Informatiebijeenkomst over zonnepanelen op Haarrijnseplas

De gemeente Utrecht wil op de Haarrijnseplas duurzame energie opwekken met zonnepanelen. Op de oostelijke plas is ruimte voor drie zonne-energie-eilanden. Om bewoners, ondernemers, recreanten en overige geïnteresseerden uit de omgeving van de Haarrijnseplas goed te informeren over de plannen, organiseert energiecoöperatie Energie-U een informatiebijeenkomst.

Informatiebijeenkomst

Energie-U organiseert samen met de Utrechtse projectontwikkelaar BHM Solar en de gemeente Utrecht een informatiebijeenkomst over zonnepanelen op de Haarrijnseplas.
De informatiebijeenkomst vindt plaats op maandag 12 juni, van 19.00 – 21.00 uur in buurtcentrum de Schakel (Schoolstraat 11 in Vleuten). Tijdens de bijeenkomst worden de plannen en het proces voor de zonne-energie-eilanden nader toegelicht, waaronder de aanvraag voor de omgevingsvergunning die onlangs is ingediend. Geïnteresseerden krijgen de gelegenheid één op één hun vragen te stellen aan een inhoudelijk expert. Ook krijgen ze informatie hoe ze zelf kunnen deelnemen in het project.

Kun je niet aanwezig zijn op 12 juni, of wil je daarna ook op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan via onderstaande knop. Je wordt op de interesselijst gezet en op de hoogte gehouden.

Wil je op de hoogte blijven? Meld je hier aan.

De zonne-energie-eilanden

In het ontwerp van de zonne-energie-eilanden is veel aandacht gegeven aan natuur. Om de zonne-energie-eilanden heen komt een drijvende groene omzoming waardoor de zonnepanelen vanaf de oevers nauwelijks te zien zullen zijn. Het voordeel van de eilanden is dat je er gewoon tussendoor kan varen en ook de overkant van de plas kan blijven zien. De zonne-energie-eilanden op de Haarrijnseplas komen op de oostelijke plas. 

Omdat op dit deel al wordt gerecreëerd en er minder rust is voor vogels, vissen en vleermuizen, is deze kant van de plas geschikter dan de westelijke kant. Met de zonnepanelen op de Haarrijnseplas wekken we meer dan 5 miljoen kWh op. Dit is genoeg stroom voor ongeveer 1.600 woningen.

Samenwerking

De zonne-energie-eilanden worden ontwikkeld door de Utrechtse projectontwikkelaar BHM Solar en energiecoöperatie Energie-U, allebei voor de helft. De partijen zijn daarvoor een samenwerkingsovereenkomst aangegaan. Hierin is met elkaar afgesproken het project samen te ontwikkelen en de omgeving zoveel mogelijk te betrekken en te laten meeprofiteren van de opbrengsten.

Vergunningsaanvraag

Op 26 april 2023 hebben BHM Solar en Energie-U een omgevingsvergunning aangevraagd voor de zonne-energie-eilanden.

Tot 21 juni kunnen belanghebbenden een reactie op de vergunningsaanvraag indienen via: bekendmakingen@utrecht.nl. Meer info over de aanvraag en hoe u kunt reageren kunt u vinden op: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2023-190463.html