Energielandschap Rijnenburg

Energie-U neemt deel aan het samenwerkingsverband van coöperaties en burgers die gezamenlijk initiatief hebben genomen om schone energie te produceren waarvan de opbrengsten lokaal en gemeenschappelijk blijven.

Rijnenburg en Reyerscop

Ten zuidwesten van Utrecht, op de weilanden in Rijnenburg en Reyerscop, gaat als het aan de gemeente Utrecht ligt een groot "energielandschap" verrijzen. Dat willen wij ook! Sterker, in de zomer van 2016 namen wij het initiatief. Met een flinke groep inwoners van Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein stapten we naar de gemeente. "Wij willen de mogelijkheden van dit gebied benutten voor energieopwekking die Utrecht zo hard nodig heeft en we willen dat die energie van en voor de bewoners is." 

Energie voor 80.000 huishoudens

De initiatiefgroep noemde zich Rijne Energie en werd met hulp van Energie-U een bloeiende energiecoöperatie. Rijne Energie ging samenwerken met de landelijke energiecoöperatie De Windvogel, en ook met Eneco en BHM Solar.
In juli 2017 nam de gemeenteraad een startbesluit, in juli 2020 stelde de gemeenteraad vast dat de gemeente het mogelijk gaat maken dat in Rijnenburg en Reyerscop energieopwekking uit zon en wind plaatsvindt met een omvang van het elektriciteitsgebruik van meer dan 80.000 huishoudens. 

Dat zet zoden aan de dijk. We gaan dan als Utrecht van enkele procenten schone energie naar tientallen procenten.

Samen iets moois maken

Energie-U ziet dat Rijne Energie, Windvogel, Eneco en BHM Solar elkaar goed aanvullen en versterken. We zijn ervan overtuigd dat voor inwoners uit Utrecht, De Meern, Nieuwegein, IJsselstein, Montfoort en ook anderen uit de regio, hier iets heel moois tot stand komt. 

Energie-U zet zich ervoor in om de energieopwekking te verbinden aan de energietransitie die overal in de gemeente  plaatsvindt en waar we al jarenlang met zoveel mensen aan werken. We gaan besparing koppelen aan het gebruik van de duurzame energie, we zorgen ermee voor verduurzaming van de warmtevoorziening, we willen mensen met financiële krapte helpen met stabiele en lage energiekosten. Veel meer ideeën voor koppelingen zijn welkom. Je kunt die sturen naar info@energie-u.nl.

Meer info?

Op de website van Rijne Energie vind je alle informatie en actuele ontwikkelingen. Hier praten we je bij over de specifieke inzet van Energie-U.

Actueel

Hieronder vind je actuele nieuwsberichten, nieuwsbrieven, evenementen en dergelijke die betrekking hebben op dit zonnepark.

19 februari 2021

Rijne Energie is geselecteerd voor het energielandschap!

In de zomer van 2016 begon het. In de winter van 2021 kwam na jaren van praten en plannenmaken, het…

14 september 2020

Energielandschap Rijnenburg

Energie-U neemt deel aan het samenwerkingsverband van coöperaties en burgers die gezamenlijk…

10 september 2020

Energie-U vraagt jouw hulp bij het koppelen van het grote energielandschap aan de energietransitie in de stad

Voor het energielandschap gaan we binnenkort een voorstel indienen bij de gemeente. Dat moet…