Begin met verduurzamen van je koopwoning, en verander een hele wijk

Hoogleraar globalisering en duurzame ontwikkeling Paul van Seters is sinds 2016 bestuursvoorzitter bij Energie-U. Zijn devies? Think global, act local. Dus, ook thuis is Van Seters bezig met verduurzamen. Zijn reis begon met een vraag over zijn eigen woning maar evolueerde in een vraag die hij samen kon oppakken met buren. Samen richtten ze zich zelfs op verduurzamen van de straat en ook op een hele woonwijk. Lees er in dit artikel meer over.

Paul van Seters is in het dagelijkse leven hoogleraar globalisering en duurzame ontwikkeling aan de Universiteit van Tilburg. Zijn academische belangstelling gaat vooral uit naar sociale bewegingen, waaronder bewegingen die zich inzetten voor een duurzamere wereld. Het geheel van die sociale bewegingen wordt vaak aangeduid als de global civil society.

"Ik wist met de hulp van Floris Bruning van Energie-U de hele straat te enthousiasmeren"

Van woning, tot wijk

“Met mijn eigen woning wilde ik in 2013 aan de slag met zonnepanelen. In die tijd was ik al wel lid van Energie-U, maar nog geen Energie-Ambassadeur. In een nieuwsbrief van de coöperatie werd een collectieve subsidie voor zonnepanelen met buren beschreven. Ik startte toen met 5 buren met de aanvraag van de panelen, maar wist daarnaast met de hulp van Floris Bruning van Energie-U de hele straat te enthousiasmeren. En niet alleen de hele straat, maar zelfs 11 straten, die werden omgedoopt tot ‘de Rosariumbuurt’. De Rosariumbuurt is de afgelopen jaren actief geweest met drie thema’s: zonnepanelen, maatregelen in huis (isolatie etc.), en stadsverwarming.”

Tips om je eigen wijk te enthousiasmeren

Buurtwarmte

“Je kunt zelf als Utrechtse bewoner op allerlei vlakken aan de slag. In 2010 ontstond Energie-U als burgerinitiatief. We steunen dan ook actief bewonersinitiatieven om verduurzaming te versnellen in allerlei vormen, zoals energieambassadeurs- en ambassades, de Energiebibliotheek en informatiebijeenkomsten. Zo verbinden we buurtbewoners, gemeente en andere partijen. Wil je meer weten over hoe Energie-U buurten kan helpen of hoe jij via Energie-U buurten kunt helpen, bijvoorbeeld met aardgas- en CO2-vrij wonen of buurtwarmte? Kijk dan op www.energieambassadeursutrecht.nl.”

Buurtstroom

“Heb je zelf de ambitie om naast het verduurzamen van je eigen woning je bezig te houden met de buurt? Je kunt investeren in één of meer Buurtstroompanelen of je kunt een zonnestroomproject in je eigen buurt opzetten. Dit kan via het project Buurtstroom. Bekijk hier de website.” 

Toekomstdroom

"De energietransitie moet slagen, want anders ziet het er slecht uit voor de mensheid. Maar die transitie kán alleen maar slagen als alle burgers meedoen, als die burgers de transitie gaan beschouwen als iets van henzelf, als zij daarbij betrokken raken en daarnaar handelen. Dat is de Grote Droom van Energie-U: dat wij er als lokale coöperatie in slagen de burgers van Utrecht te mobiliseren, met steeds meer acties en steeds meer initiatieven, en zo samen met de gemeente, het bedrijfsleven en andere maatschappelijke organisaties de Energietransitie tot een succes te maken."

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Energiebox 

Wil je je eerst maar eens aan de slag met je eigen koopwoning? De Energiebox informeert bewoners over energiebewust gedrag. Bewoners krijgen grip op hun energierekening, en inzicht in wat ze zélf kunnen doen om hun energierekening te verlagen. Bijvoorbeeld door hun koelkast op de juiste temperatuur te zetten, of door in plaats van gloeilampen led lampen te gebruiken. Bewoners krijgen een doos met enkele energiebesparende producten. Een adviseur stelt op basis van een adviesgesprek een persoonlijk rapport op met besparingstips. Daarin staat ook hoeveel geld zij met elke tip kunt besparen.

Online Quickscan van Jouwhuisslimmer

Een andere tool. De online quickscan is een eerste en globale scan van jouw huis. Is jouw huis een huurhuis, monument of onderdeel van een VvE? Heeft jouw huis vocht- of ventilatieproblemen? Dan is energieadvies aan huis een aanrader, want dat biedt maatwerk! Of voel je je niet zeker genoeg om zelf te kiezen en wil je begeleid worden bij de uitvoering? Twijfel niet. Ook dan is energieadvies aan huis een slimme zet!

 

#energiebesparen #duurzaamleven #bewustleven #wooncomfort #geldbesparen