[Archief] Het volgende windcafé is op donderdag 16 mei in café Elinkwijk aan de Amsterdamsestraatweg 592

De afgelopen weken hebben we flyers verspreid en posters opgehangen op vele plekken in Zuilen. Daarin wijzen we de mensen op de mogelijkheid zich te laten bijpraten over de windmolens op Lage Weide. Veel mensen vinden dat een goed idee; daarmee zijn ze het nog niet zomaar eens met ons windplan, maar ze vinden het wel goed om er eens rustig over te praten.
Ook op de drukke en gezellige braderie op Hemelvaartsdag op de Amsterdamsestraatweg, waar we met een kraam stonden, hebben we veel mensen al kunnen bijpraten.We merkten dat dat nuttig was en ook nodig: dat het nog maar om 6 windmolens gaat was voor veel mensen nieuw, velen hadden nog de eerdere getallen van meer dan 10 in hun hoofd. En dat ze centraal tussen de industrie komen te staan en niet meer aan de randen was ook niet bij iedereen bekend. Of dat iedereen ervan kan profiteren door de windstroom af te nemen (ietsje goedkoper ook dan gangbare stroom) of door bijvoorbeeld aandeelhouder van het windproject te worden.
We moeten dus veel uitleggen en dat doen we graag. Omdat wij vinden dat het nodig is dat ook in Utrecht meer van nieuwe energie gebruik wordt gemaakt (daarover verschillen maar weinig mensen van mening), omdat wij vinden dat ons windplan voor Lage Weide een goed plan is (daarover gaat de discussie), waar bovendien bedrijven en omwonenden ook van kunnen profiteren (nog vrij onbekend).
Komende donderdag 16 mei praten we er weer over, in café Elinkwijk. Daar in de buurt is veel weerstand, merken we als we er rondlopen en op de braderie. Ook merken we dat een goed gesprek erover goed mogelijk is. Zo leren we elkaar en elkaars bedoelingen en zorgen beter kennen.
De vorige bijeenkomst was ook in Zuilen, bij de Kleine Baron. De 16e mei dus ook weer Zuilen, daarna twee keer Leidsche Rijn. Op 16 mei vindt in Leidsche Rijn een bijeenkomst plaats over zonne-energie, vandaar dat het ons handiger leek om op die avond het niet ook over windmolens in dezelfde wijk te hebben.