Zonnepark Meijewetering

Hier lees je alles over “Zonnepark Meijewetering”, een groots project van Energie-U om zonnestroom op te wekken in Leidsche Rijn. Zo blijf je op de hoogte van de stand van zaken en actuele nieuwsberichten. Het zonnepark is officieel geopend en won in november 2023 een award op het Duurzaamheidsgala.

Update december 2023: Onze geleerde lessen van Zonnepark Meijewetering zijn nu beschikbaar. Bekijk geleerde lessen.

Update november 2023: Zonnepark Meijewetering heeft een prijs gewonnen op het Duurzaamheidsgala. Lees dit nieuwsbericht.

Excursie Zonnepark Meijewetering op 13 oktober 2023

Tijdens een bijzondere excursie zal Anton Kiewiet (van Energie-U, initiatiefnemer en projectleider van het zonnepark) vertellen over dit zonnepark aan coöperaties en geïnteresseerden, met name over: ontwikkeling, technische bijzonderheden, vormgeven van lokaal eigendom en geleerde lessen.

Je kunt je nu aanmelden voor deze excursie naar het zonnepark op vrijdagmiddag 13 oktober 2023 (14.30-16.30 uur). Anton geeft die middag een presentatie, er is tijd voor vragen en daarna lopen we naar en over het zonnepark.

Je bent van harte welkom om deze excursie bij te wonen. Ook andere bestuurs- en/of teamleden van je coöperatie zijn welkom, evenals andere geïnteresseerden.

Meer weten of je aanmelden voor deze excursie? Lees dit nieuwsbericht.

Feestelijke opening op 1 september 2023

Update: het verslag van de opening kun je hier bekijken.

Energietransitie is mensenwerk, hoor je wel eens zeggen. En zo is het! We zijn dankbaar voor alle steun die we in de afgelopen jaren hebben ontvangen. Met trots kunnen we aankondigen dat het eindelijk zo ver is: de feestelijke opening van het eerste zonnepark van de gemeente Utrecht! Binnenkort leveren onze zonnepanelen jaarlijks stroom voor ongeveer 200 huishoudens (475.000 kWh).

Op de locatie van het zonnepark zorgen we op vrijdag 1 september 2023 om 14.30 uur voor veel gezelligheid en een zonnig programma! De locatie is het veld ten westen van de RWZI Leidsche Rijn (Proostwetering 60). Kom op de fiets als dat kan. Voor auto's is er (beperkt) parkeergelegenheid bij de Foodspot (Proostwetering 80). Graag aanmelden vooraf via email naar meijewetering@energie-u.nl. Heb je vragen, mail ons gerust.

Wij zorgen voor een prachtige tent, zitplaatsen, hapjes en drankjes!

Wat kun je verwachten?

We vertellen over de totstandkoming van het zonnepark en wat we daarvan geleerd hebben en over innovatie en participatie bij dit project. Daarna zal het zonnepark officieel worden geopend door niemand minder dan Lot van Hooijdonk, Huib van Essen en Nanda van Zoelen. We sluiten af met een feestelijke borrel!

Programma 1 september

Hieronder het programma van de opening:

14:30 - Inloop tussen de zonnepanelen.

15:00 - Welkomstwoord door Sander Willemsen (directeur Energie-U).

15:05 - Opening door Lot van Hooijdonk (wethouder gemeente Utrecht), Huib van Essen (gedeputeerde provincie Utrecht) en Nanda van Zoelen (hoogheemraad HDSR).

15:15 - “Een project voor en door bedrijven en bewoners in de buurt” door Anton Kiewiet (projectleider Energie-U).

15:25 - "Duurzame projecten bij de HDSR" door HDSR.

15:35 - "Technische bijzonderheden van het project" door Floris Bruning (directeur Soft Energy).

15:45 - Openingshandeling zonnepark.

16:00 - Borrel.

18:30 - Afsluiting.

Jouw eigen zonnepark in de buurt

De samenwerkingsovereenkomst tussen Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Energie-U dateert alweer van 5 juli 2022. Sinds 11 juli 2023 is de inschrijving voor deelname opengesteld. De bouw is nu echt in volle gang. Voor meer de helft van de obligaties en participaties is er ingeschreven door deelnemers. Da’s goed nieuws voor lokale en schone energieopwekking.

Wethouder Lot van Hooijdonk zei in ons interview over dit zonnepark: “Dat gaat over eigenaarschap. De gemeente Utrecht is een grote voorstander van zulke initiatieven, waarbij burgers worden betrokken. Daar zijn wij overigens niet alleen in, ik weet dat er meer gemeentes er zo in zitten. Wij streven ernaar dat bewoners voor minimaal 50% in zulke zon- en windinstallaties participeren. Dat ze dus niet alleen van grote bedrijven zijn, maar ook van onze inwoners. Dat vinden wij ook een hele mooie ontwikkeling. En het is heel fijn dat het in dit geval zo goed gelukt is!”

Wij zijn alle deelnemers aan dit zonnepark dankbaar voor hun aanmelding. Hoe mooi is het als we samen eigenaar zijn van het eerste zonnepark van Utrecht? Straks fiets jij langs en denkt: “Daar ligt mijn stukje zonnepark!" Mocht je vragen hebben, neem even contact op via meijewetering@energie-u.nl.

Op onderstaand kaartje kun je zien welke postcodes kunnen deelnemen.

De mensen achter de panelen

Energietransitie is mensenwerk, ook bij dit zonnepark. In onze filmpjes en interviews leer je de mensen een beetje beter kennen. Lees meer over Sandra van Vessem (Rabobank), Els Otterman & Wim Heijbroek (Stichtse Rijnlanden), Edward van Tuinen (Vereniging Parkmanagement De Wetering-Haarrijn), Lot van Hooijdonk (wethouder) en natuurlijk initiatiefnemers Anton, Maik en Joop.

Meer info?

Wil je meer informatie over dit zonnepark, bekijk dan de actuele nieuwsberichten en artikelen onderaan de pagina of raadpleeg de vorige versie van deze projectpagina. Je kunt ons natuurlijk ook even mailen.

Actueel

Hieronder vind je de laatste berichten over dit zonnepark.

22 december 2023

Dit zijn de geleerde lessen van Zonnepark Meijewetering

Het eerste zonnepark van Utrecht begon als een vergeten restlandje in Leidsche Rijn. De lange weg…

15 december 2023

Geleerde lessen van Zonnepark Meijewetering

Waar zijn we trots op? Waar leerden we van? Het eerste zonnepark van Utrecht begon als een vergeten…

26 november 2023

Zonnepark Meijewetering op Duurzaamheidsgala

Zoals we eerder berichtten begon het eerste zonnepark van Utrecht als een vergeten restlandje in…

Dit initiatief is ook te vinden op de website van Jouw Huis Slimmer.