Opening 10e Buurtstroomcentrale, 1e in IJsselstein

Op 3 december 2020 hebben we de tiende Buurtstroomcentrale feestelijk geopend, anders dan voorheen want nu geheel digitaal. Hier lees je meer over de deelnemers, initiatiefnemers en alle andere betrokkenen van dit mooie zonnestroomproject. Bijzonder zijn ook de drone-filmpjes van het dak met zonnepanelen.

Een digitaal openingsfeestje

Het was een geslaagd feestje. Aanwezig waren: verschillende deelnemers aan het project, de initiatiefnemers van Klimaatneutraal IJsselstein, wethouder Bekker en dhr. Dortland (adviseur energietransitie) van de gemeente IJsselstein, installateur SolarPartners, enkele bestuursleden van coöperatie Buurtstroom Energie-U en enkele teamleden van Buurtstroom.

Na een warm welkom door Stella Eitjes van Buurtstroom en een korte introductie van de betrokkenen, kreeg eerst wethouder Bekker het woord. Hij vertelde waarom de gemeente IJsselstein een deel van het dak van de sporthal beschikbaar stelde voor dit project. Daarna vertelde Henk Lindeman, één van de initiatiefnemers, een mooi verhaal over de totstandkoming van het project. Aan de hand van foto's van de installatie van de zonnepanelen gaf Bart Doornbos (van installateur SolarPartners) een heldere uitleg over hoe alles is geplaatst en werkt. Er werden mooie foto's en filmpjes getoond die gemaakt zijn met een drone door Bernard Brosi. Op het YouTube-kanaal van Buurtstroom zijn twee drone-filmpjes te zien. Hieronder kun je één van de filmpjes bekijken.

Tot slot gaf Buurtstroom uitleg over het vervolg. En natuurlijk werd er getoost op de realisatie van deze mooie centrale!

"Bij aanvang dacht ik nog dat we misschien het snelste Buurtstroomproject ooit konden worden. Dat lukte niet. Wel zijn we waarschijnlijk het lángzaamste project."
Henk Lindeman, één van de initiatiefnemers

Eén van de initiatiefnemers

"Het is uiteindelijk toch gelukt", zegt Henk Lindeman. "Ik voel me heel gelukkig dat we dit in IJsselstein hebben kunnen realiseren. Heel mooi ook dat Buurtstroom het nu overneemt, dat wij aan die club kunnen hangen. En dat wij in IJsselstein hier nu heerlijk en met een gerust gevoel ervan kunnen genieten."

Buurtstroom IJsselstein De Oever

28 inwoners van IJsselstein en directe omgeving hebben samen een zonnestroomcentrale met 162 zonnepanelen op het dak van sporthal De Oever in IJsselstein gerealiseerd. Nu kan er lokaal duurzame energie worden opgewekt: een mooie bijdrage aan de energietransitie.

Werkgroep Klimaatneutraal IJsselstein had hiervoor het initiatief genomen. Zij had de gemeente IJsselstein gevraagd een deel van het dak van de sporthal hiervoor ter beschikking te stellen. Rabobank Utrechtse Waarden e.o. gaf een stimuleringssubsidie voor de uitwerking. Coöperatie Buurtstroom Energie-U heeft geholpen met het opzetten en realiseren van dit project, “Buurtstroom IJsselstein De Oever”. Het is het Eerste Buurtstroomproject in IJsselstein! En het Tiende in de regio Utrecht, waarvan 7 in de stad Utrecht, 1 in Bunnik en 1 in Werkhoven. Het 11e project wordt binnenkort gerealiseerd in de stad Utrecht (Buurtstroom Rehobothkerk).

Met Buurtstroom investeren buurtgenoten gezamenlijk in zonnepanelen. De lokaal opgewekte stroom geeft vervolgens een belastingkorting op de eigen energierekening. Samen met buurtgenoten duurzame energie opwekken via een lokaal initiatief. Deze projecten zijn ideaal voor mensen die zonnepanelen willen, maar geen eigen dak hebben of geen geschikt dak of onvoldoende dak voor hun eigen verbruik.

Er is nog een mogelijkheid voor een 2e fase van het project, want er is nog ruimte op het dak. Heb je de 1e fase gemist en interesse om te investeren in zonnepanelen, kijk op de website hoe je mee kunt doen. Daarna: óp naar nog meer grote daken met zonnepanelen!