Onze interviews & blogs

Bij Energie-U gaat het om de mensen. Lees onze interviews en blogs om deze interessante mensen uit “energieland” een beetje beter te leren kennen.

Op de koffie bij … Greenvis

Juni 2020 – In deze nieuwe rubriek gaan we op de koffie bij Daniël de Greef van Greenvis, expert in duurzame warmtenetten, die onlangs samen met zijn collega’s in opdracht van gemeente Utrecht een verkennende studie deed naar hernieuwbare warmtebronnen in onze gemeente.
Naar het interview ❯


Interview: Bespaarbieb

December 2019 – Energie besparen: goed voor het milieu én voor je portemonnee. Het is bovendien helemaal niet zo ingewikkeld, je moet alleen wel weten hóe. Inwoners van Utrecht kunnen er terecht voor advies. Ook zijn er allerlei handige energiebesparende artikelen te leen.
Naar het interview ❯


Blog: Warmtesysteem HU-studenten (1)

December 2019 – Energie-U wil zoveel mogelijk Utrechters betrekken bij de energietransitie en werkt daarbij steeds meer samen met anderen. Zo ook met de Hogeschool Utrecht: een groep studenten onderzoekt mogelijkheden voor lokale productie en opslag van duurzame warmte. Lees hun eerste bijdrage in deze reeks blogs.
Naar de blog ❯


Interview: Zonnepark Meijewetering

November 2019 – De energietransitie vraagt, zeker in dichtbevolkt gebieden als de gemeente Utrecht, om optimaal benutten van schaarse ruimte. Daar kan zonnepark Meijewetering, een initiatief van een drietal buurtbewoners en Energie-U, een belangrijke bijdrage aan leveren.
Naar het interview ❯


Interview: Fanny Claassen

September 2019 – In dit interview door warmtebron.nu vertelt Fanny Claassen over haar werk voor Energie-U: “De energietransitie is van ons allemaal. Daarom willen we bewoners op het gebied van lokale en schone energieproductie handelingsperspectief geven. Dat doen we door te laten zien wat er mogelijk is…”
Naar het interview ❯


Interview: Marco Franken

Augustus 2019 – Marco Franken is de trotse eigenaar van Hoveniersbedrijf Tuinrijck in De Meern waar ook zijn toekomstige woonhuis staat en waar hij, als alles meezit en de grondige verbouwing eenmaal klaar is, over een jaar energieneutraal gaat wonen. “Ik wil het liefst zelfvoorzienend zijn, van niemand afhankelijk.”
Naar het interview ❯


Interview: Joep Dickhaut & Harry Boerma

Juni 2019 – Joep en Harry zijn actief in EDWIN, het “Energie-U Duurzaam Wonen Inspiratie Netwerk”. Ze helpen inwoners van Utrecht met woningverduurzaming door vragen te beantwoorden of mee te kijken.
Naar het interview ❯


Interview: Lucile de Groot

Februari 2019 – Lucile de Groot brengt de laatste jaren zoveel mogelijk tijd door in haar volkstuintje, waar ze haar eigen groente en fruit kweekt. Als energie-ambassadeur beantwoordt ze vragen van Utrechters over het verduurzamen van hun huis.
Naar het interview ❯


Interview: Jan Dirk Buining

December 2018 – Een toekomst zonder aardgas: voor veel mensen een angstige gedachte. Of op zijn minst een groot obstakel. Zo niet voor Jan Dirk Buining uit de Utrechtse buurt Tuindorp.
Naar het interview ❯


Interview: Peter Pothoven

November 2018 – Aangestoken door zijn bevlogen puberdochter ging Peter Pothoven uit De Meern op zoek naar oplossingen voor het verduurzamen van zijn huis. Daarvoor kwam hij terecht bij de Energie-U-cursus ‘Reken je Rijk’. Met een verrassend resultaat tot gevolg.
Naar het interview ❯


Interview: Sander Ekstijn

September 2018 – Sander Ekstijn is eigenaar van een driekamerflat in een appartementencomplex in de Utrechtse buurt Voordorp, waar hij naar grote tevredenheid woont, zeker sinds hij van het gas af is. Een huzarenstukje dat hij onlangs op eigen houtje en in slechts twee maanden tijd voor elkaar kreeg.
Naar het interview ❯


Blog: Harry Boerma

Augustus 2018 – De van Swindenstraat is een straat in Tuinwijk met 134 huishoudens, voor het grootste deel koopwoningen gebouwd rond 1930. Nu zomer 2018 heeft inmiddels één op de vier huishoudens zonnepanelen en dat is meer dan gemiddeld in Utrecht.
Naar het interview ❯


Interview: Anneke Wensing

Juli 2018 – We spreken Anneke Wensing, Energie-U-lid en tevens bestuurslid en coördinator Utrecht bij KlimaatGesprekken. Onlangs riep ze in haar EnergieMatch-pitch betrokken Utrechters op om deel te nemen aan de KlimaatGesprekken.
Naar het interview ❯


Interview: Caroline Altena

Mei 2018 – In dit interview spreken we Caroline Altena. Zij is Energie-U-lid van het eerste uur én initiatiefnemer van het project “Buurtstroom Griftkwartier”. Het project bleek een doorslaand succes.
Naar het interview ❯


Interview: Ad Kwak

April 2018 – In dit interview spreken we Ad Kwak, coördinator warmtefotografie bij Energie-U. Hij en zijn team van vrijwilligers maken gratis warmtescans van huizen, op zoek naar warmtelekplekken in de muur, dak of vloer. Daarmee brengen zij soms – letterlijk – verborgen gebreken aan het licht.
Naar het interview ❯


Blog: Michel Post

Maart 2018 – Welke indruk ontstaat na analyse van de programma’s van de politieke partijen in Utrecht? Wordt er ingezet op de energietransitie? Michel geeft een overzicht in: “Wat willen de Utrechtse politieke partijen met de Utrechtse energietransitie vanaf 21 maart 2018?”


