[Archief] Buurtstroom in het zonnetje

Tijdens de Zon-10-daagse start het derde Buurtstroomproject: "Buurtstroom Buurthuis Zuilen". Op dinsdag 9 mei kunt u een kijkje komen nemen op onze informatieavond. Op donderdag 11 mei wordt "Buurtstroom Hoograven de A.R.M." in gebruik genomen, het eerste collectieve zonnestroomproject van Utrecht! Reden genoeg om deze activiteit van Energie-U eens in het zonnetje te zetten.

buurtstroom_article02_flatsmall

Buurtstroom is zonnestroom

Sinds begin 2016 werken we bij Energie-U aan het opzetten van zonnestroom-projecten op grote daken in Utrecht. Buurtstroom, zo noemen we het. Gezamenlijk investeren in zonnepanelen en profiteren van de opgewekte stroom via een belastingkorting op de eigen energierekening wordt mogelijk gemaakt met de Regeling Verlaagd Tarief. Deze Rijksregeling is eind 2015 aanzienlijk aangepast, waardoor deze interessant is geworden om mee te werken. Precies dat gaan we de komende jaren dus ook doen!

Buurtstroom & Buurthuis

Op het dak van buurthuis Zuilen, aan de St. Ludgerusstraat tussen de Amsterdamse-straatweg en de Prins Bernhardlaan, passen zo’n 250 zonnepanelen. Als u geïnteresseerd bent of meer wilt weten over deelname aan het project, bent u van harte welkom op op onze informatieavond op 9 mei.

Eind 2016 bleek op de Slim Wonen inloopavond in het Vorstelijk Complex al dat er veel belangstelling is in Zuilen. Zo ontstaat er ook hier een mooie samenwerking tussen buurtbewoners met energieambitie, een dakeigenaar die dat ook heeft en zijn maatschappelijke rol pakt, en Energie-U die de kennis heeft en de kennissen om dit tot een succes te brengen.

Utrechtse Dakconferentie

Ondertekening van de intentieovereenkomst (zie foto) tussen Buurtstroom Energie-U en de gemeente vond plaats op de Utrechtse Dakconferentie die de gemeente op woensdag 15 februari 2017 organiseerde. Daar waren veel eigenaren van grote daken aanwezig, plus andere spelers die helpen om van de vele Utrechtse daken zonne-energiecentrales te maken. Een inspirerende bijeenkomst voor het opdoen van nieuwe kennis en nieuwe kennissen.

Ad de Regt en "Hoograven Duurzaam!"

Begin 2016 kwam Ad de Regt van Hoograven Duurzaam naar een trainingsavond over Buurtstroom: samen met andere wijkbewoners veel zonnepanelen voor eigen gebruik, op een dak leggen in de wijk of aangrenzend gebied, afhankelijk van je postcode. Zo'n collectief zonnestroomproject opzetten in de eigen buurt leek hem ook wel wat. Hij benaderde de Kringloopzaak de Arm bij hem om de hoek. En met succes.

[su_row]

[su_column]

[/su_column]
[su_column]
[/su_column]
[/su_row]

Wat er volgens Ad nodig is om initiatief te nemen voor een Buurtstroomproject? Meer weten over de loop van het project in Hoograven? Lees dan het interview met Ad de Regt.

Initiatiefnemer óf deelnemer?

Als je de ambitie hebt om een zonnestroomproject in je eigen buurt op te zetten en zo bij te dragen aan de Utrechtse energietransitie, dan kun je als initiatiefnemer aan de slag. Hier lees je hoe dat werkt, zo'n eigen Buurtstroomproject starten. Naast als initiatiefnemer aan de slag gaan kun je meedoen als deelnemer aan een Buurtstroomproject in jouw buurt door te investeren in één of meer Buurtstroomdelen. Hoe dat werkt kun je lezen in onze FAQ voor buurtstroomdeelnemer.

Meer weten?

Benieuwd of er al een project in jouw buurt is, bekijk dan het overzicht van de projecten. Wil je snel weten wat Buurtstroom is? Beluister dan dit interview van radio509.nl waarin Dorien Bartels het haarfijn uitlegt. Voor antwoord op je vragen over Buurtstroom kun je natuurlijk ook e-mailen.

Utrechtse Zon-10-Daagse

Binnenkort is het zo ver: donderdagmiddag 11 mei tijdens de Zon-10-daagse wordt "Buurtstroom Hoograven de A.R.M." in gebruik genomen, het eerste collectieve zonnestroomproject van Utrecht, mede dankzij Kringloopstichting de A.R.M. die haar dak ter beschikking stelde aan de buurt.

Zo wordt de groep Utrechtse zonne-energiegenieters steeds groter. Wij dragen daar met Buurtstroom graag aan bij. Ook onze initiatieven om in de huursector, bij VVE’s, bij sportclubs en uiteraard ook bij eigenaar-bewoners meer zonnepanelen te plaatsen, laten we dit jaar weer groeien. Haak ook aan en doe mee! Noteer alvast in je agenda: van 8 tot 18 mei is de tweede Utrechtse Zon10daagse.