben veel nieuwe daken nodig en ook zo snel mogelijk. Verder zoeken we nieuwe geïnteresseerden in Buurtstroom: mensen die willen deelnemen aan Buurtstroom-projecten of die Buurtstroom af willen nemen (dus stroom van Buurtstroomcentrales).


6. Rianne Bakker

“Escape Game in ANNE”
Hoe kom ik in hemelsnaam uit Villa Verbruik? In maart 2020 gaan we de EnergieEscape Box weer spelen in ANNE. Wie doet er mee? Ik daag je uit, er is nog nooit iemand binnen 1 uur ontsnapt…..

7. Joost Brinkman

“Rijne Energie: Fijne Energie!”
Energiecoöperatie Rijne Energie wil voor ruim 80.000 huishoudens duurzame elektriciteit opwekken. Dit doen we door met Utrechters en omgeving gezamenlijk en coöperatief een groots energie-landschap te ontwikkelen met zonnepanelen en windmolens. Met een ambitie past bij de uitdaging die we gezamenlijk hebben: GROOT!
8. Nanda Vrielink van Hogeschool Utrecht

“Gebruik de energietransitie om wijken te verbeteren!”
Wij zijn Hogeschool Utrecht. Wij geloven in een toekomst van Utrecht waarin onze wijken niet alleen duurzamer zijn, maar ook direct socialer, schoner en veiliger. Waarin het energievraagstuk op gelijke voet staat met andere vraagstukken in de wijk en waarin elke wijk een eigen aanpak kent. Hoe kunnen we samen met bewoners de energietransitie hand in hand laten gaan met het leefbaarder maken van de wijk voor alle bewoners? Denk en doe met ons mee!9. Sander Willemsen van Energie-U

“Buurtwarmte-pilots”
Wil JIJ ook aan de slag met jouw straat of jouw wijk(je)? We zoeken straten, mensen, kleine wijkjes voor warmtepilots. Hoeveel kost het om een warmtenet aan te sluiten? Wat is er allemaal voor nodig? Wat gebeurt er als we allemaal een zonneboiler nemen en willen terugleveren aan elkaar? We gaan het allemaal uitzoeken. Doe mee!


10. Jasmijn Fermie van Energie-U

“De agenda van Energie-U”
Het thema van Energie-U voor dit jaar is: schone en betaalbare energie voor alle Utrechters. Wat staat er op het programma in 2020? Wat kun je van ons verwachten en hoe kun je meedoen?


11. Samuel Beltman van Cycling 4 climate

“Vuelta: meest duurzame sportevent”
In het activatieprogramma Vuelta van 29 april tot en 14 augustus zijn er in Overvecht meerdere activiteiten. Onder andere met foodtrucks. We willen de activiteiten allemaal gasloos maken. En daarbij ook meteen promoten van gasloos koken. We doen dit met verschillende partijen uit de wijk.


12. Arjen van Ree, Sander Ekstijn, Mark Verhoef

“Keuken van de toekomst”
Samen met sociale partners in de wijk en met ketenpartners aardgasvrij is het idee om in Overvecht een keuken van de toekomst te maken. In de keuken van de toekomst kunnen mensen samen koken of leren op inductie te koken. Maar ook andere kooktechnieken leren en bijvoorbeeld eigen pannen meenemen om te kijken welke pannen bij gasloos wel of niet werken. Keuken van de toekomst is ook ontwikkelplek voor de keuken van de toekomst. Hoe koken we in 2030? Wat is nodig om mensen andere manier te laten koken?

13. Gerben Kamphorst van Overhoop

“Circulair Overhoop”
Circulair Overhoop, hoe je met zoveel mensen en zoveel mogelijk gerecycled materiaal duurzaam kunt bouwen of oogsten. Doe je mee?

14. Michèl Post

“Energieregisseurs”
Je woning verduurzamen is niet altijd even simpel. Daarom werkt Energie-U samen aan een vernieuwend project voor bewoners. Behulpzame “energieregisseurs” zorgen voor overzicht, inzicht en begeleiding bij de daadwerkelijke uitvoering.

