Het ontstaan van Energie-U

Heb je je ooit afgevraagd hoe Energie-U eigenlijk is ontstaan? Hoe dit idee – een platform waar voorstanders van duurzame energie een stem krijgen – ooit is geboren? Wij vertellen het je.

Klimaatfeest

Even terug naar Mei 2010, Utrecht. Als onderdeel van het “Klimaatstraatfeest 2009-2010” wordt er in Houtzaagmolen “De Ster” in Lombok door de gemeente Utrecht een energie-café georganiseerd. Doel van dit feest? Inwoners van Utrecht West bij elkaar brengen en warm laten lopen voor energie besparen en zelf duurzame energie opwekken.

molen__ster_arianne03
Houtzaagmolen De Ster – Foto © Arianne van Nostrum

Het is op deze plek dat Saskia Kluit met het voorstel kwam met elkaar windmolens neer te zetten.

Tegenstanders / voorstanders

Hier wordt het idee geboren voor Energie-U. Tegenstanders laten hier goed van zich horen, voorstanders ook. Maar dan is er nog geen organisatie. Toch raken ook anderen enthousiast en zien dit idee voor een burgerinitiatief wel zitten. Ze brengen hun eigen ambities en gedachten in. Zo ontstaat het idee voor een vereniging waarmee mensen gemakkelijk mee kunnen doen met energie besparen en opwekken: Energie-U.

Besparen en opwekken

Nu weet je hoe Energie-U ontstaan is. Niet alleen is het een platform om voorstanders van duurzame energie een stem te geven maar ook gewoon om alvast met elkaar aan de slag te gaan met kleinere initiatieven op gebied van besparen en opwekken van energie. ∎