Corien van den Haak uit Ondiep weet alles over zonnepanelen en verduurzaamde haar eigen jaren dertig koopwoning

Corien van den Haak werkt al jaren bij Energie-U als zonnepanelen expert. In de afgelopen jaren heeft ze samen met haar collega’s al meer dan 500 mensen geholpen met hun vragen over zonnepanelen. Zelf woont ze in een jaren dertig huis in Ondiep, waar ze ook de nodige verduurzamingsstappen trof. Daar vertelt ze meer over in dit artikel.

Corien van den Haak is bouwkundige van huis uit en helpt momenteel vooral VvE's (Verenigingen van Eigenaren) met de vragen rondom het aanleggen van zonnepanelen. Maar ze helpt ook particuliere woningeigenaren. In 2011 startte ze met haar eigen jaren dertig woning in Ondiep. 

Dit zijn de stappen die Corien zette:

1. Vloer verduurzaamd

“In 2011 hebben we diverse delen van het huis tegelijkertijd geïsoleerd Een daarvan was de  vloer. Daar is 10 cm isolatie onder aangebracht.”

2. Spouwmuur

“Wij hebben ook de spouwmuren  laten isoleren. Voor 1930 hadden de meeste woningen geen spouw, maar onze woning heeft dat gelukkig wel. De spouw vullen heeft meestal tot gevolg dat er op regelmatige afstand dichtgezette gaten in de voegen te zien zijn. Dat vonden we geen fijn plan dus hebben we daarna de muur laten schoonmaken en opnieuw laten voegen. Daar waren niet alleen wij blij  mee, maar ook de buren kregen weer een mooi uitzicht.” 

3. Van enkelglas naar HR ++ overgestapt

“Verder waren er nog een paar kamers waar nog enkel glas zat  Die zijn allemaal vervangen door HR ++ glas. Daarvoor moesten we ook ramen vervangen omdat ze te oud en te slecht waren. Dit was wel even een kostenpost. Maar het is echt de investering waard. Het is nu lekker warm in huis.” 

4. Zonnepanelen

“Sinds 2008  hebben we op het dak 9 kleinere zonnepanelen. Sinds twee jaar hebben we daar nog 6 nieuwe panelen op de garage bij gelegd.” 

Wat leveren al deze stappen op?

Deze verschillende stappen waren elke keer weer terug te zien op de energierekening. Naast al die grote bouwkundige zaken vond ik het een echte eyeopener dat oude wasmachines en drogers energieslurpers zijn. Drie jaar geleden hebben we de wasmachine moeten vervangen en hebben we de droger noodgedwongen weg moeten doen (geen nieuwe neergezet). Dat scheelde ongeveer 500 kWh op jaarbasis.”

In totaal ging mijn verbruik van 1800 m3 naar 1200 m3 aardgas per jaar. Dat is een derde minder! Ook wek ik nu alle stroom zelf op. Ik betaal nu nog maar € 105,- per maand aan energiekosten, in plaats van € 230,-."

Hoe kan Corien jou verder helpen?

Op 2 manieren;

“ Zonnig030 is een zonnepanelenactie van bewonersvereniging Energie-U. Met Zonnig030 kunnen Utrechtse bewoners makkelijk aan goede zonnepanelen komen. Als mensen de bomen door het bos niet meer kunnen zien in zonnepanelen land, dan kunnen ze bij mij en Anton aankloppen.

Verder help ik VvE's met verduurzamen via Zon en VvE. Daar kunnen mensen ook voor bij me aankloppen. 

Energiebox

Wil je een box ontvangen die je verder kan helpen met besparen? De Energiebox informeert bewoners over energiebewust gedrag. Bewoners krijgen grip op hun energierekening, en inzicht in wat ze zélf kunnen doen om hun energierekening te verlagen. Bijvoorbeeld door hun koelkast op de juiste temperatuur te zetten, of door in plaats van gloeilampen led lampen te gebruiken. Bewoners krijgen een doos met enkele energiebesparende producten. Een adviseur stelt op basis van een adviesgesprek een persoonlijk rapport op met besparingstips. Daarin staat ook hoeveel geld zij met elke tip kunt besparen.

Online Quickscan van Jouwhuisslimmer

Een andere tool. De online quickscan is een eerste en globale scan van jouw huis. Is jouw huis een huurhuis, monument of onderdeel van een VvE? Heeft jouw huis vocht- of ventilatieproblemen? Dan is energieadvies aan huis een aanrader, want dat biedt maatwerk! Of voel je je niet zeker genoeg om zelf te kiezen en wil je begeleid worden bij de uitvoering? Twijfel niet. Ook dan is energieadvies aan huis een slimme zet!

#energiebesparen #duurzaamleven #bewustleven #wooncomfort #geldbesparen