Jaarverslag 2017-2018

Krijg een indruk van de Utrechtse energietransitie zoals die door bewoners wordt gemaakt: een verslag vanuit Energie-U over de periode zomer 2017 tot zomer 2018.

Jaargang vol ontwikkelingen

De zomer van 2018 was heet en droog. Maar wat weten we nog van de zomer van 2017? En de seizoenen ertussen? Dit is hoe de jaargang 2017-2018 eruitzag voor Energie-U en de Utrechters die druk zijn met de energietransitie in de huizen, de buurten en de stad zelf. En met de transitie in onszelf en anderen.

Het was een jaargang waarin Energie-U zich wederom verder ontwikkelde. We versterkten onze toch al sterke basis, met nieuwe leden, energieambassadeurs, mensen die nieuw aanhaken en aangehaakt blijven (wat komen we elkaar vaak tegen, toch?) en ons team en bestuur. We zetten bestaande goed werkende initiatieven door, zoals de Bespaarbieb, Buurtstroom, de infoavonden over warmtepompen en de warmtepompfietstochten. De EnergieMatch kreeg zijn tweede editie.

We ontwikkelden door. We gingen naar ANNE, ons nieuwe thuishonk, waar we mensen de nieuwe energieopties kunnen laten voelen en waar we onze bijeenkomsten en overleggen kunnen houden. We initieerden de Reken je Rijk-cursus, zodat bewoners zich ontwikkelen tot betere gesprekspartner en opdrachtgever van hun aannemer, installateur of adviseur. We maakten de geboorte van EDWIN mee, het Energie-U Duurzaam Wonen Inspiratie Netwerk.

We bleven veel energie steken in de komst van het grote ambitieuze energielandschap in Rijnenburg en Reyerscop. We laten onze invloed gelden aan de Regietafel Energietransitie Utrecht. We maakten grote stappen in de ontwikkeling van het Eerste Zonnepark van Utrecht, op de Meijewetering in Leidsche Rijn. En we werkten aan een serie samenhangende activiteiten voor onze rol in de Utrechtse warmtetransitie, met als eerste resultaat dat we Stichting DOEN weer als partner hebben!

De plek én de mensen

We hebben met ANNE nu een heel gave ontmoetingsplek. Dat is belangrijk want waar mensen elkaar treffen, gebeurt iets. Waar goede mensen elkaar treffen, gebeuren goede dingen. Waar veel goede mensen elkaar treffen…

We hebben de plek en de mensen. We hebben draaiende buurtstroomcentrales. We “hebben” de groeiende groep Utrechters die hun woning grandioos verduurzaamden en die trots als inspiratie willen dienen van de grote groeiende groep Utrechters die dat ook wil. We hebben eenvoudige manieren waarmee iedereen haar of zijn eigen energietransitie kan beginnen. De warmtefoto’s, de Bespaarbieb, infoavonden. We helpen mensen aan volgende stappen. We brengen de kennis en de kennissen bij elkaar en helpen om woord en daad te verspreiden over de hele stad.

Steun ons

We zijn zo blij met iedereen die meedoet. Dank! En we zijn super blij met iedereen die nieuw mee wil doen. Hoi! Leuk dat je er bent! Steun je onze activiteiten op het gebied van duurzaamheid en energie besparen in Utrecht? Kijk dan hoe je ons kunt steunen.

Impressie

Hieronder vind je een impressie van wat we tussen zomer 2017 en zomer 2018 deden. Laat je inspireren en doe mee. Tot snel!

Jaarverslag Energie-U 2017-2018