Kan ik nog zonnepanelen nemen nu het stroomnet volraakt?

Bovenstaande vraag ontvangen wij de laatste tijd regelmatig in onze inbox. In dit artikel geven we je graag meer inzicht en een duidelijk antwoord. Alvast een spoiler: ja, het kan.

'Bijna 3000 duurzame projecten wachten op aansluiting stroomnet’ schreef de NOS zondag. Bij de drie grootste netbeheerders, Liander, Stedin en Enexis, wachten bijna 3000 bedrijven op een nieuwe aansluiting. Dat zijn exploitanten van zonneparken, maar ook mensen die zonnepanelen op het dak van hun bedrijf willen leggen.

Eerder bleek al dat in de provincie Utrecht voorlopig geen nieuwe grote projecten met zonnepanelen of windmolens gerealiseerd kunnen worden (lees ook dit bericht hierover). De grenzen van wat het hoogspanningsnet in de provincie aan kan, zijn bereikt.

Wat betekent dat voor zonnepanelen op jouw dak? Die kunnen er gewoon komen. Het volle electriciteitsnet waar we nu mee te maken hebben, is namelijk alleen van invloed op klanten met een grootverbruikaansluiting, groter dan 3 x 80 Ampère (meer dan ca. 200 panelen). Alle consumenten hebben een kleinverbruikaansluiting. 

Consumenten kunnen dus gewoon blijven opwekken en zonnepanelen aansluiten. Wel kunnen er soms spanningsproblemen ontstaan, omdat dan alle zonnepanelen tegelijkertijd opwekken. Voor meer informatie over de beperkingen in Utrecht, kijk op www.stedin.net/utrecht.

Wil je zelf zonnepanelen aanschaffen? Kijk dan eens op zonnig030.nl, een initiatief van Energie-U, met praktisch en actueel advies.

Nog vragen? Stuur een mail naar info@energie-u.nl