Zonne-energie-eilanden Haarrijnseplas

Op de Haarrijnseplas bij Vleuten/Haarzuilens wil de gemeente Utrecht drijvende zonne-energie-eilanden mogelijk maken. Energie-U is nauw betrokken bij de plannen hiervoor en nodigt bewoners en betrokkenen in de omgeving van harte uit om mee te denken.

Op de hoogte blijven van dit project? Meld je aan voor onze nieuwsbrief over Haarrijnseplas of lees de laatste nieuwsbrief hier. De meest recente nieuwsberichten over de zonne-eilanden vind je onderaan de pagina. Ook de "Veel gestelde vragen" zijn een goede bron van informatie.

Inschrijven voor nieuwsbrief

Online informatiebijeenkomst op maandag 11 maart 2024

Nu de gemeente Utrecht de vergunning voor dit project heeft verleend, praten we je tijdens deze bijeenkomst graag weer bij. Voor iedereen die het fijne wil weten van de ontwikkelingen rond het zonne-energieproject op de Haarrijnseplas organiseert energiecoöperatie Energie-U een online informatiebijeenkomst. Onderaan deze pagina vind je alvast enkele Veelgestelde vragen.

Je bent welkom bij ons webinar op maandag 11 maart 2024, van 19.30 tot 20.30 uur. Wij verzorgen een presentatie met de actuele ontwikkelingen en de verdere planning van dit project. Ook wordt aandacht besteed aan de manier waarop je zelf kunt deelnemen aan dit duurzame project. Daarnaast is er volop gelegenheid om vragen te stellen en ideeën in te brengen.

Wil je erbij zijn?
Meld je dan aan voor de online informatiebijeenkomst via een e-mail naar: haarrijnseplas@energie-u.nl.

Update: een verslag en video-opname van deze bijeenkomst is hier te bekijken.

Stand van zaken - februari 2024


De afgelopen tijd is er veel gebeurd rond de zonne-eilanden Haarrijnseplas. In het voorjaar van 2023 hebben we een omgevingsvergunning aangevraagd bij de gemeente Utrecht. Deze is begin augustus door de gemeente verleend.

Eind augustus is de opstalovereenkomst getekend door de gemeente Utrecht, BHM Solar en Energie-U voor het gebruik van de oostelijke plas voor de aanleg van zonne-eilanden.

Bij het waterschap, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR), is een watervergunning aangevraagd. Deze is begin september verleend.

Ook is begin september SDE++-subsidie aangevraagd. In december kregen we bericht dat we deze subsidie gaan ontvangen tijdens de exploitatie van het zonnepark.

We zijn nu aan het uitzoeken hoe we op het net kunnen aansluiten. Kan dat via Stedin, ondanks de congestie op het net? Of kunnen we misschien aansluiten op een bedrijf in de buurt dat veel stroom verbruikt?

Goed bezochte inloopbijeenkomst juni 2023

Om bewoners, ondernemers, recreanten en overige geïnteresseerden uit de omgeving van de Haarrijnseplas goed te informeren over de plannen, organiseerde Energie-U een inloopbijeenkomst, samen met BHM Solar en de gemeente Utrecht. Deze vond plaats op maandag 12 juni, van 19.00 – 21.00 uur in buurtcentrum de Schakel (Schoolstraat 11) in Vleuten.

Een verslag van de bijeenkomst vind je hierVia deze link vind je ook alle informatieve wandposters van deze bijeenkomst, zoals hieronder te zien.

Ontwikkelaar zonnepark gekozen en samenwerking

De gemeente Utrecht heeft met een aanbesteding het plan van Utrechtse projectontwikkelaar BHM Solar gekozen. Zij hadden het beste plan voor de zonne-energie-eilanden. Het zonnepark wordt ontwikkeld door BHM Solar samen met energiecoöperatie Energie-U, allebei voor de helft. De partijen zijn daarvoor een samenwerkingsovereenkomst aangegaan. Hierin is met elkaar afgesproken het project samen te ontwikkelen en de omgeving zoveel mogelijk te betrekken en te laten meeprofiteren van de opbrengsten.

Duurzame stroom van de zonne-eilanden beschikbaar voor bedrijven

Wij zoeken bedrijven op of rond het bedrijventerrein De Wetering die de duurzaam opgewekte stroom van het drijvende zonnepark op de Haarrijnseplas willen afnemen.

We hebben een factsheet gemaakt over deze mogelijkheid. Heb je als bedrijf interesse? Mail naar haarrijnseplas@energie-u.nl 

Hier vind je de factsheet

Veelgestelde vragen

We hebben allerlei vragen en antwoorden over dit project voor het gemak bij elkaar gezet. Lees de veelgestelde vragen.

Meedenken of op de hoogte blijven?

Wil je meedenken over dit project?  Gebruik onderstaande knop om te mailen en vermeld in je bericht dat je wilt meedenken (en eventueel over welk onderwerp).

Wil je op de hoogte gehouden geworden? Misschien wil je straks gaan deelnemen door te investeren in zonnepanelen of je bent benieuwd hoe het plan er uit komt te zien. Gebruik onderstaande knop om te mailen en vermeld in je bericht je naam en adres en dat je graag op de interesselijst wilt. We zetten je naam op die lijst en je wordt op de hoogte gehouden middels nieuwsbrieven en één of meerdere bijeenkomsten.

Stuur een mail

Actueel

Hieronder vind je de laatste berichten over de zonne-eilanden.

28 maart 2024

Leerzame bijeenkomst over Zonne-eilanden Haarrijnseplas

Op 11 maart 2024 zaten er bijna 30 mensen via Zoom bijeen. In het schijnsel van beeldschermen ging…

26 februari 2024

11 maart: Online informatiebijeenkomst Zonne-eilanden Haarrijnseplas

Voor iedereen die het fijne wil weten van de ontwikkelingen rond het zonne-energieproject op de…

21 juni 2023

Goede inloopbijeenkomst Zonne-eilanden Haarrijnseplas

De gemeente Utrecht wil op de Haarrijnseplas duurzame energie opwekken met zonnepanelen. Op de…

Tip: meer informatie over dit project is te vinden op de website van de gemeente Utrecht.