Zonnepark Meijewetering

Hier lees je alles over “Zonnepark Meijewetering”, een groots project van Energie-U om zonnestroom op te wekken in Leidsche Rijn. Zo blijf je niet alleen op de hoogte van de stand van zaken en actuele nieuwsberichten maar ontdek je ook hoe jij als bewoner of hoe jouw bedrijf kan meedoen. Wist je trouwens dat de voorinschrijving geopend is?

Update van 25 februari 2022

De voorinschrijving is gesloten en een volgende fase is ingegaan. Lees dit nieuwsbericht voor alle info.

Opgelet: voorinschrijving geopend!

Wil jij voorrang bij Utrechtse energie van dichtbij? Dan hebben we goed nieuws voor je: sinds kort is het mogelijk om je in te schrijven voor deelname aan dit zonnepark. Na het invullen van jouw gegevens in het inschrijfformulier regelen wij de rest voor jou als deelnemer. Om ook mensen met een smalle beurs in de gelegenheid te stellen om deel te nemen aan dit zonnepark, bieden we een kwart-paneel aan. Hierover lees je meer op deze pagina.

Je kunt je interesse voor deelname aangeven op deze pagina. Dit verplicht je tot niets.

Maar liefst 1440 zonnepanelen

Maart 2016 publiceerde de gemeente Utrecht een rapport over mogelijke locaties voor grootschalige zonne-energiesystemen. Hierna zochten initiatiefnemers uit Terwijde samen met Energie-U contact met de gemeente om een verkenning uit te voeren naar de haalbaarheid van de locatie aan de Meijewetering. Doel is om een zonnepark van ongeveer 1440 panelen te ontwikkelen dat zonnestroom levert aan deelnemende bewoners en bedrijven in de omliggende buurten.

Locatie van zonnepark

Het industrieterrein “De Wetering” in het westen van Utrecht is de beoogde locatie voor de ontwikkeling van dit zonnepark. Het betreft een terrein van 1 hectare (ongeveer 50 bij 200 meter) aan de Meijewetering naast de rioolwaterzuiveringsinstallatie Leidsche Rijn. Het terrein is in eigendom van de gemeente. Je kunt de locatie bekijken op de interactieve kaart (dankzij Google Maps).

Panelen op grond

Sommige mensen vragen: moet je zonnepanelen wel op de grond plaatsen en niet liever op daken? Het stuk grond in de Meijewetering is echter ongeschikt voor bebouwing of begroeiing, maar wel uitermate geschikt voor zonnepanelen. Er liggen ondergrondse kabels en buizen waaraan onderhoud moet kunnen plaatsvinden.

Biodiversiteit

Het beheer van het zonnepark zal op ecologische leest geschoeid worden. De Natuurwerkgroep Leidsche Rijn is betrokken en zal met voorstellen komen om ook maatregelen te treffen gericht op specifieke doelsoorten. Hierbij zal wel rekening gehouden moeten worden met de aanwezige kabels en leidingen en de eisen van welstand.

Initiatiefnemers, bewoners en partners

Bij initiatiefnemer Anton Kiewiet (Energie-U) voegden zich later Maik Nijhuis en Joop de Bondt, alledrie bewoners van Leidsche Rijn, te zien op de foto.

Bij de uitvoering en/of communicatie haakten behalve buurtbewoners verschillende partijen waaronder:

  1. Gemeente Utrecht,
  2. HDSR Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden,
  3. Rabobank,
  4. Wijkbureau Leidsche Rijn,
  5. Utrecht Natuurlijk,
  6. Sportvereniging Desto.
"De Stichtse Rijnlanden staat middenin de energietransitie: hoe worden ook wij energieneutraal? Het waterschap verbruikt veel energie en tegelijkertijd wekken we sinds de jaren zestig ook al eigen energie op. Daarnaast heeft het waterschap grote mogelijkheden: we hebben daken, terreinen en ook energiebronnen als afvalwater, oppervlaktewater en biomassa."
De Stichtse Rijnlanden

Welke postcodes kunnen meedoen?

Zowel bewoners als bedrijven kunnen deelnemen aan dit project. Het betreft de volgende wijken: Vleuten, Terwijde, 't Zand, Parkwijk, Leidsche Rijn Centrum en De Meern én bedrijventerreinen: De Wetering Haarrijn en Strijkviertel. Voor bedrijven geldt overigens dat ze alleen kunnen meedoen als ze een kleinverbruikersaansluiting hebben.

Woon je (of is je bedrijf gevestigd) in één van de aangewezen postcode-gebieden, dan kun je meedoen. Welke gebieden dat precies zijn, zie je op het bijgevoegde kaartje. Woon je niet in één van de omrande wijken en heb je wel interesse in deelname aan duurzame zonnestroom-projecten, kijk dan eens op de website van Buurtstroom.

Het laatste nieuws over dit zonnepark kun je volgen via het actuele nieuwsoverzicht onderaan de pagina. Daar vind je ook het nieuwsbericht over de voor-inschrijving die is geopend.

Deelnemen, meehelpen of vragen?

Wil je ook samen met bewoners en bedrijven in Leidsche Rijn en Vleuten duurzame energie opwekken en zo onderdeel zijn van de Utrechtse energietransitie? Wil je bekendheid geven aan dit projectin jouw netwerk of ambassadeur ervoor zijn door bijvoorbeeld verspreiding van flyers? Of heb je vragen over dit zonnepark? Neem dan contact op met Energie-U.

Stand van zaken

De vergunningsaanvraag is ingediend. Eerder werd de laatste hand gelegd aan een overeenkomst met de gemeente en werden verschillende acties ondernomen om een vergunningaanvraag voor te bereiden. De procedure om een ontwikkelovereenkomst te tekenen werd gestart. Tijdens de EnergieMatch 2019 werd dit zonnepark ook nog gepitcht door Anton Kiewiet. Inmiddels is er een wijkbericht door de gemeente verstuurd dat je hier kunt bekijken. De voorinschrijving voor deelname is geopend. De huidige stand van zaken kun je volgen middels het berichten-overzicht onderaan deze pagina.

Meer weten?

Onderaan deze pagina vind je de actuele nieuwsberichten en artikelen. Neem ook eens een kijkje op de pagina van de gemeente Utrecht. Ben je benieuwd wat er zoal bij zo'n zonnepark komt kijken, lees hier dan meer over het voorbereidingsproces. Bij vragen kun je altijd contact opnemen met meijewetering@energie-u.nl of bekijk de veelgestelde vragen over deelname aan zonnepark Meijewetering.

Actueel

Hieronder vind je de laatste berichten over dit zonnepark.

14 maart 2022

Gezellige veldborrel Zonnepark Meijewetering (12 maart 2022)

Eindelijk konden we elkaar weer in levenden lijve ontmoeten. We verruilden het nauwe beeldscherm…

5 maart 2022

Veldborrel Zonnepark Meijewetering (12 maart, 14-15 uur)

We nodigen jullie uit voor een veldborrel op de locatie van het eerste zonnepark van Utrecht.…

25 februari 2022

Zonnepark Meijewetering gaat verder

Na een tegenvallende aanbesteding hebben we nu weer zicht op een haalbaar plaatje voor het eerste…

Dit initiatief is ook te vinden op de website van Jouw Huis Slimmer.