[Archief] Buren warmen zich aan de warmtepomp

Op deze woensdag waren overdag veel overheden en andere organisaties bijeen voor de landelijke Klimaattop. Daar werd groots afgekondigd dat Nederland van het gas af gaat. Met die gedachte speelt een groep mensen uit Oog in Al al bijna een jaar.

Warmtepomp bekijken

“Het is te warm hier, hè?” Gelach. Tien mensen zijn bijeen in een huis in Oog in Al om niet alleen te praten over een warmtepomp, maar er ook eentje te bekijken.

Ton deed het gewoon. Op zijn jaren ’30-huis zitten sinds begin dit jaar 23 zonnepanelen. Dat levert veel meer stroom op dan hij en zijn vrouw verbruiken, ook al zijn ze niet zuinig en ook niet van plan sober te gaan leven. Een elektrische auto komt er voor de jaarwisseling bij, maar de warmtepomp is de eerste die het stroomoverschot op gaat snoepen.

Zonnestroom is gewoon rendabel en dat moet je gewoon doen. De warmtepomp is dat in veel mindere mate maar ach, “ik hou wel van industriële apparaten”. Ergens speelt iets goeds doen voor de wereld waarschijnlijk ook wel mee. Als gevolg van al het uitzoek- en denkwerk kwam wel de vraag op hoe lang ze hier nog blijven wonen. Flink lang dan nog maar, om de investering eruit te halen.

De oude dikke radiatoren uit 1963 blijven zitten. Die gaan nu op lage temperatuur werken. Dat kan doordat ze een forse overcapaciteit hebben, vanwege de forse naïsolatie van onlangs. En de drie jaar jonge gasketel blijft staan, om bij te springen. De verwachting van Ton en de installateur is dat dat nauwelijks nodig zal zijn.

Gasloos huis

Op deze woensdag waren overdag veel overheden en andere organisaties bijeen voor de landelijke Klimaattop. Daar werd groots afgekondigd dat Nederland van het gas af gaat. Met die gedachte speelt een groep mensen uit Oog in Al al bijna een jaar. Eind 2015 organiseerden Energie-U en vier energieambassadeurs uit die buurt een informatieavond over energie. Vijftig buurtbewoners kwamen erop af. Sindsdien is een zonnepanelenactie uitgevoerd, is een spouwmuurisolatieactie in gang gezet, is een workshop inregelen van de verwarming gehouden en is een groep mensen plannen aan het smeden voor het gasloos maken van het eigen huis.

img_1662Het eerste huis is nu dus zover. Bijna dan. En als we een zachte winter krijgen is het huis mogelijk al wél helemaal gasloos. Energienul wordt het waarschijnlijk niet. Ton en zijn vrouw willen het wel gewoon comfortabel warm hebben. Bij een woonkamertemperatuur lager dan 20°C komen ze hun bed niet uit.

De groep bespreekt ook de zoektocht van de anderen weer. Ervaringen worden gedeeld, zoals het krijgen van offertes van installateurs. “Ik heb vier partijen gehad die een offerte zouden sturen. Ik kreeg er nul.” Anderen beamen dat. Hoe bepaal je het goede vermogen van de warmtepomp? Hoe weet je welke installateur of adviseur goed werk levert? Er ligt zóveel markt voor die sector, wordt verzucht.

Help mee & stem op ons!

drawing_eindsprint07_small01 Bij Energie-U zien we dit het hele jaar door. Bij zonnepanelen zagen we dat zes jaar geleden en organiseerden we zelf advies en collectieve inkoop. Bij de warmtekant van het energievraagstuk zien we sinds dit jaar tientallen mensen op ons afkomen, die weten dat wij geen installatiebedrijf zijn. Ze zoeken voorbeelden, ervaringen, nieuwe kennis en nieuwe kennissen. Wij voorzien daarin. Zeker als we in de prijzen vallen bij de competitie voor het StimuleringsfondsXL van de Rabobank. Help mee en stem op ons! Dan helpen we elkaar de winter door en zorgen we dat we het aardgastijdperk sneller achter ons laten dan we nu misschien nog voor mogelijk houden.

[su_button url="https://www.stimuleringsfondsxl.nl/finalisten-2016/2016/energie-community/" target="blank" size="16" icon_color="#00a9a0" class="stemknop"]Stem nu op ons bij StimuleringsfondsXL![/su_button]