[Archief] Solar Tour voert langs Utrechtse zonne-energieprojecten

Één ding is zeker: Utrecht loopt voorop als het gaat om zonnestroom. Utrecht was het afgelopen jaar zelfs titelhouder Solar City, mede dankzij de inspanningen van Energie-U.

Één ding is zeker: Utrecht loopt voorop als het gaat om zonnestroom. Utrecht was het afgelopen jaar zelfs titelhouder Solar City, mede dankzij de inspanningen van Energie-U.

[caption id="attachment_2269" align="alignnone" width="750"]Deelnemers aan de Solar Tour. Deelnemers aan de Solar Tour.[/caption]

Solar Tour 2016

De Solar Tour Utrecht, die op 2 juni jl. plaats vond ter afsluiting van de Utrechtse Zon-10-daagse 2016, omvatte dan ook projecten waar Energie-U bij betrokken is geweest. Zo brachten deelnemers aan de fietstocht een bezoek aan het allereerste studentenhuis in Nederland met zonnepanelen op het dak en werd er een intentieverklaring voor nadere samenwerking met de Stichting Studenten Huisvesting (SSH) ondertekend.

Eerste studentenhuis in Nederland met zonnepanelen

Energie-U stond in juni 2015 aan de wieg van een landelijk primeur: het allereerste studentenhuis met zonnepanelen op het dak aan de Utrechtse Johan de Wittstraat. Student en initiatiefnemer Joost de Kruif wilde zonnepanelen op zijn dak. Duurzaamheid én besparen op je energierekening: hoe mooi kan het zijn?

[caption width="750"]DSC_3704Joost de Kruif met zijn zonnepanelen.[/caption]

Juridische aanpak

Het nobele initiatief bleek in de praktijk overigens nog knap lastig te realiseren, omdat de huidige woningwetgeving niet in een dergelijke situatie voorziet. In het kader van de Zelf Aangebrachte Voorzieningen (ZAV) zou de huurder, in dit geval de student, eenmaal aangebrachte zonnepanelen bij een verhuizing zelfs moeten verwijderen. Ook voor de verhuurder, de SSH, was het een lastig project, omdat ze de aankoop van zonnepanelen en de daarmee samenhangende, lagere energierekening niet met de huur mogen verrekenen.

Energie-U voorzag De Kruif destijds van nuttige adviezen over onder meer de juiste juridische aanpak. De Kruif: "Uiteindelijk heb ik, met behulp van een huisgenote die rechten studeerde, een overeenkomst opgesteld met een zogenaamde ‘kettingbeding’. Dit houdt in dat nieuwe bewoners zich moeten committeren aan de panelen, ze mogen ze niet verwijderen of beschadigen." Maar De Kruif blijft eigenaar, en daarmee verantwoordelijk voor eventueel onderhoud.

Eigen energie opwekken

Een jaar na dato liggen de zonnepanelen, acht stuks in totaal met een jaaropbrengst van 1500 kWh, er zelfs op deze ietwat sombere dag in juni goed bij. De Kruif: "Wij hebben nu een elektriciteitsrekening van 375 euro op jaarbasis. De zonnepanelen zorgen voor ongeveer 40 procent van het totale elektriciteitsverbruik van mij en mijn zes huisgenoten. De resterende 60 procent nemen we af van de energieleverancier."

[caption width="750"]DSC_3696 kopieDe Kruif: "De zonnepanelen zorgen voor ongeveer 40 procent van het totale elektriciteitsverbruik van mij en mijn zes huisgenoten."[/caption]

Idealisme plus financieel voordeel

Potentiële nieuwe huisgenoten worden tegenwoordig zelfs speciaal aangetrokken tot deze, duurzame manier van energie opwekken. De Kruif, destijds student Humanistiek maar inmiddels afgestudeerd, woont er ook nog steeds, al zal hij, nu hij student-af is, binnen nu en een jaar een ander onderkomen moeten zoeken. Dan zal hij zijn acht zonnepanelen ter waarde van drieduizend euro moeten achterlaten. Maar naast idealistische motieven zal zijn investering zich in de loop der jaren ook terugverdienen.

De Kruif: "Op het contract met de leverancier van de panelen zit een garantie van 10 jaar, op de installatie zelfs 12 jaar, terwijl de terugverdientijd van de panelen maar 8 jaar is. Dat betekent dat mijn zonnepanelen, die een verwachte levensduur van 25 jaar hebben, in de toekomst zelfs geld zullen opleveren."

Intentieverklaring samenwerking Energie-U en SSH

Een jaar na dato staan directeur Sander Willemsen van Energie-U en Remco de Maaijer, manager strategie van Stichting Studenten Huisvesting (SSH), samen met de deelnemers van de Solar Tour Utrecht, elkaar te verdringen in het studentenkamertje van De Kruif. Laatste twee zijn er om een intentieverklaring voor nadere samenwerking te ondertekenen. Die samenwerking behelst vooralsnog de installatie van een zestigtal zonnepanelen op het dak van een nieuw kantoorpand van de SSH aan de Molenstraat, met het doel om buurtbewoners van zonnestroom te voorzien in het kader van een Buurtproject. Meer projecten liggen in het verschiet.

[caption width="750"]DSC_3621De fietstocht onder leiding van Rogier Coenraads.[/caption]

Utrechtse zonne-energieprojecten

De fietstocht met geïnteresseerde deelnemers onder leiding van Rogier Coenraads, projectleider zonne-energie bij de Gemeente Utrecht, begint bij het Stadskantoor en eindigt in het Utrecht Science Park. Onderweg worden verschillende, iconische Utrechtse zonne-energieprojecten gepasseerd, te beginnen met de in de gevel geïntegreerde zonnepanelen van het Stadhuis en de pilot van de Jaarbeurs met panelen op het dak van het Beatrixgebouw, gevolgd door de kersverse, eerste fiets-parkeerplaatswijzer aan het Westplein.

Na een praatje van LomboxNet-directeur Robin Berg over zijn elektrische laadpalen op zonnestroom in het kader van het Smart Solar Charging project en zijn plannen voor een deelproject met elektrische auto’s gaat de Tour verder langs een monumentaal pand met de status van beschermd stadsgezicht en een dak vol panelen aan de Maliebaan. Na het bezoek aan het huis van Joost de Kruif en het ondertekenen van de intentieverklaring, wordt het duurzaam gerenoveerde kantoorpand van verzekeringsmaatschappij ASR in Rijnsweerd bekeken en eindigt de Tour tenslotte bij het National Solar Event in het Utrecht Science Park.

Tekst en beeld: Erzsó Alföldy