[Archief] Buren ondersteunen Energie-U met beeldmateriaal

Met de start van de onderzoeksfase komt de realisatie van windpark Lage Weide weer een stapje naderbij. Onderdeel van de uit te voeren onderzoeken is het uitwerken van visualisaties van de verschillende varianten. Dit gaat komende maanden onafhankelijk, van alle varianten en in opdracht van gemeente Utrecht gebeuren. De Buren van Lage Weide wilden niet wachten op dit onafhankelijk onderzoek en hebben daarom alvast zelf een visualisatie gemaakt. De visualisaties van de Buren kloppen niet helemaal qua verhoudingen en grootte van de turbines maar is een goede bijdrage aan de discussie over een windpark op Lage Weide. Want windturbines, die veel stroom omwekken, zijn groot en zullen daardoor altijd een beeldbepalende impact op de omgeving hebben. Daar hebben de Buren van Lage Weide helemaal gelijk in. Hieronder een meer inhoudelijk reactie op de 4 belangrijkste opmerkingen van de Buren van Lage Weide:

1. Energie-U laat niet de visualisaties van de huidige varianten zien.
Inderdaad, dat beweren we gelukkig ook niet (kijk bijvoorbeeld  hier). Zowel op de website als op de inloopavonden zeggen we dat de visualisaties niet van de huidige varianten zijn. De visualisaties van de huidige varianten worden gemaakt in de MER, waarvoor de inspraak nu loopt. Iedereen wordt nu gevraagd om mee te denken hoe deze visualisaties het beste kunnen worden gemaakt.
2. Energie-U moet nu de visualisaties van alle varianten tonen
De Buren van Lage Weide hebben in voorgaande maanden aangegeven dat er juist onafhankelijk onderzoek moest komen naar de landschappelijke effecten van het windpark. Dat gaat nu ook gebeuren. Iedereen kan suggesties meegeven vanaf welke plaatsen het windpark in beeld gebracht moet worden en op welke manier. Voordat er een besluit genomen wordt, zal het heel duidelijk zijn hoe de verschillende varianten van het windpark zichtbaar zijn vanuit de omgeving.
3. Energie-U gebruikt een groothoeklens waardoor de turbines kleiner lijken.
De visualisaties die Energie-U laat zien, zijn ontwikkeld voor het ingediende plan uit 2011. We hebben deze visualisaties gebruikt om een indruk van het hele windpark te geven. Om het hele windpark op de foto te krijgen was een groothoeklens nodig. Elke manier van visualiseren heeft voor- en nadelen. Een 45 of 55 mm lens kan bijvoorbeeld maar enkele turbines weergeven, waardoor een overzicht op het hele park weer moeilijk is. Komende maanden worden er op verschillende manieren visualisaties gemaakt. Zo worden de nadelen van de ene manier opgevangen door gebruik te maken van een andere manier.
4. De Buren hebben hun eigen visualisaties gemaakt die beter weergeven hoe windturbines op Lage Weide eruit komen te zien.
Tegenstanders van windparken maken op een bepaald moment altijd wel een eigen impressie van een windpark. We vinden het eigenlijk wel leuk dat de Buren dat nu ook gedaan hebben. Hoe meer mensen zich laten inspireren door de plannen voor een windpark en een bijdrage leveren aan het denken over een duurzame energievoorziening, des te beter.

Energie-U vindt het net als de Buren van Lage Weide belangrijk dat er bij de besluitvorming goede visualisaties van alle varianten zijn. Juist daarom wordt er de komende maanden een onafhankelijk onderzoek gedaan. En iedereen die ideeën heeft over de opzet en kwaliteit van die visualisaties kan die tot 12 december via de website van de gemeente meegeven. Wij roepen vooral en nogmaals iedereen op om hier gebruik van te maken zodat de gemeenteraad in het najaar van 2013 een goed besluit kan nemen.