Interview: Ad Tourné en Miriam Sterk

December 2017 – In dit interview komen Energie-U-leden Ad Tourné en Miriam Sterk aan het woord. Ze vertellen over de energietransitie in Overvecht-Noord waar zij respectievelijk 21 en 15 jaar wonen.
Naar het interview ❯


Interview: Matthijs Sienot

November 2017 – In dit interview praat Energie-U met Matthijs Sienot, initiatiefnemer van het online duurzaamheidsplatform ‘hetkanwel.nl’, ooit bij de gemeente Utrecht binnengehaald als ‘De Groene Belofte’.
Naar het interview ❯


Interview: Bespaarbieb

September 2017 – In dit interview komen de vrijwilligers van de “Bespaarbieb” aan het woord, een laagdrempelige manier om mensen te helpen energie-zuiniger te leven. Gewoon, in de bibliotheek.
Naar het interview ❯


Interview: Rianne Bakker

Augustus 2017 – Aan het woord is Rianne Bakker, bewoner van de Schepenbuurt en projectleider van de Utrechtse EnergieAmbassadeurs: 78 vrijwilligers die graag vertellen over energiebesparing en tips en advies geven.
Naar het interview ❯


Interview: Angelique de Ru

April 2017 – Energie-U-lid Angelique de Ru uit Zuilen zet zich in voor Warmte030, is aanjager van Buurtstroom Zuilen en druk bezig haar buurtgenoten voor dit zonnestroomproject te mobiliseren. Wie is deze energieke vrouw?
Naar het interview ❯


Interview: Michel Post

Februari 2017 – Low budget en gasloos leven, daar kan Michel Post zeker over meepraten. Lees in het interview hoe hem dat vergaat, zijn experimenten met verwarming en vele plannen zoals isolatie.
Naar het interview ❯


Interview: Joost Brinkman

December 2016 – Aan het woord in dit interview: Joost Brinkman, Energie-U-lid en initiatiefnemer van bewonersinitiatief Zonnigste Wijk in Leidsche Rijn, met spiksplinternieuwe zonnepanelen op het dak én een warmtepomp in huis.
Naar het interview ❯


Interview: Ad de Regt – Duurzaam Hoograven

November 2016 – We spraken Ad de Regt: duurzame klusser, mede-oprichter van Duurzaam Hoograven! en initiatiefnemer van Buurtstroom in Hoograven bij kringloopcentrum de A.R.M. (Verlengde Hoogravenseweg) voor 300 zonnepanelen.
Naar het interview ❯


Interview: Robin Berg

November 2016 – Duurzaam en lokaal ondernemer uit Utrecht, lid van Energie-U, Robin Berg vertelt alles over We Drive Solar, een elektrisch deelautoproject dat gebruik maakt van volledig lokaal opgewekte zonnestroom.
Naar het interview ❯


Blog: Michel Post

Augustus 2016 – Michel werkt mee aan het project Zon op Huur maar is ook erg actief om zijn eigen woning duurzaam te maken. Hij beschrijft zijn ervaringen met een gasloos bestaan in: “Leven van zonlicht en warme lucht”.


Blog: Danny de Vreede


September 2016 – Danny de Vreede heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot zonnepanelenexpert. Mede dankzij zijn inzet zijn inmiddels zo’n 750 zonnepanelen gerealiseerd op de 91 daken van dit duurzame wijkje in Leidsche Rijn met een negentigtal koop- en huurwoningen.
Naar het interview ❯


Interview: SSR-NU

Augustus 2016
Het kan voor huurders al een uitdaging zijn om goede afspraken met de verhuurder te maken over zelf opgewekte zonnestroom. Bij panden met een monumentenstatus komen daar echter nog extra zaken bij, zo ondervond studentenvereniging SSR-NU.
Naar het interview ❯


Blog: Anton Kiewiet

Juli 2016 – Anton Kiewiet is projectleider bij Zon op Huur, waar hij huurders helpt met zonnepanelen. In dit blog vertelt hij over de kansen en barrières die hij tegenkomt in huurdersland: “Zonnepanelen en zelfbeheer bij huurders, een verrassende combi”.


Interview: Joost de Kruif

Juni 2016 – In dit interview spreken we Joost de Kruif, student en initiatiefnemer uit het allereerste studentenhuis met zonnepanelen op het dak aan de Utrechtse Johan de Wittstraat.
Naar het interview ❯


Interview: Michel Post


Juli 2016 – In dit interview spreken we Michel Post, trotse eigenaar van zonnepanelen op zijn dak aan de Surinamestraat in Lombok. Daarnaast probeert hij zijn medebewoners te mobiliseren om het hele complex van zonnestroom te voorzien.
Naar het interview ❯


Interview: Irene Mobach

Mei 2016 – In dit interview praten we met Irene Mobach, sinds januari 2016 de projectleider Energie van Vereniging Sport Utrecht (VSU): “Niet iedere club hoeft het wiel opnieuw uit te vinden, er zit al enorm veel kennis op energiegebied bij de vrijwilligers van Utrechtse sportclubs.”
Naar het interview ❯


Interview: Rogier Coenraads

Februari 2016 – In dit interview praten we met Rogier Coenraads, in januari 2012 nog de allereerste zonnepanelen-bezitter van Energie-U: “De eerste weken keek ik iedere dag in de meterkast en zag ik de meter terugdraaien!”
Naar het interview ❯