Woongemeenschap Overhoop overhoop

Woongemeenschap Overhoop in Overvecht is eigenaar geworden van hun pand en zijn nu een wooncoƶperatie. Ze zijn nu druk bezig hun pand duurzaam te verbouwen.

Beste vrienden!

Het was al definitief, maar nu is het echt op z'n definitiefst: woensdag 9 september zijn we officieel eigenaar van ons pand aan de Camera Obscuradreef geworden! We hebben samen met Mitros de laatste handtekening bij de notaris gezet. Een mijlpaal waar we vier jaar lang voor hebben geknokt! Het is gelukt: we blijven dus echt wonen in Overvecht, aan de Camera Obscuradreef, een buurtje waar we heel erg aan gehecht zijn.

We zijn de tweede groep huurders in Nederland die gezamenlijk hun woningen van de corporatie overnemen, als wooncoöperatie. Het is mogelijk geworden door jullie, door de hulp van heel veel vrienden, buren en bekenden, die ons steunen door een stukje van de hypotheek te lenen of gewoon mee te helpen op de bouw.

Groen

Want met de bouw zijn we al begonnen! Samen met onze aannemer Groenluik en veel vrijwilligers pakken we het gebouw grondig aan. We hebben intussen al een nieuw dak, dat niet lekt! En komende week arriveren de nieuwe kozijnen. We gaan er een groen gebouw van maken: niet alleen aardgasvrij, maar ook zo circulair mogelijk. We hebben binnenwanden en deuren uit de Hogeschool van Rotterdam gehaald, toiletten uit een Delftse MBO, gevelhout van een fietsenstalling uit Schiphol en draagbalken van een bruggetje uit Pijnacker. Steenwol hebben we van een winkeldak in Maartensdijk gehaald, keukens halen we van marktplaats en radiatoren komen uit de Hogeschool van Eindhoven. Het hout voor de buitengevels wordt op dit moment gezaagd uit Hollandse lariksen en kastanjes die anders naar de versnipperaar zouden worden gebracht. Supergroen dus!

In de komende tijd organiseren we een workshop tegelen, een workshop gevels bekleden met Hollands hout, een cursus zonnepanelen leggen en misschien nog meer. Heb je interesse om mee te doen, of om gewoon een dagje mee te bouwen? Mail dan naar klussen@overhoopoverhoop.nl.

Doormodderen

Dit hele verhaal is niet een verhaal over hoe geniaal we zijn, of hoe slim ons plan is. Soms weten we het ook niet meer, zitten er dingen tegen en modderen we maar wat aan (ook letterlijk, want af en toe is het behoorlijk nat op de camping waar we nu wonen). Maar we houden ons vast aan wat God heeft beloofd: dat er een nieuwe wereld komt, een wereld zonder vluchtelingen en zonder armoede. Een wereld zonder angst, waar de schepping niet wordt uitgeput. Dat is waar we ons aan vasthouden. Als we ons daarop blijven richten, zorgt Hij voor wat we nodig hebben. Dag bij dag. Dat is ons geloof. We modderen door, maar niet alleen, in vriendschap, vol hoop!

Heel veel groeten van alle Overhopers!

Zie www.overhoopoverhoop.nl voor meer leuke foto's van de bouw en meer informatie over wooncoöperaties.