Opening Zonnepark Meijewetering

Het eerste zonnepark in de gemeente Utrecht! Na jaren ploeteren staat het er nu. En het werkt: er wordt zonnestroom geproduceerd. Omdat het nodig is en omdat het kan. Feestelijk geopend op vrijdagmiddag 1 september 2023.

De ruimte in Utrecht is schaars. Toch zijn er ook hier plekken te vinden die gebruikt kunnen worden voor elektriciteitsproductie via zonnepanelen. Een groenstrook naast de rioolwaterzuivering op bedrijventerrein De Wetering in Leidsche Rijn is zo'n plek. Energie-U ging ermee aan de slag. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden deed actief mee. Nu vieren we het eerste zonneveld in de gemeente Utrecht, volledig in publieke handen want HDSR heeft eenderde en energiecoöperatie Energie-U tweederde.  

Zo'n tachtig Utrechters uit de omgeving van het zonnepark brachten het geld bijeen voor de bouw. Energie-U en HDSR zorgden voor de bouw van het panalensysteem én van de dikke stroomkabel naar de rioolwaterzuivering, waar de elektriciteit naartoe gaat. We hebben dus niet te maken met de netcongestie want we houden alles lokaal. 

Energie-U is ontzettend trots op dit zonnepark. We zijn er in 2016 mee begonnen. Er zit heel veel pionierswerk in en veel ploeterwerk, ook al omdat het een relatief klein veld is en er veel kabels en leidingen onder liggen, wat beperkingen met zich meebrengt. 
Energie-U bestáát om nieuwe energieopwekking te organiseren én te vieren! We doen dat altijd samen met de omgeving en met veel Utrechters. Nu we weten dat dit lukt, weten we dat er meer kan! We zijn bezig met de volgende projecten, zoals zonne-eilanden op de Haarrijnse Plas. En de vrienden van energiecoöperatie Rijne Energie zijn druk met zonne- en windstroom in Rijnenburg. Daar kan je ook aan meedoen. 

Meer informatie over zonnepark Meijewetering vind je hier