Interview: Rogier Coenraads

presenting_RogierCoenraads04

In dit interview praten we met Rogier Coenraads, in januari 2012 nog de allereerste zonnepanelen-bezitter van Energie-U.

Steiger in de tuin

Het vijfjarig bestaan van Energie-U is dé gelegenheid bij uitstek om eens langs te gaan bij de eigenaar van het eerste zonnepaneel gelegd met een inkoop-actie van Energie-U. We praten met Rogier Coenraads, trotse eigenaar van deze panelen. Ten tijde van de eerste inschrijfperiode, in 2011, zat hij in de werkgroep “zon” van Energie-U en was er snel bij. Hij vertelt er graag over.

Liggen zonnepanelen nu zó op het dak, dat was vier jaar geleden wel anders. Het was nog niet zo’n ervaren, geoefend en snel klusje als tegenwoordig, weet Rogier. Over de installatie zegt hij: “GSU (nu Eneco) had tot die tijd nog niet veel ervaring met het installeren van zonnepanelen bij particulieren. Het kostte dan ook meer tijd dan tegenwoordig. Het dak was moeilijker bereikbaar dan ze gewend waren. Ze zijn een aantal keer terug gekomen voor de installatie.” Dus de steiger heeft een paar dagen in Rogier zijn tuin gestaan.

close_RogierCoenraads06
“De eerste weken keek ik iedere dag in de meterkast …”

Ook was er discussie over het al dan niet het moeten vervangen van de oude meter. Dit is niet nodig, zoals Rogier wist, en tot zijn grote vreugde heeft hij de oude kunnen behouden. “De eerste weken keek ik iedere dag in de meterkast en zag ik de meter terugdraaien!”

Helaas was het op de dag van het interview erg bewolkt: de meter draaide vooruit en de omvormer stond uit. Maar Rogier heeft bewezen dat hij er echt op zijn dak heeft liggen. Als je helemaal aan het einde van zijn tuin gaat staan zie je ze liggen (een heel klein stukje dan).

Verduurzamen

Of Rogier nog meer plannen heeft voor verduurzamen van zijn eigen huis? Inmiddels is de houten vloer geïsoleerd. Verder in de toekomst zou hij graag de schuifpui beter isoleren. Die is van aluminium: erg onderhoudsvriendelijk, maar ook warmtegeleidend. Voor nu is hij heel tevreden: hij wekt meer elektriciteit op dan hij verbruikt, is iedere keer gelukkig als hij in de meterkast komt en draait zijn wasjes netjes overdag als de zon schijnt!

overview_RogierCoenraads05
Rogier wekt meer elektriciteit op dan hij verbruikt.

Rogier plaatste 6 zonnepanelen van 230 Wp per stuk, gelegd in januari 2012. Ze zijn nu dus 4 jaar oud. Al deze tijd heeft hij geen technische problemen ondervonden met de panelen en ook niet met de omvormer. En ze produceren goed: 5384 kWh tot nu toe.

Naar de inzichten van Rogier is Energie-U goed bezig. Het inzetten op meerdere kleinere projecten vergroot het succes. De kracht van de organisatie is samen met je buren of wijk energiemaatregelen uitvoeren. Daar kan Energie-U goed bij helpen met de kennis die ze in huis hebben.