Verslag EnergieMatch 2019


We hadden weer een geweldige EnergieMatch! Op zaterdagmiddag 2 februari 2019 zat ANNE weer vol met energieliefhebbers. Dit keer brachten maar liefst twintig mensen een idee, initiatief of project naar voren, op zoek naar medestand in kleine of grote vorm. En die kwam er!

Derde keer

Vier initiatieven waren op deze derde EnergieMatch voor de derde keer aanwezig. Het initiatief van Anton Kiewiet voor een zonnepark op de Meijewetering is inmiddels een project geworden met budget en partners, op weg naar een vergunning. Nu is communicatiehulp nodig. Buurtstroom heeft over twee weken het zevende openingsfeest en heeft nieuwe daken nodig en mensen die Stella helpen bij het handwerk. Rijne Energie is een coöperatie geworden waarvan ledenwerver Joost Brinkman tijdens de Match het ledental zag toenemen. De Klimaatgesprekken met Loeky en Eefke zijn zelfs landelijk gegaan! Maar nog steeds ook in Utrecht actief, natuurlijk.

Nieuwe initiatieven

Nieuw waren oproepen om te helpen bij Cycling for Climate, komende zomer midden in Utrecht, via Samuel Beltman. De actienieuwsbrief van Koen Schouten, ook van Utrecht Klimaatneutraal 2030, voor de alsmaar groeiende familie van duurzame initiatieven, zodat ze elkaar beter kennen en beter weten te vinden. Een groep VvE-complexen in de Zeeheldenbuurt die aangevoerd door Hielke Boersma energieneutraal willen worden. De Duurzame Week met Daniëlle, komende juni.

Energie-U, stad en bewoners

Ook enkele activiteiten van Energie-U presenteerden zich. De Bespaarbieb, waarvan alweer het vierde jaar ingaat, en waar mensen met enige kennis van energie én met enige kennis van mensen (zoals Lucille en Ad), iedere zaterdagmiddag mensen hun eigen energietransitie in helpen. De EDWIN’s, het “Energie-U Duurzaam Wonen Inspiratie Netwerk”, mensen met kennis en ervaring die anderen bijstaan door mee te kijken of mee te denken. Een nieuw project om de professionele advisering bij woningverduurzaming op een hoger plan te krijgen, kreeg direct diverse aanmeldingen voor Jurgen en Peter. Net als de EDWIN’s en de Bespaarbieb trouwens.

Ook gaat er een stedelijk gesprek komen over warmtenetten en stadsverwarming. De oproep hiertoe van Ad Tourné was duidelijk, de bijval ook en twee dames uit het nieuwe warmteprogramma van Energie-U stonden op om dit op te pakken. Ook nieuw zijn bewonersinitiatieven om met de hele buurt aardgasvrij te worden. Erwin Lindeijer uit Tuindorp presenteerde hun plannen, waarover met andere groepen bij Energie-U maandelijks overleg plaatsvindt.

Politiek, sociaal, aardgasvrij en spelenderwijs

De gemeenteraad was ook vertegenwoordigd. Rachel en Maarten nodigden de energieke voorhoede uit om hen op te zoeken en te informeren over hindernissen die raadsleden dan kunnen proberen weg te nemen. Frank Mulder vertelde weer over Overhoop, de woongroep in Overvecht die niet alleen technisch maar zeker ook sociaal duurzaam wil wonen. In het afgelopen jaar zijn ze erin geslaagd tot een koopovereenkomst met Mitros te komen! Sander Ekstijn vertelde vreugdevol over zijn aardgasvrij gemaakte appartement én over zijn aanbod om aardgasvrij te soepen. Noem je evenement en hij komt lekkere schone soep brengen. En sfeer!

Bijvoorbeeld bij de We Energy Game? Rianne vertelde erover. Een spel waarbij je op gemeenteniveau kijkt hoe je energieneutraal kunt worden en waarbij je leert vanuit verschillende rollen en belangen te denken. Dit voorjaar in ANNE, door Energie-U en NMU.

Isoleren, leren en energieke verhalen

Misschien wel de meeste bijval was er voor de pitches over … het goede ouwe isoleren. Cees Jol liet met de folies in de hand zien dat je zelf eenvoudig je materialen kunt maken, wat de kosten drukt. En Michel Post liet aan de hand van de “magische vierkante meter” zien wat je zelf thuis allemaal kunt doen, inclusief het meten. De slotvraag van Rento Hermans of er interesse is voor een workshop of training isoleren, werd door de hele zaal bijkans juichend ontvangen. Die gaat er dus snel komen!

En kijk ook af en toe eens op www.energieke-verhalen.nl, voor ook andere verhalen dan deze.

Foto’s: Erzsó Alföldy, Angelique de Ru