[Archief] Turbulentie rondom windpark Weidewind

Het is duidelijk dat we een belangrijk moment naderen in het proces rondom het windpark Lage Weide. Binnenkort moet het college een keuze maken voor de voorkeursvariant, die van 13 naar 6 molens is teruggebracht. Wij hebben vanaf het begin aangegeven dat we kiezen voor een windpark met maximale opbrengst en minimale hinder. Uit de onderzoeken blijkt nu dat we met dit plan van 6 molens aan alle eisen voldoen. Wij kunnen er dus mee leven. Maar voor de fanatieke tegenstanders zijn het er natuurlijk nog steeds 6 te veel. En als uit de onderzoeken blijkt dat dit park van 6 molens ruimschoots binnen alle normen blijft, ga je als tegenstander naar andere middelen grijpen. Het besluitvormingstraject loopt nog en daarom komt de gemeente Utrecht nog niet met alle onderzoeksresultaten naar buiten. Wij respecteren dat, maar zien tegelijk dat er al van alles wordt 'gelekt' en willen daar graag op reageren. We willen kort een aantal zaken rechtzetten waar in de media een verkeerd beeld wordt gegeven, bewust of onbewust. Op de site van DeStadUtrecht staat daar een goed stuk over. Wat is er dan scheef wat rechtgezet moet worden?

  1. De Klankbordgroep die een advies moet schrijven voor het college is niet uiteen gevallen; de Milieugroep Zuilen is niet afgehaakt, al staat dat in het Stadsblad van 17 april. De klankbordgroep staat wel onder enorme tijdsdruk; zelfs professionals zouden het er moeilijk mee hebben.
  2. De Vereniging van Eigenaren en de Industrievereniging hadden van tevoren aangegeven dat ze tegen het windpark zouden zijn als het bestemmingsplan voor hun niet goed uit zou pakken. Dat is de achterliggende reden waarom ze er uitgestapt zijn (de VvE is trouwens nooit verschenen). De reden die ze in hun berichtgeving opgeven is onjuist: met het windpark wordt bedrijven geen geluidsruimte afgenomen, en er is geen bedrijf die door de molens minder kantoorruimte kan realiseren. VvE en Industrievereniging gebruiken het windmolenpark als drukmiddel om een voor hen beter bestemmingsplan af te dwingen. Begrijpelijk, maar jammer dat duurzaamheid dan toch weer speelbal is.
  3. De Buren van Lage Weide blijken gegijzeld te worden door mensen die helemaal geen belang hechten aan duurzame energie of het klimaatprobleem. Dat bleek op de debatavond van de PvdA over duurzame energie vorige week, waar de voorzitter zich in de kaarten liet kijken. Vervolgens werd hij vakkundig terechtgewezen door energie-expert Jan Vos van de PvdA. Dat verklaart hun fanatisme overigens nog niet. Die is niet minder geworden door het feit dat het windpark twee keer zo klein is geworden en de effecten ook minimaal zijn geworden. Nee, inhoudelijke details worden nog steeds uitvergroot, er wordt veel geklaagd over het zogenaamd onzorgvuldig proces en er wordt gedreigd met een grote (lees emotionele) mediacampagne “want er wordt toch niet naar ons geluisterd”. Het gaat de trekkers van de Buren helemaal niet om de inhoud of de feitelijke effecten op de omgeving. Nee, het pleidooi van de voorzitter bij de PvdA ging over het systeem van subsidieverstrekking. Het geld gaat volgens hun naar de verkeerde zaken en dat wordt gepolitiseerd. Daar zijn ze erg fanatiek in.

  Wij als Energie-U begrijpen de onvrede wel. Ten slotte hebben wij onze vereniging opgericht juist omdat we vonden dat de overheid te weinig doet om de dreigende klimaatverandering en uitputting van onze aarde te keren. Wij willen laten zien dat het anders kan. Onze doelstelling is om voor en met alle Utrechters onze eigen duurzame energie op te wekken. Met windmolens, zonnepanelen, warmte/koude opslag, geothermie, slimme innovaties en vooral heel veel besparing. Zodat wij en onze nakomelingen prettig en betaalbaar in Utrecht kunnen blijven wonen. Ja, je zult de molens zien. Ja, sommigen vinden dat lelijk. Daar kunnen we niet zoveel aan veranderen. Maar aan alle andere bezwaren kunnen en zullen we tegemoed komen. We nemen de zorgen van onze medebewoners serieus en gaan graag in gesprek met iedereen. De komende weken trekken we de wijk in en vind je ons elke donderdagavond in een Café bij jou in de buurt. Kom gerust langs en hoor hoe ook jij kan bijdragen aan de broodnodige transitie en kan profiteren van je eigen duurzame energie. Op 18 april zijn we te vinden in het Vorstelijk Complex.