[Archief] BTW-teruggave op zonnepanelen

Heeft u op of na 20 juni 2013 zonnepanelen gekocht? Dan kunt u de BTW op aanschaf en installatie terugvragen van de belastingdienst. Dit is het resultaat van een rechtszaak aan het EU-hof, waarbij is bepaald dat het produceren van zonne-energie een onderneming is (en dus BTW plichtig). U moet dan BTW betalen over de stroom die u produceert, maar krijgt ook de BTW terug over de aanschaf van de zonnepanelen.  Voor particulieren in Nederland pakt dit gunstig uit, u bespaart tot bijna 20 procent op de investering. Dankzij speciale regelingen van de belastingdienst kunt  u de BTW terugvragen over de aanschaf, maar hoeft u geen BTW te betalen over de geproduceerde stroom (dankzij de KOR, kleine ondernemersregeling). Daarnaast vervalt na verloop van tijd de verplichting om aangifte te doen (ontheffing administratieve verplichtingen). Gebruik maken van dit voordeel? Volg onderstaande stappen:

  1. Vraag een BTW nummer aan via het formulier Opgave startende onderneming (zie dit voorbeeld BTW terugvragen voor de in te vullen gegevens).
  2. U ontvangt een bevestiging en aangiftebiljet voor de omzetbelasting (BTW). Hierop vult u de BTW in die u heeft betaald voor de zonnepanelen. Daarnaast vult u een klein bedrag in voor privé-gebruik van de zonnepanelen (zie punt 11. van de FAQ - BTW rijksoverheid)
  3. Vraag ontheffing aan voor de administratieve verplichtingen. Dit kan middels een brief, zie ook deze voorbeeldbrief ontheffing.

De regeling is hoogstwaarschijnlijk tijdelijk. De belastingdienst wacht momenteel op nieuwe regels vanuit de overheid, ze lopen immers veel inkomsten mis. De kans is klein dat het voordeel van de BTW-teruggave met terugwerkende kracht weer wordt afgenomen, maar dat is geen garantie. Het terugvragen van de BTW is daarom voor eigen risico. Overigens is het niet verplicht, als je geen BTW-teruggave aanvraagt hoeft je ook verder geen administratie bij te houden.