Interview: Rianne Bakker

In dit interview is aan het woord Rianne Bakker, bewoner van de Schepenbuurt en projectleider van de Utrechtse EnergieAmbassadeurs: 78 vrijwilligers die graag vertellen over energiebesparing, ze geven je tips en advies.

Duurzaam wonen, bekijk het maar…!

Iedere week staat er wel iets over duurzaam wonen in de krant of is te zien op de televisie. Nieuwe windmolenparken aanbesteed in de Noordzee, aardwarmte projecten in het Westland en wonen zonder aardgas. Samen met de aardbevingen in Groningen, de opwarmingsproblemen in Afrika, het langzaam veranderen van het klimaat voldoende om in de actiestand te gaan! Er zijn gelukkig veel mensen die hun steentje willen bijdragen aan het terugdringen van de klimaatverandering. Mijn vriendin Sonja eet zeker drie keer per week geen vlees of vis en ze is echt niet de enige. Spullen kun je tegenwoordig lenen bij Peerby of beter: bij de Deelkelder in Utrecht. Mijn buurvrouwen kan ik altijd porren voor een avondje kledingruilen. Mijn buren gaan met de kinderen met de trein op vakantie. Zelfs in de Schepenbuurt heb je tegenwoordig oplaadpunten voor elektrische auto’s en behoorlijk wat zonnepanelen. Robin Berg van We drive solar doet goede zaken met zijn deelauto op zonne-energie. So far, so good. Maar het kan beter, veel beter.

Een huis zonder energierekening

De afgelopen 5 jaren heb ik al veel zien veranderen op energiegebied, ik was de eerste in mijn wijk met zonnepanelen en inmiddels zijn er 12 huizen met zonnepanelen en iets wat lijkt op een oude zonneboiler. Dat is nog ver onder het Utrechtse gemiddelde van 4%. De gemeente Utrecht wil in 2020 zelfs 10% zonnepanelen op Utrechtse daken, we hebben nog even te gaan. Inmiddels ken ik ook iets van 25 Utrechters die hun huis hebben verduurzaamd tot een fijn comfortabel huis zonder energierekening, energieneutraal of nul op de meter (NOM) noemen we dat. De kennis is er, de technieken zijn er het is ook niet meer zo heel ingewikkeld, maar waarom zijn er zo weinig mensen die aan de slag gaan met NOM? Ik noem het de 4 g’s:

• Geld, ik koop liever een mooie auto, of ik heb het gewoonweg niet…
• Gedoe, bouwvakkers in huis is nooit goed nieuws.
• Geen idee hoe ik het moet aanpakken, waar moet ik beginnen?!
• (ur)Gentie, wat kan mij het milieu nou schelen?

Maar wie wil er nou niet in een fijn comfortabel huis wonen zonder energierekening? Tenslotte is die vaak best hoog en van €175 per maand kun je hele leuke dingen doen… En het er is hulp, en ook gratis en onafhankelijk. Er zijn ook voldoende kundige adviseurs, die prima advies kunnen geven, minder gratis dat wel.

ANNE helpt jou!

Sinds mei 2017 kunnen we duurzaam wonen ook ervaren bij ANNE. ANNE helpt Alle Nederlanders Naar Energieneutraal en staat op het terrein van de Jaarbeurs. ANNE was het beveiligingshuisje van de Jaarbeurs en is inmiddels getransformeerd tot verduurzamings-experience centrum. Bij ANNE werken verschillende leveranciers samen om van dit vergeten gebouwtje een fijne plek te maken om te werken en te verblijven. Geen demo-opstelling, maar echt in gebruik zodat jij kunt horen, zien en voelen hoe het werkt. Er zijn prachtige voorbeelden van energiedaken, zonnepanelen, isolatie, lage temperatuursverwarming, warmtepompen en slimme oplossingen voor je eigen huis. En dat is wat wij van Energie U (Energiecoöperatie van Utrecht, 500 leden en met elkaar gaan we voor een duurzaam Utrecht) graag willen, bewoners helpen met verduurzamen van hun woning.

Informatieavonden, rondleidingen en energie-speeddates

Op maandagavond 4 september van 19.00-21.30 uur is er een informatieavond, door Energie U, de gemeente Utrecht, ANNE, EnergieAmbassadeurs, bewoners met een NOM woning en bedrijven. Je kunt er een rondleiding krijgen, presentaties bijwonen en vragen stellen op de bedrijvenmarkt. Er zijn EnergieAmbassadeurs/bewoners die onafhankelijk gratis en voor niets vertellen over hun eigen ervaringen en er zijn bedrijven/adviseurs aanwezig waar direct zaken mee gedaan kunnen worden.

Mocht je nu niet weten hoe je verduurzaming in huis moet aanpakken, kom 9 oktober naar ANNE. Je kunt 9 oktober speeddaten met allerlei adviseurs en EnergieAmbassadeurs en ze vragen stellen over jouw woning en jouw duurzame ideeën. Er zijn die avond veel EnergieAmbassadeurs (onafhankelijk en vrijwilligers) die je kunnen helpen maar er zijn ook professionele adviseurs aanwezig.

Zelf rekenen aan je huis

Voor woningeigenaren is er ook de cursus “Reken je Rijk” ontwikkeld. Wil je je huis verduurzamen, renoveren en zelf berekenen wat je opties zijn en je eigen advies maken, schrijf je dan in voor de cursus Reken je Rijk. De cursus wordt gegeven door speciaal opgeleide EnergieAmbassadeurs en wordt in 4 avonden gegeven, de kosten zijn € 50 voor Energie U-leden en € 75 voor niet-leden. Vanaf september worden er doorlopend cursussen gegeven. Geef je op via mail: peter@energie-u.nl

Hoe zit het met mijn eigen huis? Ha ja, goeie vraag! Mijn energierekening bedraagt € 80 per maand, ik heb bijna alles geïsoleerd in mijn rijtjeshuis, HR++ glas, zonnepanelen, een zonneboiler. Ik probeer nu af en toe kleine dingen uit, voor de zomer heb ik mijn elektrische boiler in de keuken uitgezet, ik zie nog weinig energiebesparing. Als ik nog veel verder wil besparen dan moet ik eerst nog veel meer isoleren, daarna een ventilatiesysteem gaan aanschaffen in huis en dan aan een warmtepomp. Dat wordt nog even sparen! Tot die tijd probeer ik nog de “kleine” energiebesparingsdingen.

Informatieavond Duurzaam Wonen: 4 september 19-21.30 uur
Energie-speeddate: 9 oktober 19-21.30 uur
Waar: ANNE Veemarktplein 41 (naast de restaurants). Opgeven via: infoavond@energie-u.nl

Cursus “Reken je Rijk”: opgave en informatie via mail: peter@energie-u.nl