[Archief] Hackathon“Duurzaam Overhoop”

Op woensdagavond 20 september kwamen 20 mensen naar een buurtje in Overvecht-Zuid om de boel eens flink overhoop te halen. De woongroep Overhoop wil hun blok van acht tweelaagse woningen van Mitros overnemen en grandioos verduurzamen. In ANNE kwamen ze met Energie-U in contact en de vonk sprong over.

Frank Mulder is de initiatiefnemer. We ontmoetten hem in ANNE.

De bewoners zorgden voor koffie, thee, een flipover en een rol behang om op te schrijven. Wij regelden energieambassadeurs, adviseurs, twee architecten die de duurzaamheid in willen, een sociaal innovator die in de energietransitie werkt.

De bewoners willen een wooncoöperatie vormen. Wij zijn een energiecoöperatie. We bleken elkaar veel te bieden te hebben.

Het energieconcept voor het vernieuwde woonblok werd goed uitgediept. Nul op de meter en aardgasloos bleken te algemeen, zeker voor deze diverse groep die ook vluchtelingen wil huisvesten, de weggeefwinkel en andere sociaal-economisch-maatschappelijke buurtactiviteiten.

Ook de economische kant van de zaak bespraken we goed. Energiebesparing kan de exploitatiekosten drukken. Een slim ontwerp en goedkope arbeid kunnen de investeringen drukken. Donaties, partnernetwerk, crowdfunding, economische activiteiten (renovatiewinkel?) vanuit de groep.

De groep gaat verder met de rijke oogst. Wij blijven sparringpartner. En we gaan verder met volgende hackathons.