Energie-U Duurzaam Wonen Inspiratie-Netwerk

Blijf op de hoogte van nieuws en activiteiten van het gloednieuwe inspiratie-netwerk voor duurzaam wonen van Energie-U: EDWIN. Inspiraties zoals EDWIN’s Facebook en recente presentaties vind je in het zijmenu.

Duurzaam wonen?

Steeds meer Utrechters willen hun woning verduurzamen. Van het aardgas af. Een warmtepomp. Energienul. Energiepositief. Duurzaam. Allemaal termen, allemaal motieven, allemaal goed.

Op de hoogte blijven

Binnen Energie-U hebben zich veel leden en andere bewoners verzameld rond dit onderwerp. Sinds januari 2016 organiseren we regelmatig informatie-bijeenkomsten waarin de warmtepomp wordt uitgelegd, waarin “het huis om de warmtepomp heen” wordt besproken en waarin bewoners hun zoektocht en behaalde resultaten laten zien. Houd onze agenda in de gaten of mail naar infoavond@energie-u.nl als je interesse hebt. We zullen de lijst met geïnteresseerden op de hoogte houden.

Cursussen en fietstochten

In 2017 hebben we cursussen toegevoegd aan ons programma voor woningverduurzaming. Zo is er een cursus warmtepompen waarin de diepte wordt ingegaan. Ook is er de cursus “Reken je rijk“, waarin bewoners leren hoe ze aan het energieverbruik en de thermische vermogens van hun huis kunnen rekenen zodat hun begrip van energiebesparing en installaties wordt vergroot. Met deze kennis op zak word je een betere gesprekspartner voor de adviseur, aannemer of installateur die je inhuurt. Of je weet beter hoe je alles zelf kunt aanpakken.

Overvecht-Noord aardgasvrij

Ook zijn we betrokken bij het project om Overvecht-Noord aardgasvrij te maken. Lees het interview met de Overvechters Ad Tourné en Miriam Sterk als introductie. En kijk op de pagina van de gemeente Utrecht voor verdere informatie.

Meer activiteiten

Ook organiseren we regelmatig een “warmtepomp-fietstocht”: we fietsen met een groep op een zaterdagmiddag langs drie woningen die door de bewoners energieneutraal zijn gemaakt. Vanaf september 2017 houden we steeds meer activiteiten op dit vlak in ANNE, het “clubhuis voor duurzaam Utrecht”. Daar staan warmtepompen, zon-thermische panelen, een pelletketel en zelfs een ijsbuffer! Allemaal te bewonderen.

Ook werken we aan een overzicht met ervaringen van bewoners die al een warmtepomp hebben: welk merk/type, welke installateur, welke adviseur. Hoe bevalt het? Wat zou je anders doen? Heb je zelf zulke ervaringen die je wilt delen: mail naar Rianne: rianne@energie-u.nl.

Eind september zijn we ook gestart met hackathons. Als sparringpartner helpen we bewoners, zoals bijvoorbeeld de woongroep Overhoop uit Overvecht-Zuid. En begin 2018 gaan we meer aandacht besteden aan hybride warmtepompen. Voor welke woningen en welke eigenaren zijn deze geschikt. diverse energieambassadeurs hebben er eentje draaien!

Lees ook de interviews met onze leden Michel Post, Sander Ekstijn en Joost Brinkman. Of kom eens op een zaterdagmiddag naar de Bespaarbieb.

Écht een vraag voor Edwin?

Heb je een vraag over duurzaam wonen of het inspiratie-netwerk van Energie-U? Stuur Edwin een mailtje via onderstaande knop. Binnen een week krijg je antwoord van Edwin, die op vrijdag aan het werk is in ANNE (Veemarktplein 41).