15. Jaap Vink van de Utrechtse Euro

“Utrechtse Euro”
De Utrechtse Euro is een netwerk van 250 ondernemers en particulieren die een duurzame regionale economie willen realiseren. We stimuleren lokale handel door elkaar te betalen met een digitale munt: de Utrechtse Euro. We zijn nog op zoek naar een lokale energieleverancier waar deelnemers hun energierekening met Utrechtse Euro’s kunnen betalen. Doe jij mee?16. Joep Dickhaut & Lucile de Groot

“Rondleiding door ANNE”
Je eigen huis of bedrijf verduurzamen? Energie-U organiseert rondleidingen in ANNE (Veemarktplein 41, op het Jaarbeursterrein). Kom eens kijken naar vele interessante dingen om te bekijken: lage temperatuurverwarming, isolerende folie voor ramen, verschillende warmtepompen, infraroodpanelen, PVT-zonnesystemen voor op het dak en een ijsbuffervat. De gratis rondleiding duurt ongeveer een uur. Joep en Lucile nodigen bezoekers uit!


17. Cees Jol

“Stel zelf je isolatiemateriaal samen!”
De nieuwe trias energetica. Cees Jol kent alle kneepjes van het vak en alle materialen. Met anderen zorgt hij ervoor dat je zelf je eigen isolatiepakket maakt. Letterlijk! Met je eigen handen.

18. Nichol Brummer

“Mijnwater Heerlen”
Na de sluiting van de steenkoolmijnen in Heerlen en omstreken liepen de mijngangen vol met grondwater, dat door de aarde op natuurlijke wijze wordt verwarmd. De geothermische bron onder onze voeten bleef echter jarenlang onaangeroerd totdat de gemeente Heerlen in 2005 een onderzoek deed naar de mogelijkheid om het water uit de mijnen te gebruiken voor het verwarmen en koelen van gebouwen, woningen en kantoren. Dat pakte positief uit. Meer weten? Kom naar de EnergieMatch!

19. Sander Willemsen van Energie-U

“Kennisreeks”
Het klimaatakkoord is af. Utrecht wordt aardgasvrij, net als de rest van Nederland. In 2021 wil de gemeente een plan hebben waarin staat welke wijk wanneer van het gas afgaat en wat de alternatieven zijn. Maar … hebben we als burgers zelf ook iets hierover te zeggen? Wat kunnen we eigenlijk zelf doen? Sander vertelt over de kennisreeks en het programma “warmtetransitie van onderaf”.


20. Sander Willemsen van Energie-U

“Bewonerspanel”
Wil jij klankbord zijn voor Energie-U? Zodat wij met zijn allen: andere bewoners van Utrecht betrekken en ondersteunen, invloed uitoefenen op de gemeente namens bewoners, weten wat er speelt in wijken en dat naar wijkniveau vertalen, inzicht krijgen in de eigen mogelijkheden in de warmtetransitie, de warmtetransitie toegankelijk maken voor meer bewoners en expertise delen en leren van andere good practices?

21. Margit Végh

“Duurzame Week”
Margit vertelt over de vijfde editie van de Duurzame Week. Het motto is “Green up your life”. Sluit je aan!

22. Anne-Marie Zwanink

“Gemeente Utrecht”
Anne-Marie van de gemeente Utrecht nodigt inwoners uit om deel te nemen aan de energietransitie.

Tot ziens bij ANNE

We houden je op de hoogte van de 4e editie en hopen je te zien als deelnemer of in het publiek. Kom jij naar de volgende EnergieMatch in ANNE bij de Jaarbeurs (tussen Croeselaan en Kinepolis) in Utrecht? Vergeet niet zaterdag 1 februari 2020 van ongeveer 12 tot 17 uur in je agenda vrij te houden! Het programma en de exacte tijden vind je hier.