Energie-U wijst de weg van Parijs naar huis

De toekomst die nu begint

Gesprekken over het klimaatvraagstuk gingen tot voor kort over grote ambities en kleine prestaties. Of over kleine belangstelling en grote frustraties. De inwerkingtreding van het Klimaatverdrag van Parijs en het besluit van onze Tweede Kamer voor 55% CO2-reductie in 2030, brengen in korte tijd een breder gedragen gevoel van urgentie teweeg. Er gaat wat gebeuren!

Gesprekken over het energievraagstuk thuis gingen tot voor kort over zonnepanelen, isoleren en besparen, via lampen of de thermostaat. Sinds dit jaar gaat het ook over de verwarming. En dan niet om die “lager te zetten” maar om ‘m te veranderen. Van gas of stadsverwarming naar iets van de toekomst. Die nu begint.

Sinds januari 2016 houden we daar informatiebijeenkomsten over. Paviljoen PoP puilt dan altijd uit (en daar passen meer mensen in dan je denkt!). Alle aanwezigen hebben interesse in een warmtepomp. Een kwart ook in een zonneboiler. En niemand in een pelletketel. Interessante informatie voor beleidsmakers en de installatiebranche.

Is de warmtepomp de oplossing voor het klimaatvraagstuk? Nee. Ook is het niet per se de oplossing voor wie haar (m/v) huis wil verduurzamen. Dat kan het wel zijn, als het huis daar geschikt voor is. Gemaakt, vaak. En als de extra stroom die de warmtepomp vraagt, schoon wordt geproduceerd.

Nieuwe spullen zijn nogal eens aantrekkelijker dan het goed gebruiken van wat al bekend is. Isoleren, zuiniger apparaten, het slim gebruiken daarvan. Komt iemand zijn huis uit voor de slimme meter?

Duurzame Markt

Afgelopen weekend stonden we met een kraam op de Duurzame Markt, die in het kader van de Duurzame Week Utrecht op het Domplein stond. We hadden veel gesprekken en konden veel mensen op weg helpen. Dat zonnestroom ook voor huurders echt mogelijk is. Dat bij VvE’s niet per se een (zwaar) investeringsbesluit nodig is maar dat het besluit dat het dak ter beschikking komt voor zonnestroomliefhebbers kan volstaan. Dat buurtstroom concreet is. De oprichters van De A.R.M. die voorbijkwamen beaamden dat enthousiast. Dit is Buurtstroom.

duurzamemarkt_kraam04

Ook merkten we weer goed wat we vaker merken: mensen onderschrijven zonder moeite dat er wat moet gebeuren. Als je ze dan vervolgens vraagt of ze iets aan hun woning gaan doen, dan wordt nogal eens de huurbaas genoemd die in de weg zit, de VvE, ze wonen er maar tijdelijk, onduidelijkheid over de toekomst van het salderen.

Ons plan voor StimuleringsfondsXL

Gelukkig kunnen we die mensen iets eenvoudigs bieden: lid worden van Energie-U! Dan help je de Utrechtse energiebeweging verder vooruit. Ook hebben we, en dat is wél tijdelijk, iets nóg eenvoudigers te bieden: stem op ons. Tot en met 31 oktober 2016 loopt de competitie van het StimuleringsfondsXL van Rabobank Utrecht. Lees hier meer over ons plan: Buurzaam & Duurzaam.

vanparijsnaarhuis04

Wij doen mee met een plan om woningeigenaren het makkelijk te maken hun woning te verduurzamen. Door ze te wijzen op goede voorbeelden. Door ze te koppelen aan mensen die het zelf al eens deden. Door hun ervaringen met installateurs, architecten en adviseurs te verzamelen en toegankelijk te maken voor nieuwe ‘zoekers’. Energie-U wijst de weg. Naar de koffiekraam op de markt. Naar de goede stemknop voor het StimuleringsfondsXL. Naar een duurzamer Utrecht. Doe mee. Jij kunt het ook.

Stem nu op ons bij StimuleringsfondsXL!