Info-avond “Alternatieve verwarmingsmogelijkheden”

Lees in dit artikel alles over de informatie-avond “alternatieve verwarmingsmogelijkheden”: warmtepompen, zonneboilers en (hout)pelletkachels en de beschikbare subsidies.

Manieren van verwarming

“Als je met mensen over energiebesparing praat, gaat het sinds kort over meer dan isoleren en zonnepanelen. Ook de verwarming is nu een onderwerp,” vertelt Sander Willemsen van Energie-U. De stadsverwarming is de laatste maanden veel in het nieuws. Maar ook los daarvan melden zich steeds meer mensen die willen weten welke andere manieren er zijn om het huis te verwarmen. Anders dan via stadsverwarming, of anders dan via aardgas.

Vooral voor warmtepompen is veel belangstelling. “Dat is een verwarmingsapparaat dat niet op aardgas werkt, maar op elektriciteit. Daarmee haalt de warmtepomp energie uit buitenlucht, uit ventilatielucht of uit de bodem. De temperatuur daarvan is vaak lager dan de temperatuur die je in huis wilt hebben. De warmtepomp pompt warmte van die lagere naar een hogere temperatuur zodat je goed kunt verwarmen.”

Eerst isoleren en ventileren

Dat ziet er ingewikkelder uit dan een gasketel. “Dat is het eigenlijk ook nog wel. Ook voor veel installateurs is het vaak nog ingewikkeld en onbekend. Daarom zorgt Energie-U ervoor dat mensen samen hiermee aan de slag kunnen gaan. Zodat iedereen van elkaar leert en we zo voor de hele stad een grote bron aan kennis, ervaring en voorbeelden opbouwen. Laatst hadden we 15 mensen bij elkaar waarvan er 10 een warmtepomp willen en ook 5 die graag willen helpen, met hun eigen huis als voorbeeld of met hun kennis van isoleren en ventileren. Want dat blijft stap 1. Eigenlijk is pas als isolatie en ventilatie op orde zijn, de verwarming aan de beurt.”

Is dat niet wat al te streng? “Nee, sorry. Een goede warmtepomp in een slecht geïsoleerd huis gaat niet goed werken. Dan krijg je een hoge elektriciteitsrekening en bovendien beperk je de hoeveelheid warmte niet die nodig is. Want voor een warmtevraag die nog maar half zo groot is, is maar half zo veel energie nodig. Dat scheelt geld en het spaart brandstof en het milieu. Bovendien is het prettiger warm in een goed geïsoleerd huis.”

Subsidie voor particulieren

De Rijksoverheid heeft sinds januari een subsidieregeling voor warmtepompen en ook voor zonneboilers en houtgestookte ketels. Deze subsidie is juist voor particulieren. Voor zonneboilers heeft ook de gemeente Utrecht nog subsidie.

Inhoud niet beschikbaar. Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken.

Oriënteren op alternatieven?

Op maandagavond 18 april organiseerde Energie-U een informatieavond voor mensen die zich willen oriënteren op alternatieve verwarmingsmogelijkheden: warmtepompen, zonneboilers en (hout)pelletkachels, met informatie over de subsidies. Wederom in samenwerking met Stadsverarming, het comité dat zich bezighoudt met problemen rondom de stadsverwarming.

De informatieavond is onderdeel van de reeks avonden die we verzorgen in Paviljoen Pop op het Westplein. Wil je op de hoogte blijven wanneer er weer avond is dan kun je je aanmelden bij Rianne Bakker van Energie-U: rianne@energie-u.nl.

Zowel op deze als de vorige informatieavond zat het paviljoen helemaal vol. Voor de mensen die na de oriëntatie verder willen, worden vervolgbijeenkomsten georganiseerd. Meer informatie is te vinden op www.energie-u.nl.


Dit bericht delen via social media? Klik op onderstaande knop.