Millennials Ante (30) en Jurjen (30) uit de Wijk Noordoost vertellen over het verduurzamen van hun koopwoning

Denk je dat duurzaamheid iets is waar je pas na je 50e mee aan de slag kunt? Nee hoor, Ante en Jurjen laten zien dat je ook in je drukke dertigersbestaan stappen kunt zetten om je huis aan te pakken. Ze vertellen Energie-U over de stappen die zij zetten om hun eigen huis te verduurzamen en hoe ze daarnaast ook bezig zijn om met de VvE te kijken hoe ze het hele complex mee kunnen krijgen op verduurzamingsreis.

Jongeren zoveel mogelijk betrekken bij duurzaamheid, daar krijgt Ante (30) positieve energie van. Vandaar dat ze zich daar de afgelopen periode bij Energie-U voor inzette. Ook is zij sinds februari beleidsmedewerker klimaatadaptatie energietransitie in Vlissingen. Uitdaging van haar baan? Ook daar moeten, net als in Utrecht, alle gebouwen van het aardgas af. Jurjen werkt als zelfstandige data-analist momenteel voor Eneco. En sinds april 2016 zit hij in het VvE-bestuur van hun woning in Wijk Noordoost. Samen zetten ze al een aantal stappen om hun woning te verduurzamen.

Stap 1. HR ++ Glas

“Onze eerste stap die we zetten: HR ++ glas in de woning laten zetten. In ieder geval wilden we geen enkel glas meer. We pakten meteen de keuken en studeerkamer aan, want daar hadden we geen verwarming. In de winter werd het daar heel erg koud” 

Stap 2. Van het gas af? 

“Toen we hier kwamen wonen was het gas al afgesloten. We hebben hier stadsverwarming. Wat ook heel handig is is dat onze buren veel stoken, daarom is het hier nooit echt koud.”

Stap 3. Kleinere boiler

“Bij de douche en bij het bad hing een heel grote boiler van 120 liter. Met zijn tweeën, had dat voor een keer per dag douchen niet zoveel zin. Doordat we stadsverwarming hebben kunnen we niet van de boiler af. Daarom zijn we voor een kleinere boiler gegaan."

Stap 4. Tochtstrips

“Ook hebben we op een gegeven tochtstrips gebruikt, zodat de woonkamer meer warm bleef. Hierdoor werd het wel wat vochtiger in de woonkamer. We kwamen er achter dat het handig is om als je zoiets doet, eerst na te denken over het ventileren van de ruimte. We hebben nu een hygrometer gekocht, zodat we kunnen zien hoe vochtig het is in de woning.”

Stap 5. Zuinige douchekop

“Verder hebben we gezocht naar de meest zuinige douchekop. Voor ons was een regendouchekop echt een 'no go'. We hebben ook nog gedacht over een water terugwinsysteem. Dat lukt helaas niet omdat we daar praktisch gezien de ruimte niet voor hebben.” 

Stap 6. Led Lampen

“Ook hebben we gekeken waar we Ledlampen kunnen ophangen en hebben we alle ‘gewone lampen’ uit ons huis verwijderd. Dat wil zeggen: niet-duurzame peertjes.”

Stap 7. Betrokkenheid VvE

“Nadat Ante en Jurjen hun eigen huis hadden aangepakt en verduurzaamd, zijn ze ook betrokken bij hun eigen flats, om die in zijn totaliteit te verduurzamen. Jurjen zit dan ook in het VvE-bestuur. Vanuit de gemeente krijgen zij hulp om uit te zoeken wat de beste verduurzamingsstappen zijn voor het hele gebouw en hoe ze hun buren erbij kunnen betrekken.” 

Energiebox 

Wil je je koopwoning net als Ante en Jurjen nog wat verder verduurzamen? De Energiebox informeert bewoners over energiebewust gedrag. Bewoners krijgen grip op hun energierekening, en inzicht in wat ze zélf kunnen doen om hun energierekening te verlagen. Bijvoorbeeld door hun koelkast op de juiste temperatuur te zetten, of door in plaats van gloeilampen led lampen te gebruiken. Bewoners krijgen een doos met enkele energiebesparende producten. Een adviseur stelt op basis van een adviesgesprek een persoonlijk rapport op met besparingstips. Daarin staat ook hoeveel geld zij met elke tip kunt besparen.

Online Quickscan van Jouwhuisslimmer

Een andere tool. De online quickscan is een eerste en globale scan van jouw huis. Is jouw huis een huurhuis, monument of onderdeel van een VvE? Heeft jouw huis vocht- of ventilatieproblemen? Dan is energieadvies aan huis een aanrader, want dat biedt maatwerk! Of voel je je niet zeker genoeg om zelf te kiezen en wil je begeleid worden bij de uitvoering? Twijfel niet. Ook dan is energieadvies aan huis een slimme zet!

#energiebesparen #duurzaamleven #bewustleven #wooncomfort #geldbesparen