Leer van Energie Ambassadeur Louis uit Lunetten wat de 5 voordelen zijn van het verduurzamen van je koopwoning

Je koopwoning verduurzamen? Louis Houtappel weet er alles van. Louis is klusjesman en inmiddels gepensioneerd, heeft zijn eigen huis zelfstandig energie neutraal verbeterd. Hij vindt het heerlijk om te klussen en praat hier graag over met andere doe-het-zelvers. Hij vertelde Energie-U over de voordelen van het verduurzamen van zijn koopwoning in Lunetten.

Louis Houtappel (78 ) startte zijn loopbaan als elektronica medewerker op het laboratorium bij Philips en als programmeur bij een groot verzekeraar. Maar besloot uiteindelijk dat hij het liefste met zijn handen werkte. Eerst klussen in en aan eigen huis, daarna anderen helpen. En dat allemaal gratis en vanuit idealistisch oogpunt. 

Zijn eigen woning bevat 2 airco’s die zijn aangesloten op zijn 2 verwarmingen, is compleet geïsoleerd, hij houdt elke maand stroom over van zijn zonnepanelen en binnenkort vangt hij regenwater via het dak op voor de wc en zijn tuin. 

Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van op deze manier klussen aan je woning? 

Het bespaart geld

Door de zonnepanelen op zijn dak, plus alle geïsoleerde wanden houdt Louis energie over. “Ik heb een negatieve energiebalans en ik krijg er zelfs geld voor terug. Hoeveel ik bespaar weet ik niet precies, het is stapje voor stapje gegaan.” 

Je blijft leren 

“Wat ik zo leuk vind aan het verduurzamen van mijn woning is dat ik blijf leren”, zegt Louis. “Wat ik nu bijvoorbeeld ga doen is regenwater opvangen. Dat water gaat vanaf het dak, naar de keukendeur, in de grond, naar het filter, en dan onder de grond. Het water is voor de tuin, de wc, en de wasmachine.”

Je inspireert anderen

“Doordat ik veel heb geleerd kan ik ook anderen inspireren. Zo is de overbuurman nu ook gaan isoleren en kan ik meekijken om te zien of alles goed gaat. Het geeft me energie om andere doe het zelvers ook te ondersteunen,” aldus Louis.

Het is comfortabel

“Verder maakt het duurzaam klussen mijn huis comfortabeler. Want dubbele ramen zijn comfortabeler om dichter bij te zitten. Daarnaast is de ruimte beter te gebruiken doordat ik nu dichter op de ramen kan gaan zitten met een stoel of bank: daar is het dan niet meer koud.” 

Het geeft een goed gevoel

“Ik vind het erg gaaf dat ik ook mensen help die soms een grote verbouwing gepland hebben staan. Zo hielp ik laatst een man die een verbouwing van 2 ton gepland had staan om zijn isolatieplan grondig door te lopen. Dan voel ik mij belangrijk als ik daaraan mijn steentje kan bijdragen.”  


Stap voor stap verduurzamen

Wil je net als Louis aan de slag met klussen aan jouw woning? Maak een afspraak met Louis in de Energiebieb, bestel de gratis Energiebox van de gemeente Utrecht of vul de tool in van Jouwhuisslimmer als je het groter wil aanpakken.  

Energiebox

De Energiebox informeert bewoners over energiebewust gedrag. Bewoners krijgen grip op hun energierekening, en inzicht in wat ze zélf kunnen doen om hun energierekening te verlagen. Bijvoorbeeld door hun koelkast op de juiste temperatuur te zetten, of door in plaats van gloeilampen led lampen te gebruiken. Bewoners krijgen een doos met enkele energiebesparende producten. Een adviseur stelt op basis van een adviesgesprek een persoonlijk rapport op met besparingstips. Daarin staat ook hoeveel geld zij met elke tip kunt besparen.

Online Quickscan van Jouwhuisslimmer

De online quickscan is een eerste en globale scan van jouw huis. Is jouw huis een huurhuis, monument of onderdeel van een VvE? Heeft jouw huis vocht- of ventilatieproblemen? Dan is energieadvies aan huis een aanrader, want dat biedt maatwerk! Of voel je je niet zeker genoeg om zelf te kiezen en wil je begeleid worden bij de uitvoering? Twijfel niet. Ook dan is energieadvies aan huis een slimme zet!

#energiebesparen #duurzaamleven #bewustleven #wooncomfort #geldbesparen