[Archief] Steun Energie-U met inspraakreactie voor Windpark Lage Weide

Vandaag stuurde Energie-U de inspraakreactie over windpark Lage Weide naar de gemeente. We hopen dat de gemeente dit najaar zal kiezen voor de realisatie van een windpark van minimaal 6 turbines. Lees hier de brief die we stuurden. Steun het windpark ook en schrijf over wat jij daarbij belangrijk vindt: Honderden tegenstanders van het plan schreven afgelopen weken al een brief naar de gemeente. Het is belangrijk dat er ook voorstanders zijn, die laten weten waarom windenergie in Utrecht wel wenselijk is. Laat daarom aan de gemeente weten wat jij wilt door uiterlijk 13 september ook te reageren en een positieve zienswijze in te dienen. Dat kan heel eenvoudig digitaal op de site van de gemeente. Alleen als de gemeenteraad ervan doordrongen is dat veel inwoners van Utrecht het plan voor het windpark steunen, zal zij akkoord gaan. Hulp nodig bij het schrijven van je reactie? Bij de NMU vind je argumenten en inspiratie voor jouw inspraakreactie. Ook kun je via Greenpeace meer groene stroom in Utrecht steunen. Ga dan naar de website van Greenpeace en onderschrijf hun reactie over groene stroom in Utrecht. De hoofdpunten uit de reactie van Energie-U zijn:

  • MER laat zien dat Lage Weide een goede locatie voor windenergie is: nu tijd om knopen door te hakken

Energie-U is van mening dat de MER en MKBA op hoofdlijnen een helder beeld laten zien. Lage Weide is een goede locatie voor windenergie en eventuele overlast voor direct omwonenden blijft door de strenge normering van de gemeente beperkt. De kwaliteit van de MER is beoordeeld door de commissie voor de MER, die de onafhankelijk toets heeft gedaan op de kwaliteit van de onderzoeken. Zij waren positief over zowel de kwaliteit als de gedetailleerdheid van de onderzoeken

  • Een van de grootste coöperatieve projecten van Nederland kan in Utrecht komen

Energie-U vraagt de gemeenteraad de concept voorkeursvariant ongewijzigd vast te stellen. De voorkeursvariant met 6 turbines weerspiegelt de zoektocht van de gemeente tussen leefbaarheid en een bijdrage aan duurzame energie, en heeft daarin een redelijke balans gevonden. Met 6 turbines zou gemeente Utrecht een van de grootste coöperatieve projecten in Nederland mogelijk maken en zichtbaar uitdragen dat Utrecht echt een hoog niveau van nieuwe burgerkracht en zelforganisatie in de eigen gemeente steunt. Honderden mensen steunen windpark in Houten

  • Beter onderbouwen waarom andere activiteiten in Utrecht minder streng genormeerd worden dan het  windpark

Energie-U begrijpt de keuze van de gemeente voor maar 6 turbines maar vindt wel dat gemeente Utrecht beter moet onderbouwen waarom niet ingezet wordt op de volledige benutting van Lage Weide. Andere activiteiten in Utrecht, zoals wegverbredingen of  industrie, worden minder streng beoordeeld dan het windpark. Dat lijkt haaks te staan op de beleidsplannen van de gemeente om tot 2030 snel te verduurzamen. Energie-U is daarom van mening dat een goede onderbouwing van de vraag waarom er voor andere activiteiten er meer (geluids-)ruimte wordt gemaakt dan voor het windpark noodzakelijk is. Het beeld zou anders kunnen ontstaan dat gemeente Utrecht, onder druk vanuit de omgeving, wel extra drempels opwerpt voor duurzame energie maar niet voor reguliere activiteiten op en rondom Lage Weide. Door het windpark kan een half procent van de omwonenden zich ernstig gehinderd voelen (1 op de 200 personen). Door dit relatief lage percentage en door het lage geluidsniveau van het windpark acht de GG&GD de kans op gezondheidsschade als gevolg van het windpark zeer klein. Bij andere activiteiten accepteert de gemeente ernstige hinder bij ongeveer 1 op de 30 personen (nieuwe wegen) of zelfs 1 op de 10 (industrie). Deze ongelijke normering van activiteiten verdient een goede uitleg want het grondbeginsel achter geluidsnormen is juist gestoeld op de vergelijking tussen de percentages hinder van verschillende activiteiten.

  • Kleiner windpark ontneemt mensen en de stad kansen: breng die ook in beeld

Het windpark van 15 MW kan stroom opwekken voor de hoeveelheid van 10.000 gezinnen, op Utrechtse schaal een enorm potentieel aan duurzame energie.  Binnen de landelijke normen, kunnen er echter meer dan 10 windturbines geplaatst worden. Er is nu gekozen om die ruimte niet te gebruiken en slechts 6 turbines toe te laten. Hierdoor worden duizenden extra gezinnen aangewezen op duurdere vormen van duurzame energie. De gemeente zal voor deze gezinnen ettelijke miljoenen extra moeten uittrekken om ze te helpen hun energie zelf op te wekken. Ook wordt het Energie-U fonds aanzienlijk kleiner dan mogelijk. Energie-U wil van de gemeente weten wat de extra kosten van een kleiner windpark zijn zodat de besluitvorming ook op dat vlak volledig